Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje stan "pod klucz"?

Recommended Posts

Cze wszystkim "doświadczonym".

Czytałem kilka postów... ale jak się ludziska na nich nie kłócą, to dość sprytnie unikają konkretnej odpowiedzi.... Więc może zacząć temat od nowa.

Interesuje mnie mały - 90m2 domek. Parterowy. Bez garażu.

Bez działki.

Bez przyłączy.

Jeżeli interesuje miasto, to Skierniewice.....

A to łobuzeria :] Jeżeli stwierdze, że mogę dorobić bank... to żadna firma nie będzie miała więcej jak 7% zysku... znajdzie się taka, której właściciel zadawala się 5 letnim samochodem .... Wydusze każdy grosz przed podpisaniem obudowy....

Życzę koledze 230k uśmiechów w nowym domku :)

Scarab - jak dostaniesz kosztorys, to poswiec co najmniej 1 dzien (caly)

na studiowanie go, najlepiej z Twoim inspektorem nadzoru inwestorskiego,

szczególnie analizujac kazdy element bedacy kosztem materialu,

oczywiscie wczesniej sie zorientuj ile dany material kosztuje.

Nie daj sobie dolozyc kosztów zakupu :) - tzn. dodatkowych pieniedzy za

transport/rozladunek - z reguly firmy dostarczajace zgodza sie zrobic

to za darmola.

Nie zawsze oplaca sie kupowac tylko robocizne, bo mozesz miec klopoty

z terminowowscia dostaw materialow. Wydaj mi sie ze kupowac samemu

nalezy tylko materilaly "najwieksze" kosztowo, a srodki pomocnicze

niech wybierze/kupi ekipa.

zycze sukcesów - Krzysiek

Dzięki Krzystofie!

Tak jak napisałem - nie odpuszczę ani 1 PLN na tonie żwiru! :)

A tak na marginesie... nie wiem, czy tak dużo ludzi już pisało o swoich kosztach... czy może to forum odwiedzają tylko ci, co nie liczyli pieniędzy przy budowie... nikt poza tobą nie chciał się podzielić informacją, o kosztach. Ludzi oglądających ten temat - 80 (jak do tej pory...), więc zainteresowanie jakieś jest... Poza tym - Murator (takie jest moje zdanie) powinien mieć bieżący "ranking" w kosztach domów na różnych etapach, w różnych wykonaniach... zwykła statystyka.... Ale cóż - może temat nie godny zainteresowania... Chociaż oglądalność takiej statystyki, przy odrobinie reklamy byłaby imponująca.

Ponawiam prośbę do czytelników/forumowiczów etc. podzielcie się info nt. kosztów. Dajcie dane do analizy :) Jeden skowronek (Krzysztof) wiosny nie czyni....

Wszystkim dziękuję :D

scarab-najwięcej o kosztach dowiesz sie z dzienników budowy; zwykle za stan surowy zakłada się 500 zł/metr2 domu, za wykończeniowkę 1500 zł/metr; czyli w sumie 2000 zl/metr wybudowanego domu. Zwykle kwota za stan surowy jest właśnie taka, ale ta druga kwota za wykończenie czesto rózni sie od wyżej podanej w zalezności od standartu wykończenia i nakładu pracy własnej. W róznych wątkach forumowicze chwalą sie finalną kwota za metr 1200-1300 zl. Ja na razie nie moge ci pomóc wiedza praktyczna ponieważ mam dopiero fundamenty.

Mi wyszło ok. 900 zl/m.kw. licząc całość powierzchni wybudowanej łącznie z piwnicami - ściany bk. ocieplone 10 - 12 cm styropianem, zrobione elewacje, dachówka cementowa, okna i drzwi drewniane, tynki cementowo-wapienne, c.o. bez podłogówki, panele na podłodze i trochę kafli. Podaję bez działki ale z przyłączami.

W tej chwili już mieszkam - do wykończenia została jedna łazienka (ta większa) i zabudowa kuchni.

No i oczywiście nie wliczam w cenę nowych mebli.

Standard wykończenia średni tzn. rozsądne materiały za rozsądną cenę - bez luksusów. A i projekt indywidualny - zwracający uwagę na kosztochłonność technologii.

Podstawowa zasada - pamiętać już na etapie projektowania że kasy będzia zawsze mało - i te 100 czy 500 zł różnicy na materiale to w sumie da oszczędności rzędu kilkudziesięciu tys.

Jak chcecie to macie!

Parterowy ("familijny" z Joty) 150m2, bez piwnicy, bez poddasza, dachowka cementowa, sciany Porothon Roben 24, dzialowe siporex 12.

Nie liczac kosztow projektu, adaptacji, notariusza, mapek, przylaczy, dzialki, warunkow zabudowy i przylaczy.

Stan:

Szambo, kanaliza, fundamenty zaizolowane i ocieplone, podlogi wylane na gruncie, sciany zewnetrzne, sciany wew i dzialowe, kominy, dach pokryty dachowka, obr. blacharskie

Wszystko z robocizna, materjalami i transportem 58.000 PLN +/_ 1000 PLN, czyli 387 PLN za m2

Pozdrawiam

Aktualnie jestem na etapie wstępnych rozmów z wykonawca generalnym.

Z tego co do tej pory sie zorientowałem ceny za całość zaczynaja się u nich od 1500 zł = Vat. za m2. Przy parterowych raczej prostych projektach.

Firma z Łodzi.

Wykonuja tez adaptacje projektów.

I juz spiesze z odpowiedzia.

Sam zrobilem tak naprawde to niewiele.

Oszczednosci byly nastepojace:

1. Wszystkie mapki zrobione po znajomosci co dalo ok 2000PLN w kieszemi

2. Sam (z pomoca rodziny i znajomych) zbilem kratownice ( wiazary kratowe) i to bylo dosc duzo roboty. Jakie pieniadze na tym zaoszczedzilem trudno powiedziec ale ok 8-10.000PLN.

3. Ustrzeglem sie wielu bledow przez dokladny nadzor!

4. Kilka rozwiazan z projektu zostalo zastapionych tanszymi (a czesto lepszymi) np. stalowe nadproza zmieniono po dokladnym przeliczeniu wytrzymalosci na zel-bet. (takie rozwiazanie okazuje sie byc duzo tansze a w przypadku pozaru bezpieczniejsze), kominy postawilem systemowe ceramiczne, zamiast murowane + wklad. Razem ~1000PLN w kieszeni

5. TARGOWANIE CEN!!! DUZO chodzenia i kombinowania - NIEOCENIONE

Pozdrawiam

Aktualnie jestem na etapie wstępnych rozmów z wykonawca generalnym.

Z tego co do tej pory sie zorientowałem ceny za całość zaczynaja się u nich od 1500 zł = Vat. za m2. Przy parterowych raczej prostych projektach.

Firma z Łodzi.

Wykonuja tez adaptacje projektów.

Mógłbyś podac firmę i telefon z Łodzi:)

Jak chcecie to macie!

Parterowy ("familijny" z Joty) 150m2, bez piwnicy, bez poddasza, dachowka cementowa, sciany Porothon Roben 24, dzialowe siporex 12.

Nie liczac kosztow projektu, adaptacji, notariusza, mapek, przylaczy, dzialki, warunkow zabudowy i przylaczy.

Stan:

Szambo, kanaliza, fundamenty zaizolowane i ocieplone, podlogi wylane na gruncie, sciany zewnetrzne, sciany wew i dzialowe, kominy, dach pokryty dachowka, obr. blacharskie

Wszystko z robocizna, materjalami i transportem 58.000 PLN +/_ 1000 PLN, czyli 387 PLN za m2

Pozdrawiam

:-) Pokaż zestawienie wydatków to może ktoś uwierzy. W tej chwili to bzdury...

Powodzenia.

Sebastian