Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sezonowanie styropianu

Bogumił1

Recommended Posts

witam,

zakupiłem styropian, który został wyprodukowany zaledwie kilka dni temu, aby ocieplić dom. Czytałem na necie, że styropian powinien przesezonować kilka tygodni od wyprodukowania, ponieważ może się on trochę rozszerzyć lub zwężyć. Niestety zima tuż za pasem i nie mogę czekać. dlatego większość styropianu położyłem już na dom i teraz chcę odczekać minimum z 2 tygodnie, aby ten styropian jak ma zamiar, to niech trochę "popracuję" nad swoją ostateczną wielkością. Po tym wszystkim, kiedy styropian nabierze ostatecznych kształtów, mostki ciepła chcę ocieplić pianką montażową.

Czy ten sposób, który obmyśliłem jest dobry? miał ktoś już taką podobną sytuację?

z uszanowaniem

Bogumił

A nie lepiej zadzwonić do przedstawiciela producenta styropianu i zapytać o sezonowanie ;-)

heh,

właśnie powoli do tego sie przymierzałem ;), choć prace ocieplewniowe stoją teraz przez tą pogode, to warto sie dowiedzieć o tym, bo wielu ludzi bagatelizuje tą kwestię.

pozdrawiam!

Ja dzwoniłem i generalnie styropian powinien leżeć jakoś 6-8 tygodni minimum 4 ale... niewiele firm robiących docieplenia się tym przejmuje terminy gonią.

Na moje pytanie z jaką datą produkcji będzie mój styropian pan przez telefon mówi "to pan to chce robić zgodnie ze sztuką" no tak chce. Styropian już mi się wysezonował data produkcji była na dzień poprzedzający dostawę w sezonie tak jest że na magazynie to nic nie stoi zwłaszcza 20stka. Świerzy styropian po położeniu i otynkowaniu tworzy takie poduszeczki. Styropian gotowy tylko ściana jeszcze w rozsypce i to dosłownie więc przesezonuję do wiosny.

W sezonowaniu chodzi o to żeby z przestrzeni porów uciekł butan a na jego miejsce weszło powietrze powoduje to deformację płyty.

Jeśli troszkę sobie ten styropian przewietrzysz to po wyrównaniu powierzchni powinno być ok.

W książce Docieplanie Budynków - Kazimierz Wysocki

"Na docieplenie należy stosować styropian wysezonowany, to znaczy taki, który był wyprodukowany przynajmniej 8 tygodni przed zastosowaniem ... Użycie niewłąściwego materiału może spowodować powstanie na powierzchni ściany siatki pęknięć pokazujących układ płyt styropianowych."

Nie ociepliłem jeszcze żadnego budynku więc zastrzegam sobie prawo do nietrafnych porad ale teorii już troszkę liznąłem :p.