Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki piec wybrać: atmosferyczny czy kondensacyjny???

Złotowłosa

Recommended Posts

Właśnie o to chodzi, że warunki pracy kotła kondensacyjnego wymuszają dwukrotnie większe grzejniki. Oczywiście najlepsza jest wówczas podłogówka.

Ciekawe, że nikt nie próbuje porównywać okresu zwrotu średniego atmosferyka w porówaniu do średniego kondenstata.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli kondensaty uważam za lepsze ale nie za dodatkowe 5-6 tys.

O czasie zwrotu kotła kondensacyjnego w porównaniu do atmosferycznego mój projektant i instalator określa na około 6 lat. Zakładając, że kocioł buderusa żeliwny, który mnie interesuje z zasobnikiem wody to wydatek rzędu 8,5 tys. zł natomiast kocioł kondensacyjny z podobną automatyką to koszt około 12 tys. zł. 3,5 tys. zł różnicy... Czy warto? Pewnie tak. Osobiście o wiele bardziej cenię kotły żeliwne mimo tego, że to już raczej zabytki.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwrot 2 tys w ciągu 3 lat oznacza, że w sezonie te 20% oszczędności na wydatkach za gaz to 700 zł. A zatem za gaz płacimy rocznie 3500 zł. Toż to ruina! Ktoś tu zapomniał najwyraźniej o ociepleniu!

Tak? To ile zużywa dom o pow. ok 150-200 m2, wraz z ciepłą wodą, przy tem. 20st C wewnątrz ,na rok?

za 1500 zł? to chyba przy grzaniu kominkiem i temp 15-16 st w domu.

Bo nie wierzę w coś innego. Chyba był gdzieś wątek o kosztach ogrzewania- i ktoś kto placi 1500 zł na rok za gaz, nie ma szans na utrzymanie temp. 20 st w domu w zimie. Mój kolega, ma podobny dom do mojego. Twierdził właśnie, że 3500 to kosmos... zapomniał dodać, że cały czas wspomaga się kominkiem, a w pomieszczeniu gdzie śpią dzieci ma grzejnik elektryczny do doraźnego dogrzania. To wiele mówi o sposobie podejścia do ogrzewania.

Ze wszystkim się zgadzam poza powyższym stwierdzeniem . Nie jest to prawda .

to jak pogrzać wodę w zasobniku do 70-80 st C ( czyli wusoka temp. powrotu ) korzystając z odzysku ciepła ze skroplin?

a ty na ile wyliczyłeś ten zwrot ??

3,5 tyś w 6 lat to 583zł oszczędności rocznie, czyli gazu trzeba zużywać za 3,9tyś rocznie żeby było jak zaoszczędzić te 580zł, a tak wysokie zużycie jest bardzo trudne w dobie nowych energo-oszcednych norm

a może twój instalator po prostu zgadywał ??

Myślę, ze zgadywał:) Nie liczyłem tego osobiście:)

Tak? To ile zużywa dom o pow. ok 150-200 m2, wraz z ciepłą wodą, przy tem. 20st C wewnątrz ,na rok?

za 1500 zł? to chyba przy grzaniu kominkiem i temp 15-16 st w domu.

Bo nie wierzę w coś innego. Chyba był gdzieś wątek o kosztach ogrzewania- i ktoś kto placi 1500 zł na rok za gaz, nie ma szans na utrzymanie temp. 20 st w domu w zimie. Mój kolega, ma podobny dom do mojego. Twierdził właśnie, że 3500 to kosmos... zapomniał dodać, że cały czas wspomaga się kominkiem, a w pomieszczeniu gdzie śpią dzieci ma grzejnik elektryczny do doraźnego dogrzania. To wiele mówi o sposobie podejścia do ogrzewania.

to jak pogrzać wodę w zasobniku do 70-80 st C ( czyli wusoka temp. powrotu ) korzystając z odzysku ciepła ze skroplin?

Moi rodzice mają dom ponad 165 metrów. Roczny koszt gazu to około 3,5 tys. Kocioł to Logano 124 Buderusa z zasobnikiem wody 135 litrów. Gaz to jedyne źródło ciepła. Dużo? Mało? Ciężko powiedzieć... W tym ciepła woda dostępna od 6 do 22 z cyrkulacją. Automatyka pogodowa, czujnik wewnętrzny. Nie ma żadnej pracy przy takim ogrzewaniu. Średnio miesięcznie to niecałe 300 zł. W zimę temperatury 21-22 stopnie wewnątrz.

Edytowane przez sadm1

Moi rodzice mają dom ponad 165 metrów. Roczny koszt gazu to około 3,5 tys. Kocioł to Logano 124 Buderusa z zasobnikiem wody 135 litrów. W tym ciepła woda dostępna od 6 do 22 z cyrkulacją. Automatyka pogodowa, czujnik wewnętrzny. W zimę temperatury 21-22 stopnie wewnątrz.

Cyrkulacja kosztuje i o ociepleniu zapomniałeś wspomnieć:)

Cyrkulacja kosztuje i o ociepleniu zapomniałeś wspomnieć:)

Budynek ocieplony styropian 12 cm, posadzki 8 cm, poddasze i drewniany strop wełna rocwool 20 cm, okna o profilu 3 komorowym, szyba z powłoką bez argonu niestety, rolety zewnętrzne. Ogrzewanie układ mieszany podłogówka i grzejniki panelowe. Piony miedziane w izolacji do rozdzielaczy, zasilanie grzejników pex-al-pex w peszelu,

Edytowane przez sadm1

A po to aby legionella w stópki ciepło miała :)

Jak zrobisz ciepło legionelli raz w tygodniu - to w zupełności wystarczy .

Poza tym legionella rozwija się w przede wszystkim w zbiornikach wody stojącej - w zbiornikach c.w.u następuje częsta wymiana wody - nie demonizujmy więc legionelli - to nie są warunki do masowego namnażania tej bakterii .

na marginesie, założycielka tego wątku wspomina o mieszkaniu 97m2 w ocieplonej kamienicy, a nie o starym nieocieplonym 200m2 domku z epoki gierka

co do zużycia gazu to dla domków zgodnych z dzisiejszymi normami WT-2008 padają kwoty 1200-1500zł/sezon

Tak, założycielka ma mieszkania. jednak wątek się rozwinął. 1200-1500 zł /sezon to chyba jednak przy grzaniu kominkiem, nez zasobnika, nez cyrkulacji, 17 st w domu z gazu reszta z kominka.

Czyli dalej szukamy osób które potwierdzą dane:

- 20 st w domu, ciepła woda na żądanie, bez dogrzewania kominkiem, 1200-1500 zł sezon

i chyba prędko nie znajdziemy, chyba że wśród użytkowników domów pasywnych....

skoro tak twierdzisz to lepiej nie klikaj tego wątku poniżej

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie

Pierwsze lepsze cytaty z podanego wątku powyżej:

Z całym szacunkiem Rydzu, ale żeby nie wprowadzac ludzi w błąd z kosztami dodaj, że palisz w kominku i w ten sposób wspomagasz swoją gazową instalację CO. Najlepiej dla jasności podaj ile spaliłeś drewna w tym okresie.

To dotyczy wszystkich ogrzewających gazem bo wielu ludzi planujących ogrzewanie bierze pod uwagę opinie przeczytane na grupach i dziwią się później dlaczego u nich jest inaczej.

I następny:

Za 65 dni grzania do dzisiaj poszło nam 518 metrów gazu (łącznie z cwu) co daje średnio 8m3/dobę. Teraz przy temp zewnętrznych na poziomie minus 1do minus 3 zużycie w okolicach 10-12 metrów/dobę.

( co daje takie rachunki o jakich mówię)

i jeszcze

nie zapisałam stanu przed sezonem grzewczym /odczyt podajemy co 3-4 miesiące/. Obliczyliśmy roczne spalanie /3 lata mieszkamy/

- 2100m3 - dom 200m2, 4 osoby + weekendowo-wakacyjna kupa gości. CO, cwu i gotowanie. ( przeliczeniu- ok 100 m3 /m-c w sezonie grzewczym)

To przy dzisiejszych cenach gazu daje kwoty o jakich pisałem. Tak jak napisałeś - ludzie piszą o zużyciu za 1200- 1500 zł- ale ile m3 drewna w kominku spalą- to już nie piszą.

Nie każdy buduje dom 3 litrowy- albo inaczej- nie każdemu się udaje. Jak zbudujesz to zobaczysz. Taka zima jak ta ostatnia to najlepszy test dla domu i nie sądzę żeby ci co pisali o zużyciu za 1200 zł jeszcze dziś to podtrzymywali.

Edytowane przez magicc

1633 m3 x 1,6 zł = 2612,80 zł.

Trochę brakuje do 1300 zł na sezon.

A może Ty przytoczysz jakieś posty w których ktoś podaje zużycie za 1300 zł i jest to prawdopodobne?

Jeśli ktoś, ktoś ocieplił dom 20 i 30 cm styropianem i nie zużywa gazu za 1300 zł, to Twoje marzenia o takim zużyciu gazu raczej pozostaną marzeniami.

To tylko dlatego napisałem "nie wszystkim się udaje", aby nie niszczyć cudzych marzeń...

Reasumując- przedstaw kogoś kto w ma dom, w domu 20 stopni grzeje tylko gazem i płaci 1300 za sezon.

Wtedy przyznam rację i przeproszę, oraz uznam, że jestem ignorantem.

W przeciwnym wypadku- nie warto więcej pisać, szkoda słów.

zacytowany domek jarekpierwszy to pierwszy sezon z wygrzewaniem wilgoci technologicznej, do tego temperatura wewnątrz +24 czyli znacznie wyżej niż to co ty proponowałeś, zużycie łączne za CO i CWU + całkiem normalna polska zima, długa i chłodna

w podlinkowanym wyżej wątku jest też Nefer która grzeje u siebie do +28 bo lubi jak jest ciepło i płaci 1000zł na miesiąc

teraz zastanówmy się co będzie w drugim sezonie grzewczym gdy domek już osuszony i gdyby jarekpierwszy zmniejszył sobie temperaturę na proponowane przez ciebie +20 i odjął od tego CWU gdy kociołek nie bardzo kondensuje ??

Nie wiem jak w domach pasywnych natomiast w domach niskoenergetycznych bez rekuperacji, pozbycie się całkowite wilgoci technologicznej to trzy sezony grzewcze przy ogrzewaniu niskotemperaturowym gazowym. Pewnie przy kominku lub grzaniu wyższymi temperaturami zasilania uda się nam wysuszyć dom znacznie szybciej. Po trzech latach wychodzą pęknięcia, zarysowania i takie tam. Odczuwalna jest zmiana mikroklimatu w domu. Mam takie doświadczenia życiowe.

mpoplaw- Kiedyś, wcześniej, napisałeś, że w domach wykonanych zgodnie z norma WT... mieszkańcy podają zużycie na 1300 -1500 zł na sezon za gaz.

Poprosiłem o dowody.

A ty przedstawiasz post człowieka, który zużył gazu za 2600 zł, i piszesz:

teraz zastanówmy się co będzie w drugim sezonie grzewczym gdy domek już osuszony i gdyby jarekpierwszy zmniejszył sobie temperaturę na proponowane przez ciebie +20 i odjął od tego CWU gdy kociołek nie bardzo kondensuje ??

A ja wolałbym się nie zastanawiać, tylko mieć dowód, i nic nie odejmować ( bo jak ja zacznę odejmować na CWU, to też zacznę zużywać poniżej 3000 na sezon).

I pokazujesz inny wpis, kogoś kto płaci 1000 zł/ m-c. Tylko nie wiemy czy po obniżeniu na 20 st C zacznie zużywać za 180 zł m-c ( bo tyle mniej więcej wychodzi 1300/ 7 miesięcy zimowych)- sam przyznasz, że to naciągane argumenty.

Po prostu pokaż, że się da. I tyle.

I kończąc ten w sumie już bezsensowny wątek.

Nie jestem przeciwny budowaniu domów energooszczędnych. Jestem zwolennikiem oszczędności. Ale nie gdzieś jest granica, której przekroczyć nie zdołamy.

I zamiast podjąć ten wątek, negujesz moje cytaty ( że niby za stare), albo proponujesz się zastanawiać. Tylko że ja już się nad tym zastanowiłem, mam pewne przemyślenia i jakoś nie potrafisz mnie przekonać do innych wniosków.

I proszę po raz kolejny - pokaż kogoś kto zużywa gazu za 1300 zł / sezon.

P.S. Kiedyś VW chciał zbudować samochód, który będzie zużywał 3 litry paliwa na 100 km. I po ok. 8 latach badań zarzucił projekt twierdząc, iż budowa takiego auta jest możliwa, ale samochód będzie tak drogi w budowie, oraz tak niski komfort jazdy, iż jego produkcja mija się z celem.

Wasze uwagi są naprawdę cenne :-)

Doradzono nam piec tzw. turbo-tj z wewnętrzną komorą spalania-Immergas EOLO STAR-nie pamiętam :-(. kosztuje 2200.

http://pl.immergas.com/products1/kotly_tradycyjne/2f_p/eolo_star_24_3_e/eolo_star_24_3_e.htm

A jak oceniacie takie kotły???

Edytowane przez Złotowłosa

bez jaj, twój cytat był z 2005 roku a nowe normy weszły w styczniu 2009, równie dobrze mogłeś zacytować wypowiedź z poprzedniego wieku i w ten sposób uzyskać dowód w swojej sprawie

po drugie ty szukasz kogoś kto ma w domku +17 a takich na forum nie ma, są za to tacy którzy maja w domku +28 i zgodnie z zasadami fizyki płacą za to znacznie więcej niż ci co mają +24 czy też +20

po trzecie teoretycznie zgodnie z OZC jeśli ktoś zbuduje domek energooszczędny 3 litrowy, czyli będzie zużywał 3m3 gazu na każdy m2 powierzchni na sezon to dla 150m2 da to wynik na CO 450m3 a domek zwykły normowy 7 litrowy zużyje 1050m3, czyli jeśli poczekasz aż jarekpierwszy zakończy swój drugi sezon grzewczy to zapewne będziesz miał namacalny dowód

PS samochody oszczędnie spalające są już dostępne w sprzedaży od dawna, dla przykładu toyota prius oferta z allegro

http://allegro.pl/listing.php/search?category=4029&order=p&p=2&string=prius&view=gtext

Wyciągnąłem fakturę za gaz ze stycznia opiewała na 506 zł wtedy były największe mrozy w mojej okolicy. Najwyższy rachunek. Kocioł gazowy to jedyne źródło ciepła. Gazu rodzice spalili 274 m3 przy powierzchni 165 m2 co daje 1,66 m3 na 1 m2 powierzchni domu. Bez rekuperacji z grawitacyjną wentylacją, z kotłem atmosferycznym 3 krotnie przewymiarowanym bo 24 kw z atmosferycznym palnikiem jednostopniowym. ??

Witam. Od 4 lat uzywam kondensacyjnego kotla dwufunkcyjnego firmy ferolli, jak na razie brak usterek. Vaillanta uwazam za przereklamowanego, u kilku moich znajomych byly problemy z tymi piecami.Pisze z UK i tu od kilku lat nie kupisz piecow dwufunkcyjnych innych jak kondensacyjne, te sa najnowoczesniejsze. Do pieca musi byc podprowadzona rurka, ktora bedzie odprowadzana skraplajaca sie woda kondensacyjna.