Złotowłosa 29.09.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Naczytałam się, ale odpowiedzi na moje pytania nie znalazłam, dlatego pozwalam sobie na założenie nowego tematu. Prosze o poradę jaki piec wybrać (dwufunkcyjny rzecz jasna), bo sprzedawcy polecają kondensacyjne, a znani nam fachowcy od ogrzewania zwykły atmosferyczny. Więc tak: mieszkanie 97m ocieplona kamienica, 2 dorosłe osoby+1 dwulatek+niedługo niemowlak.piec ma byc w kuchni (łazienka chyba może być zbyt mała-ok.7m). no i ma być ciepło . za kondesacyjnym przemawia:oszczędność, ekologia (mniejsza emisja spalin) przeciw:wysoka cena (jakiś za ok5-6tys nam zaproponowano), podobno głośne działanie, zwiększenie powierzchni kaloryferów. a za zwykłym: niedrogi, dużo znanych już instalatorom modeli, no i to, że działają ok. przeciw zwykłemu może być to, że nie jest tak ekonomiczny i ekologiczny w eksploatacji jak te kondensacyjne. czy ktoś mi to może wyłożyć jak krowie na rowie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.09.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Tym zwiększeniem powierzchni grzejników się za bardzo nie przejmuj, kocioł kondensacyjny na zwykłych grzejnikach też przez dużą część sezonu będzie miał zapewnione warunki dla kondensacji. Weź różnicę w cenie kondensacyjnego i zwykłego podaj, a nie samą cenę kondensata, bo to za mało, żeby coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 30.09.2010 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 ok. cena pieca kondensacyjnego Imergas-4200cena zwykłego Voilant-2650 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 01.10.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Zdecydowanie kondensat.Różnica w cenie zwróci się w ciągu 3-4lat. Polecam Vaillant troszkę drogi ale niezawodny i bardzo ekonomiczny lub termet ECOCONDENS około 4tys zł chyba najcichszy kondensat na rynku podzespoły z wyższej pułki tańszy bo mniej bajerów elektronicznych. Łazienka do kondensatu wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.10.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Gaz znowu drożeje - im cena gazu wyższa tym bardziej opłaca się kupić kondensat ... choćby z tego powodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 03.10.2010 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 ale co z tymi grzejnikami? faktycznie trzeba ich więcej niż przy zwykłym piecu?bo słyszałam opinie, że jeśli powierzechnia grzejników jest zbyt mała to piec kondensacyjny działa jak zwykły-czyli oszczędności brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.10.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 ale co z tymi grzejnikami? faktycznie trzeba ich więcej niż przy zwykłym piecu? bo słyszałam opinie, że jeśli powierzechnia grzejników jest zbyt mała to piec kondensacyjny działa jak zwykły-czyli oszczędności brak Kocioł kondensacyjny pracuje najoszczędniej na jak najniższych temperaturach zasilania - wówczas jego sprawność jest najwyższa - i przez to oszczędności są największe. Aby kondensat pracował na niskich temperaturach zasilania i aby w domu było ciepło , do tychże zakładanych temperatur muszą być dobrane odpowiednie grzejniki - siłą rzeczy aby grzejnik oddał daną moc przy zasilaniu zimniejszą wodą musi mieć większe gabaryty - musi być większy. I o to chodzi z tymi większymi grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 04.10.2010 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 hmmm a jak obliczyć jaki grzejnik będzie dobry (tj. jakiej mocy-chyba tak to sie nazywa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.10.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Za pomocą oprogramowania do obliczania zapotrzebowania na ciepło, w skrócie OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 06.10.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 dzięki . a teraz meczę dalej: 1. Czy aby kondesat spełniał rolę pieca dwufunkcyjnego (grzanie+cwu) konieczny jest zasobnik??? Bo piec ma być w kuchni, więc nie wyobrażam sobie jak i gdzie pochować te wszystkie urządzenia. 2. Czy kotły z wbudowanym zasobnikiem są ok? 3. Czy posiadanie kotła z wbudowanym zasobnikiem jest uzasadnione ekonomicznie (tj. czy jest oszczędniej niż na zwykłym atmosferycznym)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 06.10.2010 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 ad.1. Sama nazwa dwufunkcyjny definiuje jego pracę- normalnie grzeje kaloryfery, jednak po odkręceniu kranu z woda zaczyna grzać wodę użytkową, tak jak zwykły "junkers"ad.2 Kotły z zasobnikiem są ok. łącza w sobie cechy dwufunkcyjnego i kotła jenofunkcyjnego z zewnęyrznym zasobnikiem. Do umycia rąk, zębów i takich tam, uzywasz wody zgromadzonej w zasobniku- jest dostępna od ręki. Wanna, czy prysznic będa korzystały grzanej na biężaco- patrz pinkt wyżej. Oczywisci wszystko zależy od pojemności zasobnika od 5 litrów do 50. Można sobie nawet zbudować układ trzy rurkowy i mieć luksus posiadania ciepłej wody niezwłocznie po odkręceniu kurkaad.3. Te dwie funcje nie mają z sobą wiele wspólnego. Zasobnik służy do przygotowywania wody użytkowej, a podczas grzania CWU kocioł nie korzysta z dobrodziejstwa kondensacji. Kondensacyjna praca ma miejsce przy grzaniu kaloryferów. Nie jest powiedziane że kondensacyjny kociał ma zasobnik, a atmosferyczny nie. Ze swoje strony dodałbym jeszcze, abyś zwróciła uwagę na automatykę- jaki jest koszt termostatu, sterownika temp. wody w zasobniku ( jeśli na taki się zdecydujesz) ew. sterownika pogodowego. Ceny mogą wpłynąc na decyzję. W tym względzie mam pewnych faworytów, ale nie będę publicznie uprawiał reklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 07.10.2010 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Dziekuję za odpowiedź. Rozjaśniła mi ona wszytsko-znaczy grzanie kondensacyjnym, a woda jak z normalnego przy kondensacie . No i to jest odpowiedź dla mnie-laika jasna i czytelna. W takiem razie musze poszukać jakiegoś kondensata . Grzejniki mam już wyliczone na kondensat-czy taki immergas victix24kW nie jest zbyt duży? Co do faworytów-mozna chyba pw jakieś wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.10.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 (...) a podczas grzania CWU kocioł nie korzysta z dobrodziejstwa kondensacji. Kondensacyjna praca ma miejsce przy grzaniu kaloryferów.(...) Ze wszystkim się zgadzam poza powyższym stwierdzeniem . Nie jest to prawda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 07.10.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 (...)Grzejniki mam już wyliczone na kondensat-czy taki immergas victix24kW nie jest zbyt duży? Co do faworytów-mozna chyba pw jakieś wysłać Immergass Victrix 24 jednofunkcyjny kondensat - moc 4.7 ÷ 24.0 kW (26.0 kW dla c.w.u.) - bardzo fajny zakres modulacji kotła , bardzo fajny - nie przejmuj się max mocą kotła - dla kondensata ważniejsza jest minimalna moc i zakres modulacji - im niżej z mocą kocioł potrafi zejść tym ekonomiczniej pracuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.10.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Oprócz kondensacyjnych i atmosferycxznych są jeszcze piecyki z zamkniętą komorą spalania.A problem doboru pieca jest nieco bardziej złożony niż się co poniektórym forumowiczom wydaje.Wybór kondensata to praktycznie konieczność dwukrotnego przewymiarowania grzejników.I ciekawe co to za wybór jeśli mogę mieć za 4 tys słabego kondensata podczas gdy za 2 tys mam wypasionego atmosferyka lub nieco drożej piec z zamkniętą komorą spalania.Kolejna rzecz oszczędności dzięki wykorzystaniu kondensata mogą sięgnąć według danych laboratoryjnych 20%. Ciekawe u kogo panują warunki laboratoryjne. Życie jak zwykle szybko weryfikuje te procenty.Zwrot 2 tys w ciągu 3 lat oznacza, że w sezonie te 20% oszczędności na wydatkach za gaz to 700 zł. A zatem za gaz płacimy rocznie 3500 zł. Toż to ruina! Ktoś tu zapomniał najwyraźniej o ociepleniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 08.10.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Kolego, co rozumiesz przes stwierdzenie "wypasiony atmosferyk"? Bo wybacz, ale przy obecnym rozowju techniki grzewczej brzmi to jak "wypasiony maluch"...Po drugie wcale nie trzeba dwukrotnie przewymiarować grzejników. Grzejniki są tak dobierane aby wydoliły przy - 20 st. -więc jeśli nawet te klika razy kocioł popracuje na wyższym parametrze to nie sądze by coś się stało... Do kondensata dużo podłogówek, mocna izolacja, sterowanie pogodowe, i zwykłe grzejniki i będzie git Nie trzeba się od razu doktoryzować nad programem OZC i dobierać mega wielkich grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.10.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 (edytowane) Oprócz kondensacyjnych i atmosferycxznych są jeszcze piecyki z zamkniętą komorą spalania. A problem doboru pieca jest nieco bardziej złożony niż się co poniektórym forumowiczom wydaje. Wybór kondensata to praktycznie konieczność dwukrotnego przewymiarowania grzejników. I ciekawe co to za wybór jeśli mogę mieć za 4 tys słabego kondensata podczas gdy za 2 tys mam wypasionego atmosferyka lub nieco drożej piec z zamkniętą komorą spalania.(...) Coście się tak uparli na jakieś "przewymiarowanie" ?? - przewymiarowanie czego ?? i w stosunku do czego ?? Toż to kosmiczna bzdura ! - Dobór grzejników do kotła rządzi się swoistymi prawami i zasadami - i taki dobór grzejników dla kotła kondensacyjnego jest uwarunkowany innymi założeniami niż dla kotła atmosferycznego. Kocioł kondensacyjny aby był oszczędny pracować musi na niższych temperaturach zasilania - i dla takich to temperatur trzeba dobierać gabaryty grzejników - i nic ponadto. O żadnym przewymiarowaniu - czyli jak ja to rozumiem - instalowaniu większych grzejników niż to wychodzi z obliczeń - nie ma mowy . Edytowane 9 Października 2010 przez pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 09.10.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 przy takich warunkach jak opisała Złotowłosa ja obstawiam raczej 30-40 lat, czyli prędzej się rozleci ze starości niż zamortyzuje Teoretyk gawędziarz .Proponuje przed zabraniem głosu troszeczkę poczytać o kotłach kondensacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 09.10.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 (edytowane) Naczytałam się, ale odpowiedzi na moje pytania nie znalazłam, dlatego pozwalam sobie na założenie nowego tematu. Prosze o poradę jaki piec wybrać (dwufunkcyjny rzecz jasna), bo sprzedawcy polecają kondensacyjne, a znani nam fachowcy od ogrzewania zwykły atmosferyczny. Więc tak: mieszkanie 97m ocieplona kamienica, 2 dorosłe osoby+1 dwulatek+niedługo niemowlak.piec ma byc w kuchni (łazienka chyba może być zbyt mała-ok.7m). no i ma być ciepło . za kondesacyjnym przemawia:oszczędność, ekologia (mniejsza emisja spalin) przeciw:wysoka cena (jakiś za ok5-6tys nam zaproponowano), podobno głośne działanie, zwiększenie powierzchni kaloryferów. a za zwykłym: niedrogi, dużo znanych już instalatorom modeli, no i to, że działają ok. przeciw zwykłemu może być to, że nie jest tak ekonomiczny i ekologiczny w eksploatacji jak te kondensacyjne. czy ktoś mi to może wyłożyć jak krowie na rowie ??? Warto pomyśleć nad kondensatem. Wielkości szafki i nie będzie pobierał powietrza z mieszkania do spalania. Osobiście preferuję atmosferyczne ale to tylko na włąsny użytek. Gigantyczne rozmiary grzejników?? tzn jakie? jeżeli nawet 120-140 przy niskiej temperaturze zasilania to raczej nie powinno to stanowić problemu. Na allegro można znaleźć ciekawe grzejniki płytowe w dobrej cenie. Edytowane 9 Października 2010 przez sadm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.10.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Coście się tak uparli na jakieś "przewymiarowanie" ?? - przewymiarowanie czego ?? i w stosunku do czego ?? Toż to kosmiczna bzdura ! - Dobór grzejników do kotła rządzi się swoistymi prawami i zasadami - i taki dobór grzejników dla kotła kondensacyjnego jest uwarunkowany innymi założeniami niż dla kotła atmosferycznego. Kocioł kondensacyjny aby był oszczędny pracować musi na niższych temperaturach zasilania - i dla takich to temperatur trzeba dobierać gabaryty grzejników - i nic ponadto. O żadnym przewymiarowaniu - czyli jak ja to rozumiem - instalowaniu większych grzejników niż to wychodzi z obliczeń - nie ma mowy . Właśnie o to chodzi, że warunki pracy kotła kondensacyjnego wymuszają dwukrotnie większe grzejniki. Oczywiście najlepsza jest wówczas podłogówka. Ciekawe, że nikt nie próbuje porównywać okresu zwrotu średniego atmosferyka w porówaniu do średniego kondenstata. Żebyśmy się dobrze zrozumieli kondensaty uważam za lepsze ale nie za dodatkowe 5-6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts