Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łączenie rynny plastikowej ze stalową

abacil

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do wymiany rynien, bo stare są już kiepskie, przerdzewiałe i trochę ciekną, a nie widzę sensu ich naprawiania. Wolę wymienić całość.

Ze względu na upodobania i estetykę wolę mieć rynny z pvc - poza tym łatwiejsza konserwacja, jak sądzę.

Mieszkam w segmencie, który jest połączony z dwoma sąsiadującymi segmentami między innymi rynną poziomą. Chociaż spusty są osobno dla każdego segmentu, to rynna pozioma jest jedna i nie dzieli się.

Chciałbym zapytać, czy da się technicznie połączyć rynnę z pvc z rynnami stalowymi. Wymienić to muszę, sąsiadów na wspólną wymianę nie namówię, a już jak mam wymieniać, to chcę zrobić według własnego gustu. Oczywiście mam na myśli kwestię możliwości technicznych samych połączeń zakładając, że szerokość rynny zostanie taka sama itd. - tylko przejście z blachy na pvc.

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Oczywiście, brałem pod uwagę możliwość przerwania ciągu rynien, ale nie wchodzi to w grę. Musi być tak jak jest. Jeśli coś się zmieni (tzn. u sąsiadów oczywiście), to będę miał łatwiej. Ale na razie się na to nie zanosi. Dlatego napisałem taki post.

A z treści postu powyżej rozumiem, że jest techniczna możliwość połączenia pvc z ocynkiem, więc chciałbym spytać, jak to wygląda od strony technicznej.

Nie ma takiej możliwości! Jedyne rozsądne rozwiązanie to takie jak podał "Mistrz Jan". Skoro każdy segment ma swoją rurę spustową i zakładając, że szerokość segmentu to 6 m nie będzie żadnego problemu z odprowadzeniem wody nawet jakby spadki trochę nie grały. Pozdrawiam.