piterg 17.02.2004 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Mam za dużo pieniędzy! tzn powiedzmy że zarabiam i przez osiem lat moglem odłożyć z żoną 50-80 tys.tym bardziej że na papierze mieszkamy z rodzicami (JA ze swoimi , żona ze swoimi) , powiedzmy ze na weselu dostaliśmy mnóstwo kopert z zieloniutkimi dolarami. ALE !!! dom który kupujemy musi być w akcie notarialnym kupiony tylko przeze mnie (własność moja) zeby wyrwać ppremie gwarancyjną z książeczek które są na mnie. Akt spisałem tak , że kupuje dom ze środków odrębnych - czy US może sie czepiać skąd miałem takie pieniądze przed ślubem , kiedy nie pracowałem. Czy moge powiedzieć w urzedzie że to tylko fikcja bo tak naprawde zarabiamy i odkładamy lata a brzmienie aktu jest takie jakie jest zeby Bank nie robił problemu z wypłatą premii gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 17.02.2004 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Sprawdź jeszcze raz czy na pewno musisz kupować dom tylko na siebie , przy wspólnocie małżeńskiej to trochę nielogiczne. Może po prostu jest to błędna informacja pracownika banku ? Co do Urzędu Skarbowego to nie ma co się tłumaczyć że skłamałeś w akcie notarialnym, bo w takim przypadku na pewno "dokładnie się tobą zajmą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 17.02.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Popytaj dokładnie w banku, bo cosik mi tu nie pasuje. U mnie było tak: działka i budowa stoją całkowicie na mnie. Działkę kupiliśmy już po ślubie, ale w akcie notarialnym napisano, że kupiłem ja z majątku odrębnego. Książeczkę mieszkaniową miał teść na siebie. Poszliśmy do banku i w ciągu jednej wizyty przepisaliśmy książeczkę na moją żonę i zlikwidowaliśmy. Na podstawie papierów z działki i budowy - wystawionych tylko na mnie - otrzymaliśmy, po około dwóch tygodniach, calutką premię, na moje konto. Było to jakieś 2 lata temu, więc mogło się coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 17.02.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Bank nie robi żadnych problemów przy wypłacie z ksiązeczki przy wspólnym domu, coś kręcisz albo bank kręci, albo szukasz pretekstu, zeby dom był tylko na Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg 17.02.2004 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 tak sie dowiedziałem w banku i tak zrobiłem akt, czy można odkręcić akt z przed paru dni, chętnie przejde na wspolnote byleby US sie odwalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 17.02.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 1. Skoro zameldowani byliście osobno to zawsze możesz powiedzieć, że nie płaciłeś za czysz itp. jedzenie i utrzymywali Cie rodzice, a ty tylko odkładałeś. 2. Istnieje cos takiego jak mozliwość darowizny. Jesli darczyńca będzie np. ojciec, albo mama kwota ta jest zwolniona z podatku. Musisz się tylko w US dowiedzieć o jaką kwote chodzi (chyba 10.000 EU). Wiec policz sobie 10.000 mama, 10.000 ojciec, 10.000 teściowa, 10.000 teść no i juz jest niezła kwota. Nie wiem tylko czy nie powinieneś tego wcześniej zgłosić w US. 3. Dobrym wyjście jest tez mieć rachunek w biurze maklerskim i przedstawić historie rachunku . Oczywiście jeśli ktoś się tym kiedyś zajmował lub zajmuje. Otrzymuję sie całkiem niezły wydruk z którego tylko swięty moze sie wyznac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts