Maciej_Konin 28.09.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Mam pyanie związane z płatwiami więźby i z jętkami.U mnie w projekcie są jętki z jednej strony krokwi, i płatew kaletnicowa, ja natomiast chcę dodać jeszcze jętki z drugiej strony krokwi ( jedna krokiew i dwie obejmujące je jętki), oraz chciałbym w połowie dachu zastosować ( to się chyba nazywa) płatwie poośrednie - tzn w połowie połaci dachu przez całąjego długość dać z jednej i drugiej stronu dachu dać po takiej długiej płatwi, tak jak płatew kaletnicowa, czy można to zrobić bez zmian w konstukcji dachu i czy ściany to wytrzymają????? proszę o poradę będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 29.09.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Dlaczego chcesz poprawiać robotę projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 29.09.2010 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 ponieważ jak poczytasz to forum i problemy ludzi jakie mają z dachami, to stwierdzisz że projektanat też może się walnąć. Dlatego wolę dmuchać na zimne i wzmocnić swoją więźbę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.09.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 A w ilu wątkach zadasz jeszcze to pytanie? Odpowiedź już otrzymałeś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 01.10.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 nie wiem może jeszcze w pięciu - nie zamało panie Andrzeju W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Stanowczo za mało!!!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 03.10.2010 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 (edytowane) Szczerze powiem Andrzeju iż liczyłem na twoją odpowiedź w moim temacie, ponieważ uważam iż jesteś na tym forum profesjonalistą, jestem laikiem w sprawach budowlanych i jak pisłaem już wcześniej nie chciałbym mieć takich problemów jak inni. Ważne jest dla mnie uzyskanie wyczerpującej odpowiedzi. Tamten post wpisałem omylnie.Pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2010 przez Maciej_Konin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 03.10.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 wklej rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 ... Andrzeju liczyłem na twoją odpowiedź ... No i się doliczyłeś! Zastosowanie podwójnej jętki tylko polepszy sprawę eliminując moment gnący. Pomiędzy jętki wstaw kawałki krokwi (odcięte odpady) dzieląc jętkę na trzy pola. Na tak wykonanych jętkach możesz zamontować podłogę uzyskując powierzchnie stryszku. Płatew pośrednia nie musi być ale jak się zdecydujesz to zamontuj ją nad jętkami. Żadne słupy nie będą potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 07.10.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Andrzeju nawiązując jeszcze do płatwi pośrednich, rozumiem iż strop i ściany nośne czy/i działowe nie mają tu większego znaczenia? tzn. można je zaontować nie zważając na to?Pozdrawiam. P.S. Co sądzisz o dachówce NELSKAMP??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 08.10.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 (edytowane) Jeżeli płatew miałaby być zamontowana tak jak napisał Andrzej Wilhelmi, to nie ma to znaczenia dla stropu i ścian działowych.Pytanie, czy wówczas jest ona potrzebna ? i czy znacząco wzmocni konstrukcję?Moim zdaniem nie. Jaką długość miałaby mieć płatew między oparciem jej na ścianach szczytowych?Jaka jest odległość między murłatami?Jakie są wymiary krokwi? Pozdr Edytowane 8 Października 2010 przez akte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.10.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 ...rozumiem iż strop i ściany nośne czy/i działowe nie mają tu większego znaczenia? W Twoim przypadku nie mają gdyż jest to dodatkowe wzmocnienie nie przewidziane w projekcie więźby. Na ścianach działowych niczego nie opieramy! Trudno nie zgodzić się z wypowiedzią "akte" iż to wzmocnienie nie będzie znaczące. Dachówka Nelskamp to bardzo dobry produkt, ma jednak jedną wadę: nie jest produkowany w Polsce. W przypadku gdy Ci zabraknie jakiegoś elementu musisz się liczyć czasami z dość długim okresem oczekiwania. Ja kiedyś czekałem miesiąc na 200 dachówek podstawowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts