jarett 28.09.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 (edytowane) To mój pierwszy strop monolityczny więc nie wiem jak to powinno wyglądać prawidłowo. Po zalaniu stropu przez trzy (dość słoneczne dni) stał sobie spokojnie. Nie wiem czy ekipa go w tym czasie podlewała. Teoretycznie powinni ale nie miałem możliwości być na budowie. Potem 3 dni padało. Dzisiaj przyjechałem i obejrzałem. W ogólności wygląda nieźle ale gdzieniegdzie są drobne pęknięcia (jest ich kilka). Grube może na grubość paznokcia. mają od kilkunastu do góra 30-40cm. Pytanie - czy to jest dopuszczalne czy też strop lany powinien być nieskazitelnie gładki bez jednej szczelinki ? Poniżej fotki z komórki, nie najlepszej jakości, ale z grubsza pokazują największe z nich. http://www.budowanie-domu.pl/temp/trach1.jpg http://www.budowanie-domu.pl/temp/trach2.jpg Edytowane 28 Września 2010 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 28.09.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Spokojnie, takie drobne pęknięcia są dopuszczalne. Nic się nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 29.09.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 To rysy skurczowe. Też takie miałem na stropie i nic nie spadło. Będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 06.11.2010 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Podnoszę temat ponieważ zauważyłem kolejny niepokojący objaw. Dom stoi (jeszcze) bez dachu. Popadało niebyt intensywnie 2 dni i na suficie pojawiły się dziwne przecieki. Dodam, ze w tym miejscu nie ma jakichś pęknięć. Po prostu woda jakby się przesączała. Czy to normalne? http://www.budowanie-domu.pl/wp-content/gallery/surowy-otwarty/dzialowe04.jpg http://www.budowanie-domu.pl/wp-content/gallery/surowy-otwarty/dzialowe07.jpg http://www.budowanie-domu.pl/wp-content/gallery/surowy-otwarty/dzialowe13.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 06.11.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 pewnie się już domyślasz że nie są to zwykłe rysy skurczowe...ten strop to na podstawie projektu zamiennego czy wizja majstra?proponuje do czasu zadaszenie widoczne rysy zakleić np.cement+woda+pędzel ławkowieccement+woda+piasek+kielnia/szpachla...lubcersit cx5,atlas monter... i spytaj majstra po co ten samotny stempel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 06.11.2010 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Jak nie są to zwykłe rysy skurczowe to co to jest? I czy to groźne dla samej konstrukcji? Czym to może skutkować w przyszłości? Zaznaczam, że tam gdzie przesiąka woda nie ma pęknięć (przynajmniej od spodu). PS. takich stempli mam jeszcze kilka więc ten się pewnie nie czuje samotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 08.11.2010 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Mialem podobnie.W miejscach rys u gory zastosowalem jakas zaprawe gotowa ze sklepu i zalatwilo sprawe,wiecej nie przeciekalo,ale u mnie u gory byly widoczne rysy a na suficie nie bylo.Prawdopodobnie u ciebie jest podobna sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 08.11.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A jakiś kierownik ten strop widział? Abstrahując od niego - kiepsko Ci wymurowali kawałek nad nadprożem - zupełnie bez mijanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 08.11.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Zgadzam się z Babą, murarzy nie masz najwyższych lotów. Miedzy stropem a ścianami z gazobetonu powinna być warstwa np cegły pełnej - materiału mocniejszego i mniej nasiąkliwego. Co do samego stropu to bym nie dramatyzował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 08.11.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 A jakiś kierownik ten strop widział? Abstrahując od niego - kiepsko Ci wymurowali kawałek nad nadprożem - zupełnie bez mijanki... Widział nie raz i nie zgłaszał zastrzeżeń (oprócz uwag do "schludności' murowania). Ta cała mijanka to poważny błąd w sztuce to czy po prostu "wypada" ją mieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 08.11.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Akurat w tym miejscu (futryna, trzaskanie drzwiami) możesz mieć problem z pękaniem conajmniej tynku i estetyką ogólną. Co do cegieł pod wieńcem - jak zwykle są różne szkoły, ale bardzo wiele osób daje w przypadku belitu. Są też przeciwnicy - niby że niepotrzebnie wprowadza się kolejny materiał itp.Murowanie bez przesunięcia (tak jak u Ciebie - że spoiny pionowe tworzą jedną linię i to w warstwach bezpośrednio położonych jedna nad drugą) to poważny błąd murarza i świadczy o niechlujstwie. Na zasadzie "nie zawali się, ale...". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 08.11.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Jakieś tam przesuniecia ma. Wygląda jakby miejscami murarz miał problemy z obliczeniem docięć.A co do stropu to powtórzę się po innych, raczej nic wielkiego. Każdy dom pracuje. Nie zdziw się np. jak Ci po budowie bedą tynki pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 08.11.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Chodzi mi o konkretne miejsce z lewej strony nadproża na pierwszym zdjęciu. Tam przy tynkowaniu profilaktycznie bym dała jakieś wzmocnienie, coby się później nie bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 10.11.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Na tym zdjęciu jest jeszcze widoczna płyta szalunkowa. Nie widać dołu stropu. Jak to odkryją, to będzie można coś więcej powiedzieć.Od góry, to "normalna sprawa" - rysy tzw. skurczowe, ale wykonawca nie był jakiś górnych lotów... Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 10.11.2010 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Na tym zdjęciu jest jeszcze widoczna płyta szalunkowa. Nie widać dołu stropu. Jak to odkryją, to będzie można coś więcej powiedzieć. Hehe, nie nie, to nie jest płyta. Płyta zostawiła takie odciski w stropie i dlatego może tak to na zdjęciu wyglądać. Jeśli chodzi o przesunięcia to generalnie one są. Jak napisał ktoś u góry - to akurat jakieś pojedyńcze miejsce gdzie wykonawca źle dociął bloczek i wyszło bez przesunięcia. Dostałem info od konstruktora i kierownika, że te pęknięcia nie są niczym groźnym. Ale oczywiście wolałbym żeby ich nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 10.11.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 haha nie mow mi ze struktura plyty sie idealnie odznaczyla w stropie! masakra primo, jezeli budynek bedzie siadac na tych peknieciach moze pracowac, choc nie musi, przesuniecia niby nie ma, ale ktos napisal wyzej Miedzy stropem a ścianami z gazobetonu powinna być warstwa np cegły pełnej gratuluje pomyslu lol! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 15.11.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Szczerze, też myślałem, że to płyta a nad kilkoma raptem przesunięciami nie ma co płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts