Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

basen ogrodowy >tymi rencyma<?????

annecy

Recommended Posts

witam, budował ktoś? z taką betonową niecką , powiedzmy 5x10 z żelbetu albo bloczków?

jakaś fotorelacja , albo linki - mile widziane..... ale nie do firmy , która to zrobi , tylko jak to zrobić samemu plus opis instalacji obiegu wody , filtry, pompy i td, itp

kosztorys, w sumie cokolwiek przydatnego w tym temacie pliz,pliz,pliz

pozdr

• 5 months później...
  • 1 year później...

Kopiesz dół bo od tego należy zacząć pomijając zgłoszenie do starostwa... Wylewasz podłogę około 20 cm przezbrojoną z odpływem i murujesz z bloczków... Nie możesz zapomnieć o otworach na pompę i inne akcesoria, które planujesz mieć w basenie. Całość tynkujesz od wewnątrz i w zależności od Twoich upodobań i zasobów: Wykładasz płytkami, zamawiasz Pana, który zgrzewa folię, albo malujesz. Ja malowałem, a z akcesoriów montowałem dwa filtry jak od basenów rozporowych. Dlaczego? Bo dzięki temu woda była w ruchu cały czas, a i tanio. Basen był mały 7x3 i płytki bo około metra głębokości. Ze względu na tanią siłę roboczą wyszedł mnie 600 pln ponad koszty materiału, a całość zamknęła się w końcówce ceny, którą proponowała basenowa firma...

Nie mam zdjęć, ale nowy właściciel był bardzo zadowolony. Także basen wyszedł mnie około 4000, a najdroższa była farba jeżeli chodzi o materiały. Tynk został mi po budowie. Wartość domu wzrosła jednak duuuuuuuuuuuuuuużo więcej. Ważne by nie dawać się doić na każdym kroku. Acha. Bloczki były ustawiane wzdłuż, ale to ze względu na małą powierzchnię. Przy większych warto budować tak by tworzyły grubsze ściany. Teraz na wiosnę będę robił to samo u siebie.

Nie wiem, czy to już się Wam udało znaleźć, ale tutaj jest filmik z instrukcjami (po angliesku):

http://www.youtube.com/watch?v=49RciVEKj-8

Jak to się ma do rzeczywistości , ciężko mi określić, ale może się przydać na początek.

Powodzenia! Może uda Wam się w trakcie budowy porobić zdjęcia, to można by w przyszłości stworzyć taki poradnik po naszemu :)

Acha... Woda... To dość istotne... Weź pod uwagę koszt wody. Nie wszędzie woda jest tania. Ja miałem z wodociągu, ale tanio i woda była bardzo dobrej jakości. Chyba dzięki temu też nie zieleniała w trzy dni itp... Co tydzień część wody zmieniałem na zasadzie: zanurzona pompa do czystej wody, która podlewała ogród ;) Teraz jeszcze zastanawiam się nad inwestycją w węże ogrodowe w długości kilkuset metrów... Woda w nich nagrzewa się szybko, a więc podgrzanie wody basenowej przychodzi dużo szybciej niż czekanie na jej samoistne ogrzanie i co ważne koszt ogrzania jest zerowy :)

Tylko czy prawnie nie trzeba tego zgłosić bo niestety jest to opodatkowane

kiedyś interesowałem się tematem i dało się to przeskoczyć jako zbiornik gaśniczy zgłoszony

a co z gotowymi basenami wpuszczanymi w ziemię nie było by taniej szybciej i pewniej bo

nasz klimat zima jakieś pęknięcia

co do wody to właśnie zagadać z jakimś beczkowozem dowieść z jakiegoś źródełka strumyka czystego stawu

potem i tak trzeba filtrować

Tak jak pisałem. Zaczyna się od zgłoszenia ;) Do 30 czy 35 m2 nie trzeba pozwolenia na budowe. Wystarczy zgłoszenie z rysunkiem.

Wpuszczany w ziemie nie wychodzi taniej. Kiedyś, kiedyś tak, ale teraz już nie... Przygotowanie wykopu, płyta pod niego i generalnie prace przygotowawcze wychodzą drożej. Wychodzi jakieś dwa, może 3 razy drozej. Nieckę kupisz od 6 tysięcy w górę do tego transport, dzwig, żeby ją osadzić... wylewka podłoża itp...

Jak się lubi wywalać kasę w błoto to bierze się firmę i za to co ja zapłaciłem 4000 płaci 65000 bo przecież basen to luksus ;) ale wtedy można zaszpanować przed znajomymi i sąsiadami ;) A jak samemu się zrobi to można się tylko pośmiać z sąsiada co wydał 65000 ;) Wybór należy do Ciebie. Oczywiście zawsze znajdzie się ktoś kto powie: Pompa z filtrem kosztuje 5000 - ja zastosowałem dwie z basenów Intexu. Efekt zadowalający był przy jego wielkości. Zresztą na alledrogo można znaleźć pompy z filtrami po taniości.

Wszystko zależy od tego jak podejdziemy do tematu. To jak ze stawianiem ścian. Można wynająć firmę co weźmie 12000 za wymurowanie ścian w małym domu, a można wziąć jednego fachowca za 300 dniówki i 4 bezrobotnych po 100... Zrobią w tydzień mury, a zaoszczędzicie więcej jak połowę kasy. Mozna też budować kompleksowo przez jedną firmę hehehe i wtedy SSO domu koło 100 metrów wyjdzie 70 tysięcy plus materiały ;)

my planujemy umówić się ze strażą pożarną, żeby nam wypompowywali i napuszczali wodę. kolega tak robi - mówi że nie ma problemu.

co do ogrzania - planujemy solary w domu i podobno można je jakoś podłączyć do basenu aby wodę nagrzewały - próbował ktoś??

Kendra Ty też myślisz o basenie? Ja już od dawna wiem że będę go kiedyś budować, jak na razie gdy o tym wspominam wszyscy się ze mnie śmieją więc za bardzo się nie wychylam.

A powiedzcie mi czy w takim murowanym basenie zimą można zrobić lodowisko? Bo mi się wydaję że trzeba osuszyć, a szkoda :(

Kwitko - ja na poważnie i absolutnie się nie mam zamiaru z tego wycofać :) o lodowisku nie myślałam bo chcę taki basen żeby się pogłębiał ( od ok 1,5 m do 2m). to nie pojeżdżę :D

ja od razu powiedziałam ze dom będzie z basenem i nie będę kupowała żadnych na stelażach - NIE i koniec. ma być murowany. też patrzyli na mnie jakbym miliony zarabiała ale przecież to nie jest taki straszny koszt :) da się "uciułać " ;)

nie wiem czy mogę tutaj napisać ba ja mam basen na szkielecie z blachy wyłożony folią (do 1,5m głębokości w zupełności wystarcza), a za pompę filtracyjną robi stara pralka z górnym wsadem z filtrem piaskowo tkaninowym, wodę nabieram po prostu z rynny za darmo, a za chemię basenową robi chlor raz na jakiś czas + dużo soli kuchennej

koszty śmieszne poniżej 1000zł całość, basen jest trochę wkopany w ziemię czego na zdjęciu nie widać, oczywiście można go wkopać równo z gruntem ale trochę się bałem że dziecko mi się utopi

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/549756_4417229959112_762996944_n.jpg

5mx9m na chwilę obecną - wymiar może ulec zmianie - np do 8m. ale miejsce na basen na działce zabezpieczyłam. Powiem Ci tak - też o kosztach słyszałam niesamowite rzeczy. ale - kolega użytkuje i nie narzeka absolutnie - chemia: są jakieś kostki które się raz wrzuca i po problemie. może ktoś tu jeszcze się wypowie na ten temat - ja znam jedną opinię i na niej bazuję ;) woda - dogadał się ze strażą pożarną - mamy zamiar zrobić to samo. Prąd - tu mi nic nie wiadomo - ale że pompa ma tak dużo "ciągnąć"? nie wydaje mi się. jak nie uda się ogrzewanie solarami - nie będzie ogrzewania i też będzie -co słońce nagrzeje to bedzie. jak nie nagrzeje to i w chłodnej wodzie popływam - Polskiego morza też nikt nie ogrzewa ;)

Taki basen wymaga nie tylko zgłoszenia, a także projektu budowlanego i pozwolenia na budowę - koszty owszem, ale są różne dla róznych miejsc w kraju... A przy takich dużych basenach taniej może wyjść własna studnia . Dużo zależy od jakości wody i samego miejsca gdzie jest basen... Jeżeli będą do niego wpadać liście to wiadomo, że woda jest narażona na dużo więcej czynników "psujących"

A patrzenie na ludzi z basenami jak na milionerów bierze się z cen za wykonanie przez firmy... Zresztą zobaczcie na allegro - niecka 11x4 to koszt 79 tysięcy... Sama niecka!

tak, zgadzam się. takie są warunki do większych basenów, poinformował mnie o tym projektant.studnia -u nas tylko na deszczówkę będziemy mieć, wody w gruncie nie mamy w ogóle - wszystko kopalnia spuszcza. jeszcze sie zastanawiamy nad wymiarami tak jak piszę. może ostatecznie zmniejszę do wymiarów zgłoszenia żeby trochę kosztów uniknąć, chyba że projekt to nie bedą duże pieniadze to nie będę sie zastanawiała. na razie stanęło na tym że bedziemy robić, jak skończymy budowę. trochę czasu jeszcze mamy wiec może i ceny i prawo sie trochę zmieni ( się rozmarzyłam ;) )