konders1979 30.09.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam, jakieś 3 lata temu kupiłem działkę budowlaną, nastepnie projekt, uzyskałem pozwolenie na budowę,... od tego czasu zmieniła się moja sytuacja i już nie jestem zainteresowany budową domu, mam pytanie: 1. jak długo ważne jest pozwolenie na budowę?2. czy w razie sprzedaży działki i akceptacji przez kupującego projektu może on skorzystać z tego pozwolenia na budowę. czy musi się ubiegać o nowe? Dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.09.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 1. jak długo ważne jest pozwolenie na budowę? Samo pozwolenie chyba jest bezterminowe, ale tego nie jestem pewien. Ważne też, czy masz jakieś wpisy w dzienniku budowy. Przerwa w budowie z tego co pamiętam nie może być dłuższa aniżeli 2 lata. 2. czy w razie sprzedaży działki i akceptacji przez kupującego projektu może on skorzystać z tego pozwolenia na budowę. czy musi się ubiegać o nowe?Tak - wystarczy przepisanie pozwolenia na nabywcę. Ale ważne, aby właśnie sprawdzić info z pkt.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 01.10.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 1. jak długo ważne jest pozwolenie na budowę? "Pozwolenie na budowę - teraz ważne 3 lata O wydłużeniu do 3 lat ważności pozwolenia na budowę zadecydował 26 czerwca 2008 roku Sejm. Za nowelizacją Prawa budowlanego, wprowadzającą tę zmianę, głosowało 397 posłów. Senat przyjął ją bez poprawek, a Prezydent podpisał 31 lipca 2008 roku. Do tej pory Prawo budowlane przewidywało, że decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa, jeżeli budowa nie została rozpoczęta przed upływem 2 lat od dnia, w którym decyzja ta stała się ostateczna lub budowa została przerwana na czas dłuższy niż 3 lata. Nowelizacja wydłuża termin obowiązywania pozwolenia na budowę do 3 lat. " http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/pozwolenie-na-budowe-teraz-wazne-3-lata_63077.html 2. czy w razie sprzedaży działki i akceptacji przez kupującego projektu może on skorzystać z tego pozwolenia na budowę. czy musi się ubiegać o nowe? Jeśli pozwolenie nie wygasło - można je przenieść na nowego właściciela (za zgodą obu stron) http://www.rp.pl/artykul/56669,429705_Kiedy_kupuje_sie_niedokonczona_budowe__trzeba_przeniesc_pozwolenie.html Jeśli nowemu właścicielowi nie odpowiada projekt, to może później zmienić pozwolenie na budowę (ja tak miałem). Może to być o tyle korzystne, że istniejące pozwolenie na budowę może być wydane przy innych warunkach zagospodarowania niż te obowiązujące w momencie sprzedaży działki a zmieniając pozwolenie na budowę możemy wciąż budować w ramach tych wcześniejszych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts