adamoos 29.09.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witajcie. Wybrałem z różnych powodów ścianę fundamentową wylewaną w szalunkach. W związku z tym, że będę ją robił z teściem sam przy pomocy tradycyjnego deskowania (deski calówki ) proszę o porady na kilka pytań. Ściana na wysokość 90 cm o szerokości zew 30 cm i wew 25 cm. W środku dwa kominy o wymiarze oczywiście większym.1) Co ile dawać podparcie dla ściany i czym najlepiej ściskać, żeby to się nie rozjechało?Wiadomo, że najlepiej prętami gwintowanymi, ale tymi trochę drogo wychodzi, szukam czegoś tańszego.2) Kierownik budowy sugeruje wylewanie ściany fundamentowej na istniejącej już ławie bez jakichkolwiek zabezpieczeń przeciwwilgociowych typu papa folia lepik. Z jednej strony rozumiem, że lepszy kontakt beton-beton, natomiast co z kapilarnym podciąganiem wilgoci od ławy w górę?3) Czy wibrator wgłębny jest konieczny czy wystarczy zagęszczanie drutem deską i stukanie młotkiem?4) Ścianę wylewać na dwa razy po 40 cm czy od razu przelecieć pompą po całości do wymaganej wysokości?5) No i oczywiście na co zwrócić szczególną ostrożność i na jakie nieopisane w podręcznikach sytuacje awaryjne mogą się przytrafić? Z góry dziękuję osobom, które próbowałyby mnie zniechęcić do wykonania tego samodzielnie pierwszy raz w życiu, za powstrzymanie się od bezcelowych odpowiedzi. Pozdrawiam. Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.09.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 z sytuacji awaryjnych to najbardziej niewdzięczne będzie rozlezienie się szalunku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 29.09.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) Fundamentowa ściana monolityczna najlepszym wyjściem jest, ale.... 1. Jeśli masz z teściem o tym pojęcie, niwelator (lub szlaufwagę) i nie popieprzycie poziomów i kątów. 2. "Calówki" są zdecydowanie za cienkie na szalunek. Szaluje się deskami 5/4' czyli 35mm. 3. W szalunku co metr i na każdym narożniku obustronnie kantówka. Najlepsze faktycznie pręty u góry i u dołu każej kantówki (gwarancja że sie nie rozjedzie). Ewentualnie szalunki można ściskać drutem 4mm, albo u góry zbijać poprzecznymi deseczkami. Do środka rozpórki długości 25 cm, żeby się szalunek nie ścisnął za bardzo. 4. Szalunki zapierasz tak gęsto jak się da - najlepiej na każdej kantówce, czyli co metr. zapiersza ścinkami desek, których bedziesz miał i tak hałdy. 5. Jeśli nie masz piwnicy, to izolację na ławie można pominąć. Najlepiej byłoby ją jednak dać, i to nie z folii, tylko z papy podkładowej, żeby potem połączyć ją z bitumiczną masą izolacyjną do izolacji pionowej. 6. Wibrator by się przydał - wypożyczysz za parę złotych. 7. Wylewaj 2 razy po 40 cm. 8. NIEPRZEWIDZIANE SYTUACJE AWARYJNE: - rozlezienie się szalunku/przewrócenie się szalunku (wzmacniaj jak się da, bo z pompy beton wali jak oszalały), - brak poziomów/kątów, złe wymiary - pomierz wszystko najlepiej 3 razy, - za dużo o 2m3 albo za mało o 3 taczki betonu Pamiętaj że robisz to dla siebie - więc powoli, dokładnie... EDIT: NIE ZAPOMNIJ ZOSTAWIC PRZEPUSTÓW NA MEDIA!! Edytowane 29 Września 2010 przez MORHOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 29.09.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) KLIKASZ PRAWYM PRZYCISKIEM< NASTĘPNIE "OTWÓRZ OBRAZEK" http://img683.imageshack.us/img683/1949/100721241.jpghttp://img268.imageshack.us/img268/2094/100721244.jpghttp://img844.imageshack.us/img844/4343/100722248.jpg Edytowane 29 Września 2010 przez MORHOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slyjusi 14.12.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Jest to mój pierwszy post, więc witam Wszystkich!!Na wiosnę ruszam z budową. Majster zaproponował fundamenty monolityczne. Chce od razu wylać stopę i ściany fundamentowe jako całość. Stopa będzie zrobiona na tej zasadzie, że wykop będzie poszerzony dołem. Wyjdzie na to, że stopa i 1/3 sciany fundamentowej będzie zalewana w ziemi, a reszta sciany fundamentowej będzie szalowana. Dodam , że poziom wód gruntowych jest dość wysoki, a ziemia jest ilasta, będe robił drenaż opaskowy.Mam pytania:1. czy robienie takich fundamentow ma sens, gdzie nie można dać izolacji poziomej na ławy, bo stopa i sciany fundamentowe to jedna całość.2, czy w takim wypadku dawać folię pod ławy3. Czy robić izolacje pionową sciany fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Jest to mój pierwszy post, więc witam Wszystkich!! Witam. Kurcze problem który opisujesz wałkowany na forum tysiące razy. Poszukaj. Wg mnie nie warto tak robic jak majster proponuje. To kiepskie rozwiązanie pod względem izlolacji, zuzycia materialów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.12.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) śnieg mróz a tu już się zaczyna o tym rowie poszerzonym dołem... WKLEJAĆ? zresztą po co, wystarczy chyba te zdjęcia w wątku obejrzeć/jak wygląda wykop one dosyć ładnie pokazują/ Edytowane 14 Grudnia 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.12.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 WKLEJAĆ? Wklejać, dawno nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.12.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 wg projektu i zasad "sztuki budowlanej" ma być coś takiego:http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg zaś Twój wykonawca proponuje bardzo rozpowszechnioną niestety wersję wlania betonu w wyryte w ziem rowy które nie będą "poszerzone dołem" tylkoraczej będą miały taki przekrój:http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 26.01.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 (edytowane) Na wiosnę ruszam z budową. Majster zaproponował fundamenty monolityczne. Chce od razu wylać stopę i ściany fundamentowe jako całość. Stopa będzie zrobiona na tej zasadzie, że wykop będzie poszerzony dołem. Jak projektant wyrazi zgodę na zmianę fundamentów to czemu nie... A jak nie to niech majster napisze oświadczenie iż bierze pełną odpowiedzialność finasową i karną za wprowadzenie przez siebie zmian w projekcie BEZ ZGODY PROJEKTANTA i pokryje wszelakie straty w przypadku awarii czy też katastrofy budowlanej 1. czy robienie takich fundamentow ma sens, gdzie nie można dać izolacji poziomej na ławy, bo stopa i sciany fundamentowe to jedna całość. 2, czy w takim wypadku dawać folię pod ławy 3. Czy robić izolacje pionową sciany fundamentowej Ad. 1 Dlaczego nie może być zgodnie z Projektem? Jak majstrowi za trudno zrobić to zmień majstra (pamiętaj że "majster" nie będzie mieszkać w Twoim domu...) Ad. 2 Folia jest w Projekcie? Ad. 3 Jest w projekcie? Edytowane 26 Stycznia 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts