Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe wzmocnienie więźby - dodatkowe płatwie i jętki

Maciej_Konin

Recommended Posts

Mam pyanie związane z płatwiami więźby i z jętkami.

U mnie w projekcie są jętki z jednej strony krokwi, i płatew kaletnicowa, ja natomiast chcę dodać jeszcze jętki z drugiej strony krokwi ( jedna krokiew i dwie obejmujące je jętki), oraz chciałbym w połowie dachu zastosować ( to się chyba nazywa) płatwie poośrednie - tzn w połowie połaci dachu przez całąjego długość dać z jednej i drugiej stronu dachu dać po takiej długiej płatwi, tak jak płatew kaletnicowa, czy można to zrobić bez zmian w konstukcji dachu i czy ściany to wytrzymają????? proszę o poradę będę wdzięczny.

Szczerze powiem Andrzeju iż liczyłem na twoją odpowiedź w moim temacie, ponieważ uważam iż jesteś na tym forum profesjonalistą, jestem laikiem w sprawach budowlanych i jak pisłaem już wcześniej nie chciałbym mieć takich problemów jak inni. Ważne jest dla mnie uzyskanie wyczerpującej odpowiedzi. Tamten post wpisałem omylnie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maciej_Konin

... Andrzeju liczyłem na twoją odpowiedź ...

No i się doliczyłeś!

Zastosowanie podwójnej jętki tylko polepszy sprawę eliminując moment gnący. Pomiędzy jętki wstaw kawałki krokwi (odcięte odpady) dzieląc jętkę na trzy pola. Na tak wykonanych jętkach możesz zamontować podłogę uzyskując powierzchnie stryszku. Płatew pośrednia nie musi być ale jak się zdecydujesz to zamontuj ją nad jętkami. Żadne słupy nie będą potrzebne. Pozdrawiam.

Jeżeli płatew miałaby być zamontowana tak jak napisał Andrzej Wilhelmi, to nie ma to znaczenia dla stropu i ścian działowych.

Pytanie, czy wówczas jest ona potrzebna ? i czy znacząco wzmocni konstrukcję?

Moim zdaniem nie.

Jaką długość miałaby mieć płatew między oparciem jej na ścianach szczytowych?

Jaka jest odległość między murłatami?

Jakie są wymiary krokwi?

Pozdr

Edytowane przez akte

...rozumiem iż strop i ściany nośne czy/i działowe nie mają tu większego znaczenia?

W Twoim przypadku nie mają gdyż jest to dodatkowe wzmocnienie nie przewidziane w projekcie więźby. Na ścianach działowych niczego nie opieramy! Trudno nie zgodzić się z wypowiedzią "akte" iż to wzmocnienie nie będzie znaczące.

Dachówka Nelskamp to bardzo dobry produkt, ma jednak jedną wadę: nie jest produkowany w Polsce. W przypadku gdy Ci zabraknie jakiegoś elementu musisz się liczyć czasami z dość długim okresem oczekiwania. Ja kiedyś czekałem miesiąc na 200 dachówek podstawowych. Pozdrawiam.