Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do indywidualnie nowoczesny

Eneri

Recommended Posts

• Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marku, nie zasłużyłem... parafrazując reklamę z Materną :)

Ale dziękuję.

Chodziło mi przede wszystkim o krawędzie dachu na szczycie - połączenie tynku z okładziną dachu, podobnie na bokach - rozumiem, że rynny i rury spustowe będą ukryte?

Jeszcze odnośnie projektu: bryła trochę za grzeczna i uporządkowana w porównaniu do wnętrz: świeżych, radosnych, traktowanych z przymrużeniem oka, z wykorzystaniem naturalnej surowej struktury materiałów.

Anula,

bryła architekci z Łodzi, wnętrza Pani architekt wnętrz- Kraków.Tak, to nię będzie tanie, ale jeżeli bardziej się przyjrzysz, to jest w tym trochę Ikea, trochę allegro, część jest na stanie.Sporo rzeczy od polskich projektantów.Bardziej "przerażają" mnie koszty domu zewnetrzne (kostka, 150 metrów drewnianego tarasu, przeszklenie sufitowe w tarasie ) tutaj generowane sa koszta.

z tym tarasem to się dobrze zastanów na etapie projektu... ja też byłam optymistką przy moich 100 m2 i teraz już wiem, że kroimy do 80m2, a być może dopiero za rok... kostka to pikuś. Z czego będzie dach? Brama obłożona drewnem?

Mi się generalnie o wiele bardziej podoba wewnątrz niż z zewnątrz. Dechy w salonie to takie 7- metrowe? I z czego podłoga u syna w łazience?

robert.skitek ciekawa jestem czy Ty widziałeś wizualizacje mojego domu?

• 4 weeks później...

Super projekt gratuluję

Też buduję indywidualnie nowoczesny- jak sąsiedzi mówią kurnik lub gołębnik.

Kibicuję budowie i w razie czego służę radą odnośnie nowatorskich rozwiązań. Nawiązując do wątku o oknach to mam u siebie 80m2 okien aluminiowych. Część o wysokości 280cm. Jak by co to mogę polecić rozsądnie cenowego wykonawcę.

Życzę powodzenia i pozdrawiam

PB

Anula,

i wszystko rozbija się o kasę - dobrze napisałaś, były kombinacje inna wanna , drewno na scianie i dupa.......wyglada słabo.

A wanna, cene znam i nie dam tyle kasy za dokładnie taka wanne, szukam odpowiedników, zamienników, ale tutaj tez mi idzie słabo.Nawet odpowiedniki to gruba sprawa :-) Do tego dochodzi odpowiednia armatura i robi sie nieciekawie

Okna wstawiała mi firma Abok z Warszawy.

http://www.alusys.pl

Robią okna na profilach Jawal TM 74 1.0. (U mnie kolor biały ale lakierują zgodnie z RAL). Profile te są wyjątkowo solidne, co ma znaczenie przy dużych oknach. U mnie największe szyby ważyły po 300 kilo.

Dodatkowo okna są uszczelniane fartuchem EPDM o szerokości ok 25 centymetrów. Jedna strona fartucha wklejona jest w ramę okna, reszta przyklejona jest do ściany. Zapewnia to szczelność chyba nie osiągalną przy innych metodach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Oliwka,

fundamenty mam zwykłe- miałem mieć pionową i poziomą izolację przeciwwodną ścian fundamentowych masę uszczelniająca

SUPERFLEX 10 firmy Deitermann wykonana na siatce gr. 4mm, która zabezpieczona jest przez

warstwę termoizolacyjną z polistyrenu ekstrudowanego grubości 15cm.Jednak róznica na samej izolacji (Deitermann a obecna - to ponad 25 tysiecy) więć mam zwykłą izolacje a nie "super".Buduję z silki 18 cm plus 20 cm wełny, Ściany zewnętrzne części garażowej budynku zaprojektowano jako ściany trójwarstwowe ze

szczeliną wentylacyjną o szerokości 3 cm, składające się ze ściany nośnej Silka 18 cm, docieplone warstwą wełny mineralnej "Fasrock"

grubości 12 cm, wykończone warstwą elewacyjną z cegły klinkierowej pełnej grubości 12 cm.Strop zelbetowy