Scarab 16.02.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Cze wszystkim "doświadczonym".Czytałem kilka postów... ale jak się ludziska na nich nie kłócą, to dość sprytnie unikają konkretnej odpowiedzi.... Więc może zacząć temat od nowa.Interesuje mnie mały - 90m2 domek. Parterowy. Bez garażu.Bez działki.Bez przyłączy.Jeżeli interesuje miasto, to Skierniewice..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.02.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 W malopolsce - domek 100 m2, wg Twoich zalozen, tyle ze szkody górnicze. Buduje firma glówna+koeljne firmy beda do wykonczeniówki Bedzie powyzej 200 kPLN , a mialo byc o wieeeeele mniej ( Krzysiek PS zmienilem "zapis" kwoty - ci co mieli przeczytac, to przeczytali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 16.02.2004 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 A to łobuzeria :] Jeżeli stwierdze, że mogę dorobić bank... to żadna firma nie będzie miała więcej jak 7% zysku... znajdzie się taka, której właściciel zadawala się 5 letnim samochodem .... Wydusze każdy grosz przed podpisaniem obudowy.... Życzę koledze 230k uśmiechów w nowym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 17.02.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Scarab - jak dostaniesz kosztorys, to poswiec co najmniej 1 dzien (caly) na studiowanie go, najlepiej z Twoim inspektorem nadzoru inwestorskiego, szczególnie analizujac kazdy element bedacy kosztem materialu, oczywiscie wczesniej sie zorientuj ile dany material kosztuje. Nie daj sobie dolozyc kosztów zakupu - tzn. dodatkowych pieniedzy za transport/rozladunek - z reguly firmy dostarczajace zgodza sie zrobic to za darmola. Nie zawsze oplaca sie kupowac tylko robocizne, bo mozesz miec klopoty z terminowowscia dostaw materialow. Wydaj mi sie ze kupowac samemu nalezy tylko materilaly "najwieksze" kosztowo, a srodki pomocnicze niech wybierze/kupi ekipa. zycze sukcesów - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 17.02.2004 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Dzięki Krzystofie! Tak jak napisałem - nie odpuszczę ani 1 PLN na tonie żwiru! A tak na marginesie... nie wiem, czy tak dużo ludzi już pisało o swoich kosztach... czy może to forum odwiedzają tylko ci, co nie liczyli pieniędzy przy budowie... nikt poza tobą nie chciał się podzielić informacją, o kosztach. Ludzi oglądających ten temat - 80 (jak do tej pory...), więc zainteresowanie jakieś jest... Poza tym - Murator (takie jest moje zdanie) powinien mieć bieżący "ranking" w kosztach domów na różnych etapach, w różnych wykonaniach... zwykła statystyka.... Ale cóż - może temat nie godny zainteresowania... Chociaż oglądalność takiej statystyki, przy odrobinie reklamy byłaby imponująca. Ponawiam prośbę do czytelników/forumowiczów etc. podzielcie się info nt. kosztów. Dajcie dane do analizy Jeden skowronek (Krzysztof) wiosny nie czyni.... Wszystkim dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem - co to jest k?piszecie 200k PLN - czyli co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommi 17.02.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 1k PLN = 1000 PLN pozdr.Tommi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 17.02.2004 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Jak widać zainteresowanie tematem rośnie.... ale w oglądalności..... Może czyta nas ktoś z jakiejś firmy budowlanej... Kochani, podzielcie się informacją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 17.02.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 scarab-najwięcej o kosztach dowiesz sie z dzienników budowy; zwykle za stan surowy zakłada się 500 zł/metr2 domu, za wykończeniowkę 1500 zł/metr; czyli w sumie 2000 zl/metr wybudowanego domu. Zwykle kwota za stan surowy jest właśnie taka, ale ta druga kwota za wykończenie czesto rózni sie od wyżej podanej w zalezności od standartu wykończenia i nakładu pracy własnej. W róznych wątkach forumowicze chwalą sie finalną kwota za metr 1200-1300 zl. Ja na razie nie moge ci pomóc wiedza praktyczna ponieważ mam dopiero fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 18.02.2004 04:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 500 zł dotyczy ściacn i stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 18.02.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Mi wyszło ok. 900 zl/m.kw. licząc całość powierzchni wybudowanej łącznie z piwnicami - ściany bk. ocieplone 10 - 12 cm styropianem, zrobione elewacje, dachówka cementowa, okna i drzwi drewniane, tynki cementowo-wapienne, c.o. bez podłogówki, panele na podłodze i trochę kafli. Podaję bez działki ale z przyłączami.W tej chwili już mieszkam - do wykończenia została jedna łazienka (ta większa) i zabudowa kuchni.No i oczywiście nie wliczam w cenę nowych mebli.Standard wykończenia średni tzn. rozsądne materiały za rozsądną cenę - bez luksusów. A i projekt indywidualny - zwracający uwagę na kosztochłonność technologii. Podstawowa zasada - pamiętać już na etapie projektowania że kasy będzia zawsze mało - i te 100 czy 500 zł różnicy na materiale to w sumie da oszczędności rzędu kilkudziesięciu tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 18.02.2004 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Jak chcecie to macie!Parterowy ("familijny" z Joty) 150m2, bez piwnicy, bez poddasza, dachowka cementowa, sciany Porothon Roben 24, dzialowe siporex 12.Nie liczac kosztow projektu, adaptacji, notariusza, mapek, przylaczy, dzialki, warunkow zabudowy i przylaczy.Stan:Szambo, kanaliza, fundamenty zaizolowane i ocieplone, podlogi wylane na gruncie, sciany zewnetrzne, sciany wew i dzialowe, kominy, dach pokryty dachowka, obr. blacharskieWszystko z robocizna, materjalami i transportem 58.000 PLN +/_ 1000 PLN, czyli 387 PLN za m2Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 19.02.2004 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Zapomnialem jeszcze napisac ze wszystkie papiery + dzialka i przylacza (narazie tylko woda) to dodatkowe 50.000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 19.02.2004 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 dzięki! jestem mile zaskoczony taką cyfrą; nawet te 108k za stan surowy z dziłką i przyłączami dla 150m2 (ps. powierzchni całkowitej?) to nie jest dużo!!! Zakładając "złotą zasadę" że wykończenie to 2x stanu surowego.Jak dużo samemu robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Aktualnie jestem na etapie wstępnych rozmów z wykonawca generalnym. Z tego co do tej pory sie zorientowałem ceny za całość zaczynaja się u nich od 1500 zł = Vat. za m2. Przy parterowych raczej prostych projektach.Firma z Łodzi.Wykonuja tez adaptacje projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 19.02.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 to byłem ja - prosciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 19.02.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 I juz spiesze z odpowiedzia.Sam zrobilem tak naprawde to niewiele.Oszczednosci byly nastepojace:1. Wszystkie mapki zrobione po znajomosci co dalo ok 2000PLN w kieszemi2. Sam (z pomoca rodziny i znajomych) zbilem kratownice ( wiazary kratowe) i to bylo dosc duzo roboty. Jakie pieniadze na tym zaoszczedzilem trudno powiedziec ale ok 8-10.000PLN.3. Ustrzeglem sie wielu bledow przez dokladny nadzor! 4. Kilka rozwiazan z projektu zostalo zastapionych tanszymi (a czesto lepszymi) np. stalowe nadproza zmieniono po dokladnym przeliczeniu wytrzymalosci na zel-bet. (takie rozwiazanie okazuje sie byc duzo tansze a w przypadku pozaru bezpieczniejsze), kominy postawilem systemowe ceramiczne, zamiast murowane + wklad. Razem ~1000PLN w kieszeni5. TARGOWANIE CEN!!! DUZO chodzenia i kombinowania - NIEOCENIONE Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 19.02.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Aktualnie jestem na etapie wstępnych rozmów z wykonawca generalnym. Z tego co do tej pory sie zorientowałem ceny za całość zaczynaja się u nich od 1500 zł = Vat. za m2. Przy parterowych raczej prostych projektach. Firma z Łodzi. Wykonuja tez adaptacje projektów. Mógłbyś podac firmę i telefon z Łodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 19.02.2004 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 He he he, to twoj wklad to ok 1/4!!! To nie jest tak mało, ale i tak to całkiem wygląda przyjemnie. W końcu mieszkamy w nie najciekawszym regionie (dla większości).Dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 19.02.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Jak chcecie to macie! Parterowy ("familijny" z Joty) 150m2, bez piwnicy, bez poddasza, dachowka cementowa, sciany Porothon Roben 24, dzialowe siporex 12. Nie liczac kosztow projektu, adaptacji, notariusza, mapek, przylaczy, dzialki, warunkow zabudowy i przylaczy. Stan: Szambo, kanaliza, fundamenty zaizolowane i ocieplone, podlogi wylane na gruncie, sciany zewnetrzne, sciany wew i dzialowe, kominy, dach pokryty dachowka, obr. blacharskie Wszystko z robocizna, materjalami i transportem 58.000 PLN +/_ 1000 PLN, czyli 387 PLN za m2 Pozdrawiam Pokaż zestawienie wydatków to może ktoś uwierzy. W tej chwili to bzdury... Powodzenia. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts