Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany jednowarstwowe Porotherm

Recommended Posts

hm, to naprawdę dziwne, bo "prawdziwe", dobre oblicze scian jednowarstwowych poznaje się dopiero po ich otynkowaniu.

Podam pare parametrów współczynnika U, dla różnych ścian, za przewodnikiem Webera (chyba potentatem w tej dziedzinie Saint-Gobain):

....ronin mysle sobie ze po prostu masz racje chlopie...

wchodze w porotherm - 44 /czy 50 / oto jest pytanie ale na tym koniec...no chcemy oblozyc 1 cm klinkieru wiec cos w formie tunlu wyrownujacego przed klejem ?

pozdrawiam

piotr

Ponadto - jak ktoś mieszka na Śląsku (jak ja), to w wielu miejscach na ściane 1-warstwową nie może sobie pozwolić, bo ze względu na szkody górnicze musi wykonać żelbetowe wieńce na ścianach

Ale o co chodzi ???

Mój dom jest też na Śląsku. Zbudowany został z Porothermu. Ma wieńce. Zgodnie zresztą z projektem...

twierdze, że lepsza ściana warstwowa ze względu na lepsze izolowanie w obie strony - od zimna i od gorąca.

Twierdzę, że właśnie jest wiosna i temperatury rzędu kilkunastu stopni. Twierdzę przy tym, że jak przyjeżdżam po pracy na budowę, to w domu jest cholernie zimno.

Twierdzę zatem, że porotherm jest doskonałym izolatorem cieplnym.

c.b.d.o.

Ach, jakżeż ja się lubię przekomarzać i droczyć.

Przekorku, OK, ale proszę: z głową ! Bo rodzi się pytanie: "czy wiedział, o czym mówił, czy mówił o czym wiedział ?..."