Diakon 30.09.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Przygotowuje dla siebie wstępną wycenę domu, chciałbym się mniej więcej trzymać kosztorysu przy budowie żeby nie "popłynąć" z kosztami. Napiszcie jakie były wasze koszty materiałów na SSO. Chodzi mi o cenę materiałów na stan 0, mury, stropy, ścianki działowe. Bez dachu.Dom 185m2+30m2 garaż powierzchni użytkowej. Powierzchnia całkowita po podłogach ok 300m2 razem z garażem. JA to tak oceniam, proszę o sugestię czy czegoś nie uwzględniłem lub czegoś niedoszacowałem. Fundamenty bloczki + beton - około 20 tys.Ściany nośne i działowe ok. 300m2 - Porotherm - około 25 tys.Stal zbrojeniowa na strop i ławy (strop wylewany 140m2) - 8 ton - około 20 tys.Beton na strop - około 20 tys.Koszty pozostałe (piach,itp) - około 15 tys.razem około 100 tys.Proszę o sugestie czy to koszty relane czy raczej zbyt niedoszacowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 30.09.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Ławy i fundamenty troszkę niedoszacowane... Oprócz bloczków policz jeszcze izolację p.wodną i termiczną, folie, drenaże, studzienki do rynien, które najłatwiej na tym etapie ułożyć, niwelację ziemi z wykopów, zasypanie fundamentów (tu może być sporo kasy utopione), rozprowadzenie kanalizacji oraz zerową wylewkę=podbetonkę=dekę. Jak widac oprócz betonu i bloczków, to jeszcze spooooro trzeba! Załóż bezpiecznie 40 000 Porotherm przeszacowany - licząc po 5,50zł/szt wychodzi 18 000. Za to zapomniałeś o kominach systemowych = 3000 - 3500 /szt (jeśli mają być) Stal masz policzoną przez projektanta czy tak strzelasz z tymi 8 tonami?? Wygląda na to, że wilczy szaniec budujesz Beton na strop - przeszacowany! 150m2 stropu (pewnie cos koło tego masz) x15 cm x nawet 240 zł/m3 = 5500 !!!! + 1000 - 1500 na wieńce + max 500 zł jeśli są schody żelbetowe. Za to nie policzyłeś DESEK I STEMPLI NA SZALUNKI!! (równiez do ław). Koszty pozostałe - masz założony bezpieczny margines - na pewno nie braknie! To tak na oko, nie widząc projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 30.09.2010 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 (edytowane) Dzięki za sugestie, czyli :Fundamenty bloczki + beton+ocieplenie+zasypanie+chudziak++izolacje - około 40 tys.Ściany nośne i działowe ok. 300m2 - Porotherm+zaprawa - około 20 tys.Stal zbrojeniowa na strop i ławy (strop wylewany 140m2) - 8 ton - około 20 tys. - (stal z projektu)Beton na strop+wieniec+schody + kilka słupów żelbetowych +taras+schody wejściowe- około 15 tys.Koszty pozostałe (piach,itp) - około 15 tys.razem około 110 tys. Edytowane 30 Września 2010 przez Diakon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.09.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 ..a nie lepiej poświęcić ze dwa wieczorki .. wziąć projekt w łapy i policzyć?? ( zakładam że projekt jest i działka jest... i wiesz co na działce jest - poziom wód... warstwy ) ..bo jak tego w nawiasie nie ma... to równie dobre jak pytanie o to na forum jest zaparzenie sobie mocnej kawy.. wypicie .. i wróżenie z tego co tam pozostało na dnie... a na poważnie: zbliżam się do SSO - powierzchnia podłóg ok . 170m2 - chyba ... nie przekroczę 70 kpln... ale ja to "dziwny" przypadek jestem.. 140m2 stropu... 8 ton stali?? jaki by nie był ten strop to troche dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 30.09.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dokłanie 7,8 ton stali, to jest stal do całego domu, uprościłem to trochę. Sam strop około 4 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 30.09.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 no tak... pomyłka o połowę...spoko.. idzie to przeżyć.. ...ale i tak najważniejszy ( nawias ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts