woiciehus 29.09.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam Szanownych Forumowiczów Jestem w trakcie sporzadzania audytu energetycznego szkoly i w związku z tym zastanawiam sie nad tym:Ile kosztujeprojekt+wykonanie i montaz takich instalacji wraz z gwc. Wiem ze to wszystko zalezy od wielu czynnikow, ale tak na Duze oko:D Pow. uzytkowa 1300 m2.Budynek 3 kondygnacyjny + piwnica.Projektowa wentylacyjna strata ciepła: 81 830 WStraty ciepła na wentylacje: 756 GJ/rokCałkowite zapotrzebowanie ciepła na ogrzanie budynku: 1400 GJ/rok A wiec w skrócie: instalacja pompy ciepła + wentylacji mechanicznej + gruntowy wymiennik ciepła Bede wdzieczny za odpowiedzPozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woiciehus 29.09.2010 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 DZ co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woiciehus 29.09.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 A czy nie można wykorzystać GWC (DZ) jednocześnie dla pompy ciepła i wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woiciehus 29.09.2010 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Jeden Pan z jednej z pierwszych firm na google od wentylacji napisal tak: "Wszystko zależy od rozwiązania i czy szkoła ma salę gimnastyczną. Koszt wentylacji w sali gimnastycznej to ok. 90 000-150 000 zł netto + 3 000-6 000 zł za projekt GWC ok. 200 000,00zł z zwyż" to sama wentylacja mechaniczna sali gimnastycznej( dodam ze sala jest mala 11x6 m wys 3.1m)... i tak sobie mysle ... gdzie tu cala szkola, oczywiscie nie mial pelnych danych, zreszta mial takie jak zamiescilem powyzej. Ale ja rozumiem to tak, ze on gdy czytal moja 'oferte zamowieniowa' to myslal tylko na ile $$$ mozna go naciagnac:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woiciehus 30.09.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dzieki mpoplaw za porady. Woda - woda bardzo dobre rozwiazanie jesli mozna zastasowac. Ja wlasnie takie zastosuje. DZ pla pci musialoby miec powierzchnie 3 razy wieksza od szkoly.... ten audyt to robie na zaliczenie podyplomowki takze kasy za niego nie dostane:) Ile kosztuje w przyblizeniu taka instalacja pompy ciepła i went mech wraz z dolnymi źródłami ciepła? Czy 550 000 zl jak napisales powyzej to nie za duzo? ..... hmmm a moze za malo:) musze znac przyblizony koszt aby policzys SPBT czyli po ilu latach sie to zwróci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woiciehus 30.09.2010 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Zmieniam jednak pompe na glikol - woda. Bezpieczniej bedzie zrobic pionowe odwierty, Koszt takich odwiertów ok 70 000 zl dla pompy 65 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts