Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odległość wrotu kominowego o ziemi

Recommended Posts

Witam

Mam pewne pytanie odnośnie wlotu kominowego, mam wkład kominowy ceramiczny a odległość od ziemi to 165cm, zastanawiam się czy to aby nie za wysoko? wiem że ze zrobieniem pieca pod wymiar nie będzie problemu ale czy ten piec będzie dobrze funkcjonował na takiej wysokości?

Będe wdzięczna za wszelkie opinie na ten temat

Gość Konto usunięte_12*
wlot jest pod kątem 90stopni:-)

Ja mam podobną sytuację, więc postanowiłem pozostawić kocioł na poziomie "zero" i zmniejszyć ilość kolan z 2 do 1 (a także przez to przybliżyć kocioł do komina) poprzez zamówienie nietypowego kotła na węgiel z czopuchem wychodzącym pionowo w górę w odróżnieniu od prawie wszystkich produkowanych kotłów na węgiel, które mają czopuchy (wyloty spalin) skierowane poziomo. Dla zapewnienia bowiem możliwie najlepszej pracy kotła potrzebne jest zastosowanie jak najmniejszej ilości kolan. Idealnym rozwiązaniem byłby czopuch poziomy skierowany bezpośrednio do komina, lecz wtedy trzeba by było kocioł postawić na bardzo wysokim "postumencie", co utrudniłoby jego obsługę i przez to mogłoby być czasami niebezpieczne.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

da się do wysokiego trójnika podłączyć kocioł z niższym czopuchem poziomym, poprzebierać tylko trzeba w kształtkach systemu bertrams

albo tak jak radzio pisze kocioł z czopuchem pionowym i kolano, tyle, ze wtedy wybór kotłów mocno ograniczony

ja miałem gorszą sytuację, bo trójnik był za nisko (planowany inny kocioł), trzeba było podnieść o kilkanaście cm, też się da ;) tylko trochę drastyczna to operacja ;)

za to teraz jest już idealnie na wprost czopucha kotła (z delikatnym spadkiem w stronę kotła oczywiście)

• 2 weeks później...