kangaxx 09.11.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 no to chyba wiem gdzie gwoździa ci wbili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darwisz 10.11.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 no to chyba wiem gdzie gwoździa ci wbili Tzn? czy to jakaś przenośnia? sprecyzuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.11.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 sprawdź pochylenie kanałów wywiewnych z pomieszczeń do rekuperatora oraz ich zaizolowanie, samo poprawne wg instrukcji zainstalowanie bartosza wystarcza w teorii, tam gdzie występują kontrolowane procesy transportu ciepła trzeba bardzo rygorystycznie właśnie je kontrolować, pozostawienie czegoś bez kontroli wywołuje rozmaite skutki, jak masz zaizolowane wywiewne kanały wywiewne, jaka jest ich długość na tym poddaszu i kto ci montował to do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darwisz 12.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Nie dobijaj mnie. Kanały mam w 70% sztywne. Na stropie, który oddziela piętro od poddasza leżą one swobodnie. I teraz tak :1. część z nich leży na betonie i przykryta jest wełną mineralną pokrywającą strop2. część, która była wyżej leżała na wełnie pokrywającej strop i w zeszłym roku przykryłem te kanały dodatkową porcją wełny 150mm . Teraz jest tak że kanały doprowadzające powietrze ciepłe do reku sa dobrze zaizolowane a sam reku ma izolację standardową. Jak się dostanę na strych to porobię zdjęcia i wstawię.Firma, która mi to składała do kupy nazywa się EKOWAT z Bydgoszczy. Robili projekt rozmieszczenia kanałów oraz całą instalację.pozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.11.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 czyli kanały mają być ok (przyjmijmy to za pwenik) więc trzeba szukać tam gdzie jeszcze jest słabo tzn sam reku, wyobraź sobie jak miałbyś ciepło mieszkając w blaszanym garażu ocieplonym dwoma cm wełny, mniej więcej takie warunki panują w twoim reku, straty można policzyć, (mnie się nie chce) dodać do tego mostki których jest tam pełno i otrzymamy jakiś wynik, uzależniony on będzie od średniego wsp przenikalności okolic centrali i jej samej oraz temp zewn. i ilości ciepła dostarczanego do reku, może się okazać że na wyższych biegach reku ci nie zamarznie jak wygląda realizacja odpływu skroplin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.11.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Kaangaxx - mam nieodparte wrażenie, że chcesz mocno wybielić producentów tego sprzętu..cyt. czyli kanały mają być ok (przyjmijmy to za pewnik) więc trzeba szukać tam gdzie jeszcze jest słabo tzn sam reku. Jeśli producent podaje, że nie zamarza to znaczy, że nie zamarza bez dodatkowego ocieplenia, czyli wychodzi, że albo jest to bujda, albo przedstawiany egzemplarz z niewiadomych przyczyn jest wadliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 producent swoje a życie swoje, nie wiesz tego to niczego nie kupuj, wiara w reklamówki niejednego wywiodła w pole, nie zamarza bo co w powietrzu które wywalasz z domu masz odparowany glikol ? woda zamarza około zera i żaden batosz tego prawa nie zmieni, trzeba tylko wiedzieć jak zrobić by nie zamarzła za szybko, warunki są różne a wymiennki ten sam, resztę sobie dopowiedz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darwisz 19.11.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 producent swoje a życie swoje, nie wiesz tego to niczego nie kupuj, wiara w reklamówki niejednego wywiodła w pole, nie zamarza bo co w powietrzu które wywalasz z domu masz odparowany glikol ? woda zamarza około zera i żaden batosz tego prawa nie zmieni, trzeba tylko wiedzieć jak zrobić by nie zamarzła za szybko, warunki są różne a wymiennki ten sam, resztę sobie dopowiedz sam No nic Panowie trzeba sie będzie pomęczyć się z dociepleniem samego reku aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! Jak to niewiele pomoże to rozmawiałem z innym instalatorem i powiedział, ze można zamontować taki przewód grzejny i opasać nim reku w obrebie wylotu skroplin. Oczywiście najpierw zdjąć izolację z reku i przywalić go do gołej obudowy a potem spowrotem zaizolowac. Dodać do tego termostat który by to wszystko włączał przy temperaturze około 0 st. na reku. Wydaje mi się to logiczne ale pewnie drogie w eksploatacji. Wyjdzie na to że całą oszczędność szlak trafi bo zostanie pochłonieta przez prąd do wentylatorów i nagrzewania. Ale świeze powietrze w domu..... bezcenne. Trzeba zawsze sadzić że szklanka jest do połowy pełna i może jakoś uda się nie zwariować. A swoja droga to uprzedzam wszystkich NIE ZAMARZANIE BARTOSZA TO BUJDA!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.11.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) ja chyba w innym klimacie żyję bo nic mi nie zamarza, to rozwiązanie z rurką jakoś niezbyt mi się podoba ale jeśli chcesz to spoko, powietrze pynie całym wymiennikiem i grzejąc płaszcz czymś takim ogrzejesz jedną szczelinę, no może dwie jeśli zmniejszysz przepływ na minimum, reszta pozostanie zamarznięta, tak się spytam... to ten sam instalator zaproponował ci to rozwiązanie który i montował instalację? jeśli tak to nie dziwi mnie że reku zamarza p.s. ocieplanie rekuperatorów dotyczy wszystkich marek i rodzajów, nie tylko jakiegoś bartosza... Edytowane 19 Listopada 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.11.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Widziałem już dość dużo rekuperatorów różnych marek i raczej żaden z nich nie był dodatkowo ocieplony.Firmy płacą dużo pieniędzy, aby ich wyroby ładnie wyglądały, a Ty chciałbyś je dodatkowo ocieplić brzydką wełną lub styropianem? Jest wiele rekuperatorów, które w czasie mrozów wyłączają nawiew i jest to stosowane w wielu przypadkach. . (oczywiście nie twierdzę, że jest to super rozwiązanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.11.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 no widzisz jakie to proste, ty wolisz okaleczać reku wyłączając odzysk ciepła a ja wolę go ocieplić i nic nie wyłączać, to jak wygląda akurat ma dla mnie drugorzędne znaczenie, ale obejrzeć go i tak można w postaci w jakiej wypuścił go producent bo w zimnych strefach np na strychu nieużytkowym obudowuję go dość ciasno "budą" ze styropianu i paru desek, można do środka wejść, strzelić serwis jaki trzeba, zamknąć za sobą drzwi i wszystko jakoś gra, firmowe ocieplenie bartosza i innych producentów to ekstremalne minimum, nie wspomną że co bardziej podłe konstrukcje w ogóle go nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.11.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Odzysk... - ok.W zimie wentylujesz z krotnością ok. 0,2 kubatury, więc jeśli wentylator "stanie" na 15 minut to nikt krzywdy mieć nie będzie.A estetyka zostanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.11.2010 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 na 15 minut co 15 minut... jednak wolę styropian pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 03.12.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Też mam zamarzającego barosza, tyle, ze mój stoi w kotłowni. Wzywałem serwis. Panowie przyjechali wymienili oprogramowanie i tak samo jak u Ciebie wymiennik dalej zamarza. U mnie przy -15 C na zewnatrz i temp. wyciagu +18,2 C (mierzonej tuż przed bartoszem w komorze filtracyjnej) temeratura nawiewu wynosi zaledwie +8 C, przy zaszronionej górnej części wymiennika (od strony wyrzutni). Napisz proszę, czy Tobie zamarza równiez od góry ? Czy zgłaszałeś ten problem w Bartoszu ? Ja dzisiaj napisałem do nich. Zobaczymy co odpowiedzą. pozdrawiam BW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 03.12.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 no tego nie da się podważyć, a powiedz jeszcze cze reku stoi w pionie czy pochylony? może zamarza ci sam kondensat w czapce a nie cały wymiennik, nie wiem u mnie nie zamarza, nie tylko zresztą u mnie Mnie własnie zamarza w czapce, po stronie wyrzutni. Co z tym można zrobić ? pozdrawiam BW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 po stronie wyrzutni? no cuda jakieś, jednemu zamarza z dołu drugiemu z góry a wymiennik ten sam, a jak mówię że instalacja skopana to nie, wymiennik do dupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 04.12.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 po stronie wyrzutni? no cuda jakieś, jednemu zamarza z dołu drugiemu z góry a wymiennik ten sam, a jak mówię że instalacja skopana to nie, wymiennik do dupy... Kangaxx masz jakieś udziały w bartoszu, że ich tak bronisz ? Jeszcze raz powtórzę na wyciągu z pomieszczeń mam +18 C. Co może być zatem skopane w instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 04.12.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 po prostu wymiennik ma za dużą wydajność - temu zamarza po stronie wyrzutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Kangaxx masz jakieś udziały w bartoszu, że ich tak bronisz ? Jeszcze raz powtórzę na wyciągu z pomieszczeń mam +18 C. Co może być zatem skopane w instalacji ? nie mam udziałów, natomiast wiem jak go zainstalować by nie zamarzał, czary chyba to muszą być bo bartosz musi zamarzać (nikol też), ostatnio było na zewnątrz -15stC a ten szmaciarz dalej nic, raczej bartosz ma udziały w mojej chałupie bo stoi i działa bydle no... jaki masz sterownik i skąd masz dane o temperaturach? dużo łatwiej jest robić od razu dobrze niż szukać i poprawiać usterki a ja nie jestem jasnowidzem, coś mi przyjdzie do głowy to pytam i piszę Edytowane 4 Grudnia 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.12.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 dzisiaj rano 6:30, temperatura zewnętrzna -19stC i nadal działa a ogniska pod nim nie paliłem ani nie zmieniałem sterownika na ten z opcją przeciw zamrożeniową, nawet nie mam takiego, nikt do mnie nie dzwonił że wentylacja wieje mrozem, czyli inne też działają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts