kaszaa 08.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 U mnie 85m2 piwnicy bedzie wykorzystane na : - kotlownia (oprocz kotla zbiornik na ciepla wode, moze jeszccze rekuperator i centralny odkurzacz) - sklad opalu (ekogroszek + ewentualnie drewno) - pomieszczenie na sprzet ogrodniczy (wejscie z zewnatrz, Zona lubi bawic sie w ogrodku wiec gdzies lopate itp trzymac musi) - pomieszczenie na zapasy (sloiki, napoje, i inne rzeczy kupowane hurtowo, bo hurtowo czasem taniej) - i jedno pomieszczenie rekreacyjne, dart pingpong napewno, podoba mi sie tez pomysl pokoju imprezowego z fajnym barkiem Jak ktos juz wspomnial garaz = samochod, motocykl, rower. Jesli musimy ciac koszty to niestety trzeba sie nauczyc porzadku i wykorzystac dostepne miejsce w garazu tak zeby i graty i samochod sie zmiescil, o kole od rowera nie wposmne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 08.01.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Żałuję, ze nie zrobiłem małej piwniczki. Już bym kombinował jak zrobić w niej saunę. Teraz pozostaje mi zrobić oddzielny budynek w ogródku i tam zrobić saunę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 09.01.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Jeśli ktoś zamierza bawić się w palacza to owszem,piwnica jak najbardziejprzy tej technologii i przy takim sprzęcie praca palacza nam nie grozi , a że sporadycznie idzie się chasie wybrać to tylko dla kondycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 09.01.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Zamiast robić sobie dowcipy z posiadających piwnicę można napisać swoje rzeczowe argumenty czemu nie chciało się piwnicy. Piwnica kosztuje, sporo kosztuje, ktoś nie ma kasy niech jej nie buduje, ktoś chce mieć mniej powierzchni niech nie buduje, płytkie wody gruntowe - też niech nie buduje. Ja mam w piwnicy sale bawialną 49m2 w zimie bajka bo jest kominek, w lecie bajka bo jest chłodno. Muzyka rozkręcona a w domu cisza i u sąsiadów cisza, jak makiem zasiał, nawet nie wiedzą, że u mnie jest impreza. Mam w piwnicy drugą kuchnię i salę biesiadną cirka 58m2. Można się bawić ile dusza wlezie, na górze w tym czasie ktoś może swobodnie spać. Po imprezie nie trzeba na już sprzątać bo góra jest czyściutka, można oficjalne wizyty przyjmować Do tego mam pralnię z suszarnią - w łazienkach nie muszę mieć żadnych konstrukcji do wieszania prania. One nie są jakieś piękne. Mam też swój warsztacik, mogę spokojnie w ciepełku pomajsterkować i nikomu nie przeszkadzam. O pomieszczeniu na rowery, kosiarki, koła czy inne rzeczy już szkoda pisać. Podsumowując - masz kasę i warunki buduj piwnicę, nie chcesz mieć piwnicy - nie buduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 03.11.2013 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witam, od założenia tematu minęło ponad 3lata , a sytuacja którą opisałem w pierwszym poście nie zmieniła się wcale. Nadal brak projektów parterówek z podpiwniczeniem, bieda : ( Odświeżam temat czekając na nowe wypowiedzi. Cały temat bardzo wartościowy tylko szkoda, że nadal brak projektów z podpiwniczeniem. Edytowane 3 Listopada 2013 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1975 05.11.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 A po co komu gotowy projekt parterówki z piwnicą skoro można ją dowolnie doprojektować do każdego projektu za 1tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 13.11.2013 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Ja będę mieć ogrzewanie bezobsługowe. Ale w sumie trochę żałuję, że nie zrobiłem piwnicy. Musiałem nawieźć piasku, żeby podnieść poziom podłogi, do tego chudziak też nie tani. Dużej różnicy w cenie by piwnica nie zrobiła, a byłoby gdzie trzymać różne szpargały.Piwnicę trudno zaizolować, chyba że ją zostawić bez ogrzewania. Właśnie trudność z ogrzewaniem i wystarczająca powierzchnia domu bez podpiwniczenia skłoniły mnie do rezygnacji z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 U mnie piwnica to obowiązek ! koszty ? jak przyjdzie mi dobudować garaż czy budynek gospodarczy na działce 6 arów to powstanie miasteczko.Dodatkowo będzie stać na płycie fu. Plus ? dwa garaże i miejsce na warsztat czy jakąś instalację OZE.Reszta pojawi się w DB u mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 13.11.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 A po co komu gotowy projekt parterówki z piwnicą skoro można ją dowolnie doprojektować do każdego projektu za 1tyś. Dokładnie. Sam kupiłem gotowca i na moje życzenie doprojektowali piwnice. 0 problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts