Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

farbowanie skórzanych butów?!

Katarina Ols

Recommended Posts

Może ktos miał podobny problem i sobie poradził? Udało mi się skutecznie wejść w kałużę w moich pięknych skórzanych kozakach - kolor jasny brąz, taki karmelowy, teraz mam piękne zacieki, nie mam pojęcia czym je wyczyścić - chyba niczym, myślałam o zafarbowaniu, jak zaniosłam do szewca to stwierdził że nie , bo mu nie wyjdzie pewnie i takie długie te kozaki.....

plissssssssss niech ktoś ma jakiś sposób...

A to zamsz czy licówka? Jeśli zamsz, nubuk czy podobne to jest prosty sposób. Znajdź plaże czy jakąś łachę piasku, przeleć się z 5-10 kilometrów (może być tam i z powrotem i na raty) i będą jak nowe. Ewentualnie można czyścić przez nacieranie, szczotka+czysty suchy piasek, tyle że to trochę męczące (czyściłem tak poplamiony kapelusz z zamszu i zeszło ładnie). Z licówką gorzej, na sucho odpada i domowymi sposobami spore ryzyko że się zacieki porobią. Próbował bym negocjować w punkcie gdzie czyszczą odzież skórzaną. Z zasady butów nie chcą przyjmować, ale czasami dają się przekonać. Edytowane przez G.N.

licówka, sam pomysł żeby pobiegać w koło jeziora w kozakach po plaży jest świetny, aczkolwiek nie wiem czy to coś da:rolleyes:

pytałam u wspomnianego szewca, pytałam w punkcie czyszczenia , nie da rady, nie zajmuja się czyms takim, będę rozpytywać jeszcze ale pewnie dojdzie do tego że kupię na allegro farbę i sama coś wykombinuje....

Czytałam kiedyś, że takie zacieki można usunąć naftą. ale sama nie próbowałam tego sposobu. Najlepiej wypróbować najpierw na jakimś niewidocznym fragmencie butów, np. po lewej stronie, żeby sprawdzić, jak skóra wygląda po takim potraktowaniu ;)

A pytałaś w szewskim sklepie? Tam często mają różne preparaty.

O jak licówka to piasek odpada. Bieganie w kozakach po plaży może brzmi śmiesznie, ale na welurki to naprawdę jest super metoda. Na licówkę niestety się nie nadaje.

Czytałam kiedyś, że takie zacieki można usunąć naftą. ale sama nie próbowałam tego sposobu...
I nie próbuj. Plamy praktycznie na 100% i do tego smród nafty praktycznie nie do wywietrzenia. Jak już to można próbować czyścić przy użyciu tri (Trichloroeten) ale to raczej do plam z tłuszczu.

można próbować czyścić przy użyciu tri (Trichloroeten) ale to raczej do plam z tłuszczu.

Tylko koniecznie przy szeroko otwartym oknie! Kiedyś próbowałam wyczyścić kożuszek za pomocą TRI. W zamkniętym pomieszczeniu. Po kilkunastu minutach zaczęło mi się kręcić w głowie, do drzwi doszłam na czworakach... Potem śmiali się ze mnie, że się najzwyczajniej w świecie naćpałam! ;)

dzięki za info, ale to są plamy od wody po prostu, nie zauważyłam w zimie że kałuża nie całkiem zamarzła i tak sobie wdepnęłam, a poza tym myślę że jakoś za bardzo się odbarwiły kozaki i może są po prostu kiepsko wykonane, strasznie drogie nie były, ale tanie też nie, poszukam innych szewców, a jak nie znajdę to wezmę się za farbowanie

• 3 weeks później...
Kiedyś czyściłam paskudne plamy z soli i błota.....środkiem do konserwacji mebli skórzanych :oops:, nazywało sie to Komodo lub bardzo podobnie, niestety nie mam jak sprawdzic (reszta poszła w kanapy ;) ) efekt był bardzo dobry. Edytowane przez malka

• 1 month później...

moje kozaki wygladają jak nowe! i nie są zafarbowane na ciemny brąz, pan fachowiec się postarał i jakoś dobrał kolor farby, ciutke się różni, ale i tak jestem zachwycona!

po za tym są zawoskowane i woda im nie groźna, z drżeniem serca będę je testować, bo pada u mnie prawie codziennie, jak tylko będę miała naprawiony aparat to wrzucę zdjęcia. I mogę polecić zakład kuśnierski w Olsztynie jak by co;)

• 2 years później...
moje kozaki wygladają jak nowe! i nie są zafarbowane na ciemny brąz, pan fachowiec się postarał i jakoś dobrał kolor farby, ciutke się różni, ale i tak jestem zachwycona!

po za tym są zawoskowane i woda im nie groźna, z drżeniem serca będę je testować, bo pada u mnie prawie codziennie, jak tylko będę miała naprawiony aparat to wrzucę zdjęcia. I mogę polecić zakład kuśnierski w Olsztynie jak by co;)

Bylabym wdzieczna za polecenie zakladu kusnierskiego w Ol. Który to?:) Mam taki sam problem jak Ty.