Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ocieplić dom zbudowny z cegły i pustaka piankowego?

net

Recommended Posts

Przeciez wspolczynnik okresla tyko przeplyw ciepla z 1 m2 sciany, w ogole nie uwzgledniajac mostkow termicznych, wentylacji, strat zwiazanych z konwekcja wymuszona itp. Aby dokladnie stwierdzic czy taka sciana wystarczy musialabyc zrobic audyt energetyczny dla calego domu (zyski i straty ciepla). Taki znowu cieply dom wcale nie jest idealem, poniewaz wymaga sprawnej wentylacji (nawiewow i wywiewow). A i komfort mikroklimatu wnetrza wcale nie jest zwiazany ze wzrostem ciepla w domu. Dla scian modernizowanych wg. normy wspolczynnik wcale nie wynosi 0,3 (tylko dla scian nowych).

Kazdy producent Ci powie, ze jego system powienien byc kompletny itd. Uwazam ze styropian mozesz miec, siatke i klej mozesz miec jaki chcesz, natomiast grunt i tynk tej samej firmy.

hmmm....

to może wystrczy dom ocieplić 10 cm? by nie generować kosztów bez potrzeby...

A właśnie w temacie mostków termicznych, to chyba "wizualnie" mogę określić gdzie są :-( oznacza to oczywiście wilgoć. Pojawiaja się w górnych rogach ścian zew, podczas mroźnych dni. Dach jest płaski i kryty papą :-( i może też to jakoś wpływa. Czy powinnam jakoś specjalnie zabzpieczyć te miejsca podczas ocieplania????

jestem juz na finiszu zbierania informacji, mam nadzieje Pibull, że masz jeszcze do mnie cierpliwość ...... :oops:

pozdrawiam

net@

Jesli by mnie to dotyczylo to zrobilbym 8+12. Aby dom nie mial mostkow musialby posiadac od zewn ciagla izolacje cieplna czyli rowniez zaizolowany stropodach.

Podczas ocieplania zwroc uwage na: listwy startowe, zabezpieczenie cokolu przed opadami, szczeliny pomiedzy styropianem (raczej ich brak), rownomierna warstwe kleju bez zgrubien i szwow, ocieplenie okien w grubosci sciany, nakaldanie tynku we wlasciwych warunkach pogodowych i na calych jednolitych plaszczyznach w tym samym czasie.

Cierpliwosc jeszcze mam ale tylko dlatego, ze widze coraz wiecej wiadomosci ktorymi sie wykazujesz ... postep jest :wink:

dzięki i jeszcze raz dzięki

dzięki Tobie Pitbull mam nadzieję, że nie zrobię z siebie totalnej "blondynki" w rozmowie z wykonawcą :)

nie bardzo wiem jeszcze o co chodzi "ocieplenie okien w grubosci sciany" ale co do reszty tematów to mam już jasność :)

pozdarwiam

net@

dzięki i jeszcze raz dzięki

dzięki Tobie Pitbull mam nadzieję, że nie zrobię z siebie totalnej "blondynki" w rozmowie z wykonawcą :)

nie bardzo wiem jeszcze o co chodzi "ocieplenie okien w grubosci sciany" ale co do reszty tematów to mam już jasność :)

pozdarwiam

net@

zapewne chodzi o to zeby docieplic wneki okienne albo

jesli to jest nowy budynek to okna powinny byc osadzone na rowno ze sciana czyli parapet jest wtedy na grubosc docieplenia przez co okna nie sa za gleboko osadzone i dzieki temu lepiej to wyglada wizualnie to raz, a dwa wpada wiecej swiatla do pomieszczen

• 3 months później...

jeszcze raz dzięki za ciepliwość i wszystkie rady

Dom ocieplony styropian Organika 15FS o grubości 10 cm, tynki silikatowe KABE baranek 1,5 mm żólty

Ekipa polecona (pośrednio przez docieplenia :D ) z KABE - super po 2 tygodniach było po wszystkim (ocieplane prawie 300 m2).

pozdrawiam

net@