Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja balkonu. Co robić?

JurekM

Recommended Posts

Mam balkon (zachciało mi się :) )

kupiłem papę asfaltową "czarną mambę" :)

kupiłem Abizol (do klejenia pap)

posmarowałem papę abizolem i ciach na balkon (łapałem krople smoły, żeby mi okna tarasowego nie pomalowało).

A teraz mam zagwostkę "co z tym dalej"

Tak sobie myślę że:

1. teraz styropian z każdej strony i siatkowanie

2. Szlichta na wierzchu (jednocześnie tworząc spadek)

3. Folia w płynie na wierzchu

4. Kleję "jakieś kafelki" (a na końcowe wysunięte z 3 cm poza balkon posiadające kapinos)

5. Przy oknie balkonowym "kafelki" traktuję silikonem

Czy w uproszczeniu będzie ok??

Dzięki za pomoc

No nie do końca.

1)Styropian na to folia rozdzielająca

2) Nie szlichta tylko jastrych samonośny, z wyprofilowanym spadkiem pamiętaj spadek 1,5 % w kierunku odpływu obrzeżnego. Minimalna grubość jastrychu (docisku)

40 mm.

3) Folia w płynie przeznaczona jest do pomieszczeń wilgotnych a nie do miejsc narażonych na wodę stojąca, hydroizolacja w formie szlamu cementowego plus wszystkie taśmy systemowe

4) Do klejenia płytek najlepiej klej płynnowarstwowy, aby nie było pustych przestrzeni pod płytką

I teraz mniej więcej OK.

warto też wylewkę oddzielić od ściany 8-10cm styropianu

jako hydroizolację ja zastosowałem mapelastic (to jeden z wyżej wspomnianych szlamów), przed tym nie zapomnij o obróbkach blacharskich i to one maja tworzyć kapinos lub "wpadać" do rynny jeżeli takowa będzie

ps. poczytaj to, może coś pomoże: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130072-BALKON-OCIEPLENIE-WYKO%C5%83CZENIE

Edytowane przez edde

• 4 weeks później...

Edde krotkie pytanie.

Co zastosowac pod płytę betonową w pomieszczeniu pod balkonem?

U mnie układ warstw wygląda tak:

-Płyta betonowa

-2x papa

-siatka i klej

-styrodur z frezem tylko 5 cm

-wylewka betonowa ze spadkiem i zbrojeniem 6 cm

i teraz pytanko czy od strony pomieszczenia dawac jeszcze wełnę??

bede obniżał sufit jakies 10 cm mam miejsca i w stelaz zmiesci sie wełna z 10 cm.

Toi cos na przeszkodzie aby tak zrobic?

pozdrawiam radek

idelanie to by było izolację położyć po stronie zewnętrznej płyty, choćby z "progiem", schodkiem na balkon, w sumie nie wiem, takiej sytuacji nie miałem, na logikę zawsze lepiej dać te 10cm niż nie dać, choć trzeba zdawać sobie sprawę że zimno będzie się rozchodziło przez płytę żelbetową i ściany

• 6 years później...

Mimo niesprzyjającej pogody chciałbym przygotować płytę balkonu pod wylewkę. Wiele tu na ten temat napisano i zwykle radzi się tak (od dołu):

-płyta betonowa balkonu

-dwie warstwy papy, druga warstwa zgrzewana

-folia budowlana

-styropian lub styrodur

-folia

-wylewka zbrojona

Po wyschnęciu to już jakaś maź szlamowa lub folia w płynie przeciwilgociowa, na rogach taśma, na gzymsach profile systemowe i na to płytki.

Nasuwają mi się dwa pytania:

1.Po co ta papa skoro od góry dajemy ten szlam uszczelniający i woda nie powinna przejść niżej? Od dołu tez można pomazać szlamem przed ociepleniem.

2.Dlaczego większość ludzi poleca styropian parkingowy lub styrodur? PRzecież i tak jest wylewka. Wewnętrz daje sie eps80 albo 100 a na balkonach musi być eps200 ?

Dodam że mam balkon w 90% schowany pod dachem, deszcz będzie ewentualnie kapał na koncową najbardziej wypuszczoną część, no chyba że zawieje wiatr...

• 4 months później...

Witam.

A czy ktoś z Was korzystał, lub miał styczność z tym systemem ?

http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/kingspan-wszystko-o-ociepleniu-domu/ocieplenie-poddasza-jak-budowac-dom-energooszczedny,858_9197.html

Mam do zaizolowania taras nad pomieszczeniem ogrzewanym (ganek), sęk w tym, że nie mam za bardzo miejsca na poszczególne warstwy gdyż od posadzki do progu drzwi mam jakieś 7 cm.

Nie wiem jak się za to zabrać. Czy dać papę termozgrzewalną, na to może od razu jakiś styropian (4 cm ?), kapinosy, cienka wylewka, jakaś hydroizolacja i płytki ?

Ktoś może jakoś poratować ? Boki ganku już są zaizolowane styropianem 12 cm, do wysokości progu tarasu.

• 4 weeks później...

Witam, pozostał mi do izolacji balkon nad wykuszem. Czy można to zrobić tak:

1. płyta 1]g=15cm

2. dysperbit

3. papa termozgrzewalna z kołnierzem na pustaki ściany

4. styrodur 15cm

5. folia budowlana - w jaki sposób ją wywinąć?

6. wylewka z siatką zbrojeniową - jak duża dylatacja powinna być tej wylewki od ściany? Czy tyle ile grubość styropianu na elewacji?