Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podpiwniczenie - dlaczego tak mało projektów?

MateuszMateusz

Recommended Posts

U mnie 85m2 piwnicy bedzie wykorzystane na :

- kotlownia (oprocz kotla zbiornik na ciepla wode, moze jeszccze rekuperator i centralny odkurzacz)

- sklad opalu (ekogroszek + ewentualnie drewno)

- pomieszczenie na sprzet ogrodniczy (wejscie z zewnatrz, Zona lubi bawic sie w ogrodku wiec gdzies lopate itp trzymac musi)

- pomieszczenie na zapasy (sloiki, napoje, i inne rzeczy kupowane hurtowo, bo hurtowo czasem taniej)

- i jedno pomieszczenie rekreacyjne, dart pingpong napewno, podoba mi sie tez pomysl pokoju imprezowego z fajnym barkiem

Jak ktos juz wspomnial garaz = samochod, motocykl, rower.

Jesli musimy ciac koszty to niestety trzeba sie nauczyc porzadku i wykorzystac dostepne miejsce w garazu tak zeby i graty i samochod sie zmiescil, o kole od rowera nie wposmne ;)

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamiast robić sobie dowcipy z posiadających piwnicę można napisać swoje rzeczowe argumenty czemu nie chciało się piwnicy. Piwnica kosztuje, sporo kosztuje, ktoś nie ma kasy niech jej nie buduje, ktoś chce mieć mniej powierzchni niech nie buduje, płytkie wody gruntowe - też niech nie buduje.

Ja mam w piwnicy sale bawialną 49m2 w zimie bajka bo jest kominek, w lecie bajka bo jest chłodno. Muzyka rozkręcona a w domu cisza i u sąsiadów cisza, jak makiem zasiał, nawet nie wiedzą, że u mnie jest impreza. Mam w piwnicy drugą kuchnię i salę biesiadną cirka 58m2. Można się bawić ile dusza wlezie, na górze w tym czasie ktoś może swobodnie spać. Po imprezie nie trzeba na już sprzątać bo góra jest czyściutka, można oficjalne wizyty przyjmować :-) Do tego mam pralnię z suszarnią - w łazienkach nie muszę mieć żadnych konstrukcji do wieszania prania. One nie są jakieś piękne. Mam też swój warsztacik, mogę spokojnie w ciepełku pomajsterkować i nikomu nie przeszkadzam. O pomieszczeniu na rowery, kosiarki, koła czy inne rzeczy już szkoda pisać.

Podsumowując - masz kasę i warunki buduj piwnicę, nie chcesz mieć piwnicy - nie buduj.

• 2 years później...
Witam, od założenia tematu minęło ponad 3lata , a sytuacja którą opisałem w pierwszym poście nie zmieniła się wcale. Nadal brak projektów parterówek z podpiwniczeniem, bieda : ( Odświeżam temat czekając na nowe wypowiedzi. Cały temat bardzo wartościowy tylko szkoda, że nadal brak projektów z podpiwniczeniem. Edytowane przez MateuszMateusz

Ja będę mieć ogrzewanie bezobsługowe. Ale w sumie trochę żałuję, że nie zrobiłem piwnicy. Musiałem nawieźć piasku, żeby podnieść poziom podłogi, do tego chudziak też nie tani. Dużej różnicy w cenie by piwnica nie zrobiła, a byłoby gdzie trzymać różne szpargały.

Piwnicę trudno zaizolować, chyba że ją zostawić bez ogrzewania.

Właśnie trudność z ogrzewaniem i wystarczająca powierzchnia domu bez podpiwniczenia skłoniły mnie do rezygnacji z piwnicy.