Gustaw Fijak 13.10.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 no tak, ale montaże wszelkiego rodzaju od dziury się tylko zaczynają. Czasem trzeba wyryć długi poprzeczny rów w ścianie itd. Poza tym trzeba odpowiednio dobrać mocowanie do ciężkich przedmiotów do wywierconej dziury. Itd. itd. (nie chce mi się wymyślać ) oto wlasnie chodzi, ja tez mam dobry sprzet do dziurkowania scian, ale na tym prac sie nie konczy w budynku, choc jak to mpoplaw trafnie zauwazyl i tym razem sie zgodze ze jak sie chce to mozna wszystko, tylko jakimi kosztami czasu i nakladow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 15.10.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 (edytowane) Drogi Rafale 190, przeczytaj uważnie moje posty, to zapewne zauważysz: - zależy mi na dobraniu optymalnego U - zdroworozsądkowego ściany, okien i drzwi, wszystko ma być za sensowne pieniądze - nie ma mowy o super niskim U, tylko o niskim - projekt robi - więc nie jest zrobiony, co więcej projekt jest pod moje dyktando, będzie rekuperator + GWC + solary, bo mieszkać będzie sporo osób - ścianę mają budować fachowcy, którzy nie zrobią mostków (oczywiści tyle teoria) - polecam przeczytać ostatnie zdanie z mojego postu, po którym się dopisałeś - ostateczna decyzja na temat komponentów domu zostanie podjęta po zbilansowaniu składowych w programie OZC pozdrawiam i dzięki za uwagi - pokrywają się one z moimi planami BTW na jakiej podstawie twierdzisz, ze ściana z niskim U jest stratą pieniędzy, o ile drożej postawie ścianę z U=0,15 z BK od ściany z U=0,2 czy U=0,22?? Witaj Mr.Onyx Mam pytanie dotyczące OZC Czy twój program do obliczeń umożliwia wykonanie obliczen zapotrzebowania na energię cieplną itp z uwzględnieniem GWC, pompy ciepła, kolektorów solarnych, baterii słonecznych czyli wszelkich źródeł energii odnawialnej. Czy można wykonać sobie audyt energetyczny (z innego wątku dowiedziałem się że na audyt składa się zapotrzebowanie na energie cieplną (CO), CWU, światło itp czyli jest chyba 4 czy 5 składowych kryteriów na podstawie których oblicza się klasę energetyczną budynku). Ja uzywam Kisan-a do obliczenia parametrów energetycznych budynku z rozbiciem na kazdą scianę i otwór. Program oblicza wyniki z uwzględnieniem sprawności rekuperacji dla wentylacji mech. Edytowane 15 Października 2010 przez rkowal79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 17.10.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 i mam też młotowiertarkę 1500W, i po jej zakupie jest mi wszystko jedno w czym robię i co robię, po prostu naciskam włącznik i za chwilę dziura na wylot mam tylko nadzieje ze z udarem nie wiercisz w cegle bo pokruszysz ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 18.10.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 jak ci zależy na konkretnej mocnej i taniej ścianie to do wyboru masz tylko maksa w poprzek na 19cm grubo albo silikaty na 18 cm grubo + oczywiście 20-25cm styropianu podstaw to do OZC a zdziwisz się jak wyjdzie tanio mocno i ciepło a z tego zestawienia wybrałbym zdecydowanie silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.10.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witaj Mr.Onyx Mam pytanie dotyczące OZC Czy twój program do obliczeń umożliwia wykonanie obliczen zapotrzebowania na energię cieplną itp z uwzględnieniem GWC, pompy ciepła, kolektorów solarnych, baterii słonecznych czyli wszelkich źródeł energii odnawialnej. Czy można wykonać sobie audyt energetyczny (z innego wątku dowiedziałem się że na audyt składa się zapotrzebowanie na energie cieplną (CO), CWU, światło itp czyli jest chyba 4 czy 5 składowych kryteriów na podstawie których oblicza się klasę energetyczną budynku). Ja uzywam Kisan-a do obliczenia parametrów energetycznych budynku z rozbiciem na kazdą scianę i otwór. Program oblicza wyniki z uwzględnieniem sprawności rekuperacji dla wentylacji mech. Ja się tylko upewniam. Rozmawiacie Wy w ogóle na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.10.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 załóżmy im watek o kalkulatorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.10.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 To tak zabrzmiało żartobliwie, ale naprawdę. Temat brzmi "Ściana dwuwarstwowa - na co zwrócić uwagę" a tu jakieś kolektory i źródła energii odnawialnej. Podziekował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.10.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 wracajac do tematu,nie wazne jaki materiał uzyty na sciane, wazne aby ocieplenie czy to welna czy styropian byla odpowiednio wykonana!czyli: sciana z wełna tynk powinien byc paroprzepuszczalny - mineralny(w 3W powinna pyc pustka powietrzna http://www.olbud.info/elements/domy_murowane/sciana_trojwarstwowa.jpg)sciana ze styropiane sczelnie byc wykonana, aby powietrze nie dostawalo sie powodujac gnicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dako 22.10.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Przypilnuj żeby ci za wysoko nie podmurowali ścian szczytowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts