Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podpiwniczenie - dlaczego tak mało projektów?

MateuszMateusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg. mnie głównie kosztami. Budowa piwnicy podwyższa koszty całej inwestycji myslę o około 30%. Także pewnie to przeraża tak dużo ludzi a rynek to zweryfikował i odpowiednio zmniejszyła się oferta takich domów.

Ale rozmawiałem, już z wieloma osobami na ten temat i znaczna cześć z nich po pewnym czasie przyznaje, że jednak piwnica by się przydała. Zalet jest mnóstwo.

Może dlatego, że jeśli potrzebujesz piwnicy to Ci ją każdy doprojektuje za ca 1000 zł?

A większość domów się teraz buduje bez piwnic, choć potem każdemu brakuje miejsca na graciarnię :-) (mi tez będzie brakowało, ale aby nie polec na kosztach budowy zrezygnowałem, choć mogłem mieć, bo projekt indywidualny)

Podpiwniczenia fajna sprawa. Można ciekawie zagospodarować piwnice np. mini siłownia, bilard, rzutki czy jakiś cichy zakątek twórczy ;) winnica itp. myślę że warto. Tylko ciekawe jaka część projektów bez podpiwniczenia może zostać przerobiona na takie z podpiwniczeniem, oczywiście w takim sensie żeby to miało ręce i nogi, a raczej konkretny fundament i dach ;)

Tylko ciekawe jaka część projektów bez podpiwniczenia może zostać przerobiona na takie z podpiwniczeniem, oczywiście w takim sensie żeby to miało ręce i nogi, a raczej konkretny fundament i dach ;)

Prawie każdy w którym wygospodarujesz miejsce na schody, jeżeli masz dom z poddaszem to klatka schodowa juz jest wiec jeszcze latwiej. O ile fundamenty sa inne ciut wieksze i niżej posadowione to nie rozumiem co chcesz od dachu.

Mysle, ze w Polsce trend budowania domow bez podpiwniczenia zacznie sie odwracac wraz ze wzrostem cen dzialek i zmniejszeniem ich rozmiarow.

Np. w Niemczech, gdzie przecietna cena 1 m2 dzialki wynosi ok. EUR 250,- a w poblizu duzych miast w czesci zachodniej jest 2-krotnie wyzsza, 80% nowobudowanych domow ma piwnice. Podobnie jest w Szwajcarii - tutaj za 1 m2 dzialki trzeba placic ok. CHF 800,-. W takich warunkach cenowych inwestorzy probuja maksymalnie wykorzystac kazdy skrawek dzialki, dlatego buduja w dol i do gory, a piwnice maja czesto standard pomieszczen mieszkalnych.

Pozdrawiam

Mysle, ze w Polsce trend budowania domow bez podpiwniczenia zacznie sie odwracac wraz ze wzrostem cen dzialek i zmniejszeniem ich rozmiarow.

Np. w Niemczech, gdzie przecietna cena 1 m2 dzialki wynosi ok. EUR 250,- a w poblizu duzych miast w czesci zachodniej jest 2-krotnie wyzsza, 80% nowobudowanych domow ma piwnice. Podobnie jest w Szwajcarii - tutaj za 1 m2 dzialki trzeba placic ok. CHF 800,-. W takich warunkach cenowych inwestorzy probuja maksymalnie wykorzystac kazdy skrawek dzialki, dlatego buduja w dol i do gory, a piwnice maja czesto standard pomieszczen mieszkalnych.

Pozdrawiam

No to chyba nie za mego życia bo u mnie działki można kupić od 15 EUR za metr:)

Witam. Ja sam zastanawiam się nad piwnicą, wiem że dodatkowe koszty, ale ja będę miał piec na paliwo stałe i gdzie to trzymać, a w piwnicy będzie miejsce i na skład węgla, piec, graciarnia na sprzęt ogrodniczy, pralnię? Jednak cały czas się zastanawiam, gdyż dochodzę koszty, no ale się zobaczy.

Ile płaciliście za doprojektowanie piwnicy?

Pozdrawiam

Witam. Ja sam zastanawiam się nad piwnicą, wiem że dodatkowe koszty, ale ja będę miał piec na paliwo stałe i gdzie to trzymać, a w piwnicy będzie miejsce i na skład węgla, piec, graciarnia na sprzęt ogrodniczy, pralnię? Jednak cały czas się zastanawiam, gdyż dochodzę koszty, no ale się zobaczy.

Ile płaciliście za doprojektowanie piwnicy?

Pozdrawiam

Mamy XXI wiek a ty chcesz budować piwnice po to żeby wungiel trzymać?

Witam. To tylko jeden z powodów które podałem i nie najważniejszy /nie mam możliwości opalać domu innym źródłem ciepła/, a węgla nie będę trzymał przy salonie. I cały czas się zastanawiam, piwnica na pewno będzie bardzo pomocna w codziennym mieszkaniu w domu. Wiele osób które ma dom bez piwnicy, twierdzi że teraz by budowali z piwnicą. Jest to trudna decyzja, ale mimo wszystko sklaniam się za piwnicą. Ale sie zbaczy.

Pozdrawiam

Mieszkałem 20 lat w domu z piwnicą. Mieliśmy tam piec, węgiel, ziemniaki, kiszoną kapuchę, jabłka, gruszki i wiele różnorakich przetworów.(takie były czasy) Teraz rodzice wywalili kopciucha i założyli gaz (wiadomo wygoda). Wywalili piec, nie ma węgla, nie ma ziemniaków, mało przetworów. Ogólnie pucha.

Ja zdecydowałem się na dom bez piwnicy za to z podwójnym garażem i nad którym mam mega graciarnie. Budowanie piwnicy po to żeby trzymać w niej kilka butelek wina to moim zdaniem lekka przesada.

Na terenie przyległym do Wrocławia tylko w kilku miejscach plan dopuszcza domy z piwnicami, u nas jest wysoki poziom wód gruntowych i to tyle na temat.

Mój znajomy zrobił sobie mini piwniczkę pod schodami, miejsce idealne na trzymanie wody mineralnej, warzyw, słoików z sałatkami do obiadu.

Idąc za potrzebą miejsca na różne pierdoły w domu, nagle okazuje się, że 50% powierzchni to pomieszczenia gospodarcze, spiżarki, garderoby, piwnice, kotłownie, strychy - bez sensy to dla mnie, wolę utrzymywać restrykcyjny porządek, wywalać to co zbędne i cieszyć się powierzchnią pokoi mieszkalnych.

Pamiętam jak sprzątaliśmy dom pradziadków po ich śmierci - to był jakiś koszmar - kilka kontenerów rzeczy które nie były używane od 20-30-40 lat.

Wg. mnie głównie kosztami. Budowa piwnicy podwyższa koszty całej inwestycji myslę o około 30%.

można wiedzieć skąd owe 30%. Wg mnie te koszty sa niewielkie względem korzyści osiąganych z dodatkowej powierzchni. Przecież i tak większośc muruje ścianki fundamentowe, które potem zasypuje piaskiem za który płaci ja za zboże. Wg mnie jeśli dom ma juz klatke schodową to koszty jakie dochodza to schody na jeszcze jeden poziom i strop oraz własciwa izolacja przeciwwilgociowa i przeciw wodną. Osobiście kiedys byłam wielka zwoleniczką piwnic. Potem uznałam, że to niekoniecznie a teraz po wizycie u znajomych którzy mają piwnice uważam znów że to jednak fajna sprawa. może gdyby u mnei warunki pozwoliły to może tez bym sobie piwniczke zrobiła ale ja mam na działce wysoko wody gruntowe więc piwniczka od razu została przekreslona.