Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Jestem nowa na forum , i niezbyt obeznana w działaniu wiec z góry przepraszam za wpadki.

Mam problem, chcemy z mężem położyć podłogę w nowym domu z tym że nie bardzo wiem jaką. Mieszkam w Lipie niedaleko Stalowej Woli, i tez nie bardzo wiem gdzie by można było się udać tutaj w okolicy żeby dowiedzieć się czegoś więcej o podłogach, znacie możne jakieś sklepy czy punkty sprzedaży? no i jakiei byście mi proponowali drewno? Jestem zielona w tym temacie dlatego proszę o rade.

O fachowca kojarzę nawet z reklam bo czasem do nas docierają, tylko Oni mają jakąś deskę barlinecką, a słyszałam ( w sumie to mąż słyszał ) że nie jest za dobra.

A ta druga firma, Wimler ktoś coś wie o niej? w sumie jak patrzyłam na stronkę to nawet fajne rzeczy mają. I podoba mi się podłoga dębowa taka ciemna, na stronie mają napisane że dąb wędzony. Jak to wygląda w rzeczywistości?? i w ogóle czym sie różni deska z fazką lub bez bo coś takiego też wyczytałam że można zakupić.

Najlepszym sposobem i najtańszym sposobem na dobrą drewnianą podłogę to kupić surowe deski (dąb, jesion cokolwiek co się podoba), włożyć do suszarni znaleźć dobrego stolarza który je obrobi i położy. U mnie(okolice Rzeszowa) stolarz za zrobienie podłogi z ułożeniem wycyklinowaniem i pomalowaniem bierze około 50 zł za robotę, a materiał wyniesie mnie około 45 zł za metr. Można powiedzieć, że w sumie 100 zł/m2. Jak na prawdziwą grubą dechę(32mm) to myślę, że nie jest to wygórowana kwota.

Pozdrawiam i powodzenia

PS Nie mam jeszcze zdjęć podłogi, bo dechy się suszą w suszarni ;)

Warto wpaść do jakiegokolwiek salonu z podłogami. Wybrać co się podoba i dopiero szukać dobrej ceny. Mam firmę w Warszawie, ale kupuje u nas cała Polska a wysyłamy za dramo powyżej 40 mkw:) Tylko trzeba 2-4 mocnych facetów do wniesienia, bo kierowcy nie wnoszą. W sumie nie dali by rady wnosić do np. 10 klientów dziennie...

Zdecydowanie polecam olejowane podłogi! Ja mam w domu Merbau olejowany firmy Karelia. Jestem bardzo zadowolona.

Przede wszystkim widać strukturę drewna- widać że to drewno i przy okazji zdecydowanie mniej widać ryski. Ciepła podłoga.

Można punktowo szlifować pojedyncze delikatne ryski. Podłogi olejowane szczególnie polecane dla alergików.

Czasem klienci boją się wybrać podłogi olejowane przez to że wymagają one troszkę więcej pielęgnacji niż lakierowane. Chodzi o olejowanie/konserwowanie. Powinno się olejowac co kilka miesięcy. Można zrobić to samemu ew. Wezwać firmę.

Największy wybór podłóg olejowanych ma firma np. Baltic Wood lub Karelia. (podłogi drewniane trójwarstwowe).

Jestem z okolic Stalowej Woli, Ja miałam podobny problem jak autor tematu. Po długich poszukiwaniach razem z mężem do mieszkania zdecydowaliśmy kupić deskę litą dębową olejowaną na ciemny kolor. Kupiliśmy tą podłogę w metalowcu w wimlerze, z tym Panem można się dogadać co do ceny, a jak narazie na towar nie narzekam.

• 1 month później...

Witam

Tak kończąc temat, chciałam się pochwalić, że podłogi już wybrałam i mam już gotowe, wybrałam jednak podłogę dębową olejowaną, bardzo mi się podoba.

Kupiłam jednak w firmie Wimler, ze Stalowej Woli, fajni kolesie i potrawfia doradzić, z cenami też można się dogadać, co do trwałości materiałów to si eni ewypowiem bo to czas pokaze ale wyglada na solidne drewno.

Jakby ktoś był zainteresowany to można zobaczeć jak to teraz wygląda p oułożeniu http://wimler.pl/realizacje.html, ta pierwsza to moje:)

• 3 months później...
Witam serdecznie

Jestem nowa na forum , i niezbyt obeznana w działaniu wiec z góry przepraszam za wpadki.

Mam problem, chcemy z mężem położyć podłogę w nowym domu z tym że nie bardzo wiem jaką. Mieszkam w Lipie niedaleko Stalowej Woli, i tez nie bardzo wiem gdzie by można było się udać tutaj w okolicy żeby dowiedzieć się czegoś więcej o podłogach, znacie możne jakieś sklepy czy punkty sprzedaży? no i jakiei byście mi proponowali drewno? Jestem zielona w tym temacie dlatego proszę o rade.

Witaj, bardzo mało piszesz o rodzaju podłogi, więc proponuje podłogę drewnianą i drzewo egzotyczne, oczywiście poszukaj sobie w Gogolach, np.:konfigurator podłóg na ich temat, ale ładnie się prezentują i mają dobre parametry wytrzymałościowe.