radzesobiesama 28.09.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.Założyłam trochę dziwny temat,ale pilnie potrzebuję "tęgiej głowy",która pomoże mi przeliczyć ile kw zużyje grzałka o mocy 2000W pracująca non stop przez 7dób?Czy istnieje jakiś wzór matematyczny na tym podobne przeliczanie?Będę wdzięczna za podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 28.09.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 W dużym uproszczeniu ok 336 KWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 28.09.2010 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 W dużym uproszczeniu ok 336 KWh Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź!W jaki sposób można to policzyć?Chciałam coś komuś udowodnić i nie wiem czym się podeprzeć...Zaraz powiedzą,że wzięłam taką sumę "z księżyca"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.09.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 2000W=2kW. Ta grzałka pracując przez godzinę pobierze dwie kilowatogodziny. Ile jest godzin w tygodniu policzysz już sobie chyba sama... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 29.09.2010 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 2000W=2kW. Ta grzałka pracując przez godzinę pobierze dwie kilowatogodziny. Ile jest godzin w tygodniu policzysz już sobie chyba sama... J. Po takim wyjaśnieniu,od razu życie staje się prostsze...Dziękuję bardzo! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 29.09.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Jeśli potrzebujesz coś sobie lub komuś udowodnić to zaopatrz się w prosty miernik zużycia energii.Kupisz takie cudo w Castoramach, koszt rzędu 30-50zł, dokładność wskazań zadowalająca.Wpinasz to do gniazdka, urządzenie wpinasz do tego cuda, zerujesz licznik i START.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 29.09.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 tak istnieje wzór matematyczny i to bardzo prosty:moc ( kW) x czas (godziny). a więc : 2 000W= 2 kW; więc mamy: 2kW x 24 x 7 =336 kwh (kliowatogodzin), przy cenie ok. 45 brutto za kilowatogodzinę ( z wszystkimi dodatkami) to koszt energii to ok. 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 30.09.2010 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Jeśli potrzebujesz coś sobie lub komuś udowodnić to zaopatrz się w prosty miernik zużycia energii. Kupisz takie cudo w Castoramach, koszt rzędu 30-50zł, dokładność wskazań zadowalająca. Wpinasz to do gniazdka, urządzenie wpinasz do tego cuda, zerujesz licznik i START.... Bardzo dziękuję za podpowiedź,ale teraz to już musztarda po obiedzie...Nie mniej jednak dobrze wiedzieć na przyszłość,że takie urządzenia istnieją i można kupić je za niewielkie pieniądze.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzesobiesama 30.09.2010 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 tak istnieje wzór matematyczny i to bardzo prosty: moc ( kW) x czas (godziny). a więc : 2 000W= 2 kW; więc mamy: 2kW x 24 x 7 =336 kwh (kliowatogodzin), przy cenie ok. 45 brutto za kilowatogodzinę ( z wszystkimi dodatkami) to koszt energii to ok. 150 zł. Również dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem.Co prawda po poprzednich objaśnieniach Jarka.P sama to sobie obliczyłam,w każdym razie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.09.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Bardzo dziękuję za podpowiedź,ale teraz to już musztarda po obiedzie...Nie mniej jednak dobrze wiedzieć na przyszłość,że takie urządzenia istnieją i można kupić je za niewielkie pieniądze.Dziękuję i pozdrawiam. Istnieją, są niedrogie, a po zaprogramowaniu stawki za kWh pokazują nawet ile złotówek "wyszło z gniazdka".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts