Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betondur

Recommended Posts

Trwa obecnie intensywna kampania reklamowa Betonduru. Praktycznie nigdy nie spotkałem się z tym specyfikiem.

Strona internetowa dystrybutora niestety jest ogólnikowa.

Czy ktoś z Was coś może napisać o jego ewentualnych walorach estetycznych i użytkowych?

A czy ktoś malował tym wylewkę w garażu? Podłoga tam nie musi byc ładna, ma być praktyczna. Czym pokrywane są podłogi w wielu supermarketach? Dobre pare lat temu malowałam schody betonowe w kamienicy w Brukseli czymś podobnym do betonduru, niestety nazwa wyleciała mi z pamięci. Było to cholerstwo bardzo trwałe.

Koszt pomalowania betondurem jest jednak sporo niższy niż położenie gresów / płytki - na promocji ok. 20 zł m2 + robocizna 20 -25 zł/m2 + klej/.

Naprawdę uważacie, że do garażu się nie nadaje ? :eek:

Byłem w sklepie którego adres podany był w internecie na stronie dystrybutora. Niestety żadnej konkretnej informacji nie otrzymałem. W sklepie była tylko 1 (JEDNA) ulotka do wglądu. Żadnej próbki - jak to "ustrojstwo" wygląda po położeniu. Sprzedawca mówił, że jestem 5 osobą która się o Betondur pyta, dotychczas nikt nie kupił.

Porysowaną próbkę wielkości małej płytki ceramicznej widziałem w Castoramie. Moim zdaniem żadna rewelacja.

Bezskutecznie czekając na jakąś wypowiedź na forum, przetestowałem u siebie. Efekt niestety daleki jest od oczekiwanego. Po chłodnej analizie nasuwają się następujące wnioski:

1. Producent zawyża wydajność produktu na m2. To co na opakowaniu trzeba podzielić przez 2 albo i 2,5.

2. Aby uzyskać jednolitą, gładką powierzchnię konieczne jest gruntowanie wylewki (betondurem) i szlifowanie kamieniem szlifierskim na gładko i ponowne pokrycie betondurem.

W rezultacie nie mamy spodziewanej oszczędności ani czasu, ani pieniędzy. Jeśli chodzi o wygląd, to zastosowałem to w komórce na węgiel i nigdzie indziej już nie mam zamiaru.

Co do malowania betonu betondurem lub układania płytek ceramicznych w garażu wydaj mi się że ma to stronę dobrą - głównie estetyka i stron złą, a mianowicie: nie przepuszcza to wody z ociekającego samochodu po doszczu lub w zimę ze śniegu.

Woda będzie stała i nie będzie wsiąkać. Trzeba będzie wziąść ścierę i ścierać lub ewentualnie założyć jakąś kratkę ściekową. Wydaj mi się że najlepszym rozwiązaniem i w tym wypadku jest sama betonowa posadzka.

Pozdrawiam

Słuchajcie nie używałem Betonduru. Używałem z dużym powodzeniem tzw.posadzek technologicznych - pojedźcie np na parking wielopoziomowy. Sprawują sie rewelacyjnie. Spróbujcie rozlać np olej na płytki i je doczyścić (np fugi).

Powierzchnia pod posadzkę musi być wykonana super prosto - jak najmniej porów. posadzkę rozprowadza się łatą jak rzadki beton.

wszystko jest podobne do betonduru: konsystencja, technologia, ale nie wiem co z twardością/trwałością/jakością.

Można kupić puszkę z napisem posadzka techologiczna/techniczna. Spotkałem się z tym w Niemczech. Wygląda jak gęsta farba olejna, po dobrze wyszlifowanej lub zatartej posadzce betonowej rozprowadza sie ją łatą murarską.

• 5 years później...
  • 1 year później...

Mozesz.

ja malowałem Betondurem podłoge w WC (podłoże masa samopoziom.), schody betonowe, podłoge w garażu (jasrtych). Wszystko zostało uprzednio zagruntowane Unigruntem atlasa (jakikolwiek inny tez by sie nadał). najlepsze efekty wyszły na podłodze na ktorej wylałem uprzednio samopoziom. W garazu, gdzie był jastrych, ktorego struktura jest chropowoata, nie uzyskałem gładkiej powierzchni ale o tym wiedziaem juz przed malowaniem. Betodur to rozwiazanie na pewno szybsze niz układanie glazury, wygląda dobrze, czysto. Uzywałem farby jednokomponentowej czyli jak sie sprawuje na podłodze w garazu dowiem sie dopiero po zimie. Farbę aplikowałem wałkiem i pędzlem. Narzedzia po pracy mozna było ładnie wyczyscic w zimnej wodzie. Na betodur jak i zresztą na wszystkie powierzchnie mozna przykleić glazure, kwestia dobrania odpowiedzniego gruntu i kleju. Pozdrawiam.

Miałam okazję obserwować w pracy posadzki pomalowane betondurem. Przez 3 lata nic wielkiego się z nim nie działo.

Tam gdzie posadzki były gładkie wyglądał zadowalająco choć daleko mu do płytek. Na posadzkach z porowatą powierzchnią o dziwo też doskonale trzymał się betonu i z tych wystających grudek nie ścierał się. Pomieszczenia były intensywnie użytkowane, myte codziennie, często preparatami z chlorem.