konewa23 29.09.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Szybkie pytanko: Czy jeśli mam już na mej działce przyłącze elektryczne w starym domku, to czy zanim zburzę ten stary domek mogę przenieść licznik do skrzynki (którą bym zmajstrował) na ogrodzenie i czy po zburzeniu starego domku mogę stamtąd czerpać prąd na budowę? Czy to jest najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o prąd na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 30.09.2010 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konewa23 30.09.2010 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 A jak wytłumaczyć się energetyce że tak nagle chcę przenieść przyłącze? Może powiedzieć im że myślę o remoncie starego domku. Nie chcę by wiedzieli że chcę się budować bo mi wyższą taryfę wlepią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.10.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Chcesz ocieplić dom i skrzynka (przyłącze) będzie przeszkadzało w tych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 05.10.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Możesz spróbować wykonać prace wieloetapowo, przy czym zanim przystąpisz do rozbiórki starego budynku, wykonaj modernizację przyłącza elektrycznego. Pogadaj w ZE na temat możliwości przeniesienia licznika do skrzynki w płocie. Niestety, na tym etapie ZE nie ominiesz, bo kabel do licznika jest ich własnością i tylko uprawniony elektryk może cokolwiek z tym zrobić. Natomiast dzięki temu zabiegowi będziesz miał gotowe przyłącze wg nowej nomenklatury i przepisów, a co za tym idzie będziesz miał prąd na późniejszej budowie W rozmowach z ZE oczywiście motywuj koniecznym generalnym remontem starego budynku, a nie budową nowego. Aczkolwiek nie wiem, czy na późniejszym etapie, gdy będziesz się brał za rozbiórkę, to czy ZE i tak Ci nie przełączy na taryfę budowlaną (wydaje mi się, że nie mają podstaw ku temu, ale ZE to państwo w państwie, niestety), gdyż do zgłoszenia rozbiórki prawdopodobnie będziesz musiał załączyć uzgodnienia z ZE (podobnie przy późniejszym wniosku o PNB), więc ZE będzie o pracach budowlanych poinformowane i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts