Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przetrwać zimę bez gazu - gazownia nie zdąży z podłączeniem

remo_78

Recommended Posts

Witam!

W grudniu zamierzam wprowadzić się do wybudowanego domku, jednak jest jeden problem który trzeba opanować nim będzie za późno ;) Dom docelowo będzie ogrzewany kotłem kondensacyjnym z CWU. Gaz z sieci, ale gazownia podłączy mi go dopiero ok. połowy 2011 roku. Za chwilę będę miał już zamontowany kominek z ogrzewaniem powietrznym ale bez rozprowadzenia kanałów DGP po całym domu. Jak wiec przetrwać zbliżającą się zimę, czym zasilać instalację gazową. Myślałem o dzierżawie wolnostojącego zbiornika z gazem bo jest jeszcze czas na montaż w tym roku ale nie wiem czy taki interes na pół roku będzie opłacalny . Może tańszym rozwiązaniem były by butle gazowe o jakichś dużych pojemnościach? Wszelkie sugestie w tym przypadku są na wagę złota bo czasu do zimy malutko....

Jeżeli chcesz dzierżawić butlę i rozwiązać umowę to taniej wyjdzie grzanie prądem w pierwszej taryfie , możesz poszukać w swojej okolicy dystrybutora gazu czasem tak jest że mogą mieć do wynajęcia butle 33kg. lub zainwestować w kilka butli 11kg i podpinać do instalacji domowej trochę karkołomne ale jeden sezon można wytrzymać . Ja przez najbliższy tydzień może dwa będę jechał na takiej 11 kg bo czekam na montaż swojego zbiornika .

Całą ubiegłą zimę jechaliśmy na trzech butlach gazowych 33kg. Wodę do mycia gotowaliśmy na prądzie i w wielkim aluminiowym czajniku na piecu kominkowym. Używaliśmy tylko podłogówki i na poddaszu kaloryfery (też nie wszędzie), dom ocieplony, dogrzewaliśmy się piecem kominkowym (6kw). Pierwsze odpalenie podłogówki wyssało gaz aż furczał, potem było spokojniej. Temperaturę mieliśmy ustawioną na 20C. Największym kłopotem były śniegi i niebezpieczeństwo czy dojadą z kolejnymi butlami. Początkowo stres czy dojadą i wymienią wszystkie 3 butle, potem wzięliśmy się na sposób i chodziły dwie a jedna była w rezerwie. Gaz mieli nam podłączyć w listopadzie ubiegłego roku, a cieszymy się nim dopiero od niedawna ;(

Jutro mam spotkanie z przedstawicielem Gaspolu więc się dowiem jakie koszty dzierżawy i jednostkowe m3 gazu. Wtedy będę mądrzejszy. Wydaje mi się jednak, że wydzierżawienie zbiornika będzie tańsze od ogrzewania elektrycznego w pierwszej taryfie. Dodatkowo wiąże się to z zakupem pieca elektrycznego a to wydatek jakieś 1500 PLN.

To podam Ci że zaproponują zwolnienie z dzierżawy za zbiornik na rok cena za gaz na poziomie ok 2 zł/l lub ok 6zł/m3 i to byłoby do zaakceptowania ale meksyk z nimi zaczyna się po roku i tak na dzień dzisiejszy cena za dzierżawę wynosi 119 zł miesięcznie a cena za gaz , ostatnie info z tego forum , prawie 3 zł/l lub 10,41 zł/m3 . Ja dla przykładu po 6 latach użytkowania zbiornika gaspolu mam do zapłaty jakieś 2500 zł. to Ty po pół roku będziesz miał chyba z 10 000 za możliwość rozstania się z gaspolem . Twoje pieniądze , ale jak piszesz że będziesz musiał wydać 1500 zł. za jakiś piec to bądź mądrym człowiekiem i ucz się na błędach innych .

A więc po rozmowie z handlowcem Gaspolu oferta:

1) dzierżawa zbiornika 3500,00 PLN po każdym zużytym m3 zmniejsza się o 1,00 PLN (przy rezygnacji będę musiał oddać z tego całość minus 1,00 PLN za każdy zużyty do tego czasu m3 gazu)

2) koszt projektu, uzgodnień, podłączenia zbiornika do instalacji wewnętrznej 762,00 PLN brutto

3) opłata miesięczna za użytkowanie 45,00 PLN brutto

4) cena gazu propan 10,00 PLN/m3 brutto

Skłaniając się do ogrzewania prądem z moich wyliczeń koszty to 1500,00 PLN za zakup kotła elektrycznego, podłączenie do instalacji 0,00 PLN (zrobi to znajomy), opłata za 1 kWh 10,40 PLN brutto.

Do obliczenia opłacalności jednego z dwóch rozwiązań potrzeba wiedzieć jaki jest stosunek do siebie nośników energii jakim jest gaz propan i prąd czyli jakie jest zużycie w stosunku do siebie prądu i gazu dla domu przy takich samych warunkach. Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby mi pomóc i podać jaka jest proporcja zużycia względem siebie nośników energii prądu i gazu przy ogrzewaniu domku?

Dolicz sobie jeszcze dodatkowy koszt rozwiązania umowy jakieś 700 zł. za demontaż zbiornika

o tym mnie nie poinformowano...

handlowiec straszył mnie że jeżeli nie doprowadzę gazu tak jak mam w projekcie to nie dostane zgody na użytkowanie domu. raczej wciskał kit. ale tu moje pytanie. Jeżeli zdecydowałbym się na grzanie tylko i wyłącznie kominkiem + DGP to nie będzie problemów z odbiorem przez inspektora domu?

Edytowane przez remo_78

przy wyborze źródła ogrzewania na jeden sezon nalezy kierować nie koniecznie cena paliwa (przez jeden sezon no nawet prąd Cię nie pogrąży) ale zasadą żeby jak najmniej kasy się zmarnowało. Np. kupując piec elektryczny za 2000 zł co z nim zrobisz za rok czasu jak nie bedzie już potrzebny? Sprzedawać za połowę ceny? A za te 1000 zł mógłbyś grzać i przez pół zimy. Jeszcze gorzej wygląda sytacja z dużym zbiornikiem gazowym - tu koszty będą znakomicie większe. Moim zdaniem, w tym przypadku tylko butle gazowe 11 lub 33 kg. Koszt kWh podobny do prądu a inwestycja tylko w inne dysze do pieca, kawałek węzyka i reduktor - 200 może 300zł.

Odbór domu - zapytaj Kierbuda lae chyba ciężko bedzie dostarczyć do nadzoru budowlanego papier o odbiorze przyłącza gazowego którego nie ma. Ale jakiś sposób jest na pewno:-)

Edytowane przez coulignon
błędy ...wa mać

To podam Ci że zaproponują zwolnienie z dzierżawy za zbiornik na rok cena za gaz na poziomie ok 2 zł/l lub ok 6zł/m3 i to byłoby do zaakceptowania ale meksyk z nimi zaczyna się po roku i tak na dzień dzisiejszy cena za dzierżawę wynosi 119 zł miesięcznie a cena za gaz , ostatnie info z tego forum , prawie 3 zł/l lub 10,41 zł/m3 . Ja dla przykładu po 6 latach użytkowania zbiornika gaspolu mam do zapłaty jakieś 2500 zł. to Ty po pół roku będziesz miał chyba z 10 000 za możliwość rozstania się z gaspolem . Twoje pieniądze , ale jak piszesz że będziesz musiał wydać 1500 zł. za jakiś piec to bądź mądrym człowiekiem i ucz się na błędach innych .

Złodzieje!

Posłuchaj coulignona, on ci ma racje.

Edytowane przez Liwko

A co ze zwykłym piecem węglowym można zainstalować i pozostawić na wypadek jakiejś awarii gazu lub pieca gazowego ?

Po to między innymi zakłada się gaz żeby nie robić sobie syfu w domu. W razie awarii będzie kilka dni na naprawę zanim ci się dom wychłodzi. No chyba że jest jak durszlak.

Moim zdaniem, w tym przypadku tylko butle gazowe 11 lub 33 kg. Koszt kWh podobny do prądu a inwestycja tylko w inne dysze do pieca, kawałek węzyka i reduktor - 200 może 300zł.

No też o tym myślę kominek z DGP + butle 11kgx2 plus w zapasie kolejne dwie. Punkt wymiany mam rzut beretem wiec nawet co 3 dni mogę to robić. Problemem jest tylko odbiór domu. Nie będzie uruchomiona instalacja gazowa ze stałą dystrybucja gazu(tj. siec lub zbiornik) nie będzie odbioru tej instalacji więc dom nie będzie również odebrany. Jeżeli miałbym zamieszkać na "dziko" bez odbioru daje głowę, że sąsiad który do tej pory nasyłał na mnie wszystkie możliwe inspekcje i kontrole bo nie pasuje mu że buduję się tuż za nim a miał mieć "taaaaki spokój a tu hołota z miasta się buduje" doniesie na mnie do nadzoru budowlanego.

Napisz że masz ogrzewanie elektryczne. Nikt nie będzie się czepiał.

No tak ale umowę mam z dostawcą energii na 12kW a jeżeli miałbym przyjąć ogrzewanie elektryczne to dostawca energii musiałby mi zwiększyć jej ilość co prowadziłoby do rozwiązania jednej umowy i zawarcia nowej co pewnie za darmo też nie jest. Poza tym zmienią mi warunki w pozwoleniu budowlanym i tutaj tez pewnie jakieś czynności należałoby poczynić....

Może odbiór częściowy bez docelowej instalacji gazowej? Ale tylko jak masz wszystko zgodnie z projektem. Obligatoryjnie będziesz miał kontrole z nadzoru budowlanego. Nie gdybaj tylko zapytaj swojego kierbuda lub w nadzorze budowlanym jak to zrobić.