Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z bojlera zaczęło kapać przy 40 C ???

artórek

Recommended Posts

Dzisiaj odpaliłem na próbę piec z podajnikiem na eko-groszek ( alternatywnie drewnem) . Ustawiłem temperature na piecu 40 C i na bojlerze też 40 C. Rozpaliłem piec, piec się palił około 2 godzin, temperatura podskoczyła do 50 C i potem zaczęła stopniowo spadać bo już nie podkładałem. Po 1,5 godziny ( na piecu było około 42 C, na bojlerze 39 C - zaczęła woda kapać z zaworu bezpieczeństwa z bojlera. Na początku lata rozpalałem piec nawet do 70 stopni i woda z bojlera nie kapała. Co tym razem źle zrobiłem. Może coś w sterowniku pokręciłem - bo w sumie cały czas chodziła pompa dodatkowa od bojlera. A nie wiem czy to dobrze, czy ona na okrągło powinna chodzić. Macie jakieś hipotezy ????

Nieznam sie za bardzo ale u mnie bylo tak samo ale ja nie mialem zrobionego naczynka przeponowego na zimna wode czyli jak sie w bojlerze podgrzewa woda to wzrasta cisnienie i odrazu zawor bedzie dzialal moze zawor jest za maly np cisnienie masz wieksze np zawod do 3atmosfer a masz wiecej poza tym u mnie bylo za duze cienenie w istalacji wody i musilem zalozyc zawor ktory obniza mi na cala instalcje wodna wode do 4 atmosfer a mialem chyba z 7-8 Teraz nic mi nie kapie podczas podgrzewania mam manometr i widze ze cisnienie wzrasta w bojlerze do prawie 4 ale nic na zaworze nie kapie popytaj moze ktos cos jeszcze tu napisze ale to da sie zalatwic pozdrawiam

Woda ciepła się rozszerza jak nie ma gdzie to idzie przez zawór bezpieczeństwa zwróć uwagę że jak odkręcisz ciepłą wodę to na jakiś czas jest spokój a potem ponownie kapie

potrzebne jest naczynko i nie na zimnej tylko na ciepłej przy bojlerze .

czy Ty wiesz co piszesz i doradzasz?

chyba nie,

masz szansę się poprawić