Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toaletka w sypialni - jak zrobić i z czego

lysy1o2

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Na wstępie chciałem przywitać się ze wszystkimi forumowiczami. Jest to mój pierwszy post na tym forum, tak więc proszę

o wyrozumiałość w razie jakiejś wpadki ;)

Moi drodzy, w sypialni mam wnękę (rys.1) :

http://bmaudio.pl/pub/Wneka_sypialnia.jpg

Sprawa wygląda tak, że chciałbym zrobić żonie na urodziny prezent i zmajstrować

w tej wnęce toaletkę. (rys.2) :

http://bmaudio.pl/pub/Toaletka_projekt.jpg

Jest to rysunek przykładowy, tak więc nie musi ona wyglądać dokładnie tak,

ale chodzi o to żeby miała trzy wysuwane w 100% szuflady, dwie mniejsze u góry

i jedna większa na dole.

Problemy są dwa:

- pierwszy to taki, że boczne ściany C i D są różnej długości

- drugi to taki, że nie ma kąta prostego między ścianami A i C oraz A i D,

kąt jest ciutkę większy, co widać po długości ścian A i B.

Na początku myślałem żeby zrobić tą toaletkę "na stałe", tzn zabudować tą wnękę

tak jak się robi szafy do zabudowy, ale o tym nie mam zielonego pojęcia.

Drugi mój pomysł to taki, żeby zrobić toaletkę pod wymiar krótszej ściany (ściana A),

a tylko blat zrobić idealnie pod wymiar wszystkich czterech ścian (trapez).

Boję się tylko, że robiąc ją drugim sposobem może się okazać nie stabilna,

tym bardziej że nie będzie zbyt głęboka a szuflady chce zrobić wysuwane na 100%.

Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tworzeniu takich mebli,

i mógłby mi doradzić jak to wykonać i z jakich materiałów, czy lepiej zrobić z płyty

czy z drewna, i czy zabudowywać czy zrobić wolno stojącą.

Wieczorem postaram się wrzucić real foto wnęki.

Pozdrawiam

Michał 'Lysy1o2"

Krótko mówiąc, jeżeli nie masz jakiegoś doświadczenia w robieniu mebli,a zdaje się nie masz bo byś nie musiał pytac to lepiej daj sobie spokój z samodzielnym robieniem tej toaletki. Taki mebelek musi być precyzyjnie wykonany z dobrych materiałów bo inaczej będzie brzydki po prostu. Jeżeli wystarczy ci coś co ma wygląd bardzo taniego biurka pod komputer to możesz spróbować, w innym wypadku lepiej to zleć komuś kto sie zna. Dobrze by było to z drewna albo płyt z okleiną naturalną

Prowadnice muszą być równoległe więc tylko czoła szuflad będą na całą szerokość. Najprostszym rozwiązaniem będzie tu prostokątna skrzynka o wysokości szuflad, przykryta z góry dopasowanym blatem. Szpary po bokach zamaskują fronty szuflad które będą zarazem frontem toaletki. Można też zamaskowac je nóżkami tak jak u ciebie na rysunku. By było ładnie blat powinien na nie zachodzić. Możesz tę skrzynkę przymocowac do ścian, możesz też dorobić jakies nóżki np z toczonych tralek które mozna kupic gotowe (to oczywiście kwestia gustu i wyglądu, mogą być z tego co ci pasuje i co jest dostępne). W takim przypadku toaletkę wystarczy w jednym miejscu z tyłu dobrze przymocowac do ściany i będzie stała stabilnie nawet na chwiejących sie trochę nóżkach. Blat dopasujesz za pomocą szablonu z tektury o szerokości wnęki oraz dwóch dodatkowych kawałków tektury by złapać skosy.

Jeżeli zdecydujesz się sam to robić to napisz, pomożemy. .

Edytowane przez perm

Dzięki wielkie za zainteresowanie,

Powiem tak, nie mam dwóch lewych rąk i jakieś mebelki już robiłem, tylko że nie były to

meble do użytku domowego tylko na magazyn do pracy ( biurko i stolik - wyszły przyzwoicie ).

Chciałbym żeby ta toaletka była dopracowana perfekt, dlatego zabrałem się dużo wcześniej za nią,

(mam ponad miesiąc czasu). Rozmawiałem już z jednym stolarzem ale powiedział mi że koszt

wykonania czegoś takiego oscyluje w granicach 1000zł. Troszkę za dużo jak dla mnie w obecnej

chwili i dlatego zdecydowałem się, że zrobię ją sam. Nie chcę odwalić fuszerki dlatego proszę o pomoc,

Chyba, że możecie polecić jakiegoś dobrego stolarza z Warszawy bądź okolic, który wykona mi tą toaletkę,

za rozsądniejsze pieniądze.

Płyty bądź drewno mam zamiar kupić i dociąć w Castoramie bądź OBI, chyba że polecacie jakiś inny sklep.

Pytanie jest jeszcze takie,

- Jakich narzędzi będę potrzebował żeby zrobić to dokładnie,

Jeżeli nie będę jakimiś dysponował to chyba sobie odpuszczę.

Ale bardzo chętnie skorzystam z pomocy ANSE72 jak znajdzie czas.

tak... tak.. formatyzowanie płyt... lub zwykłe cięcie w casto lub obi... znakomity pomysł aby osiągnąć już na wstępie efekt perfekt

zdecydowanie nie polecam... dawnooo temu przy "pierwszych" swoich "mebelkach" zaryzykowałem.... NIGDY WIECEJ!wiec tnij płyty wszędzie ale nie tam!