Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkodliwość blachy dachowej?

Strach

Recommended Posts

Witam!

Mam ogromny problem, gdyż bliska mi osoba uparła się, że blachy dachowe są szkodliwe.

Dyskusja przypomina przekonywanie fanatyka Radia Maryja i nie mogę w jakikolwiek sposób się przebić.

Tłumaczenie polega na tym, że kiedyś, ktoś, jakiś spec, od nie wiadomo czego, powiedział, że blachy dachowe są szkodliwe. Ponoć związane jest z nimi jakieś promieniowanie...

Ręce już mi opadają z bezsilności... Tym bardziej, że jest to osoba dosyć inteligentna i odnosząca sukcesy w życiu.

Możliwe, że to ja się mylę i blachy na prawdę w jakiś sposób są niezdrowe!

Proszę Was o pomoc - jeśli tylko ktoś coś o tym słyszał, niech da znać...

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam,

Maciek

no to masz chlopie problem....ale jak ta osoba taka bliska i wazna,to moze warto ustapic w tym temacie w trosce o jej dobre samopoczucie przez nastepne lata?

Dokładnie! Już zdecydowałem się na płytki ceramiczne, jednakże boję się, że w trakcie planowania i budowy pojawią się kolejne takie krzaczki, i nie będę miał już sił ani chęci do walczenia z wiatrakami. Więc może gdyby udało mi się jakoś udowodnić niewiedzę tego "speca" to później byłoby już łatwiej...

Tak czy inaczej, jeśli ktoś kiedykolwiek słyszał jakąś plotkę, że blachy dachowe są w jakikolwiek sposób szkodliwe, to proszę ją tutaj opisać - łatwiej będzie walczyć jeśli będę wiedział z czym.

Dziękuję i pozdrawiam

Maciek

no wiesz...trudno cos udowodnic,jak drugiej stronie brak tez checi do udawadniania swoich racji i zamiast argumentow slyszysz "bo tak"

moze odwrotnie...niech ona Tobie udowodni,ze blacha jest szkodliwa? :-? bedzie latwiej....

rozmowa/dyskusja/omawianie problemu/szukanie kompromisu opiera sie wlasnie na wymianie konkretnych informacji

tutaj tego nie ma,wiec cokolwiek sie napisze,ta osoba bedzie miala i tak swoje niezmienne stanowisko....

Zgadza się.

Szkoda tylko, że odpowiedzi jaki uzyskuję są w rodzaju: "Bo tak powiedział fachowiec, a ty nie jesteś fachowcem"...

No cóż, gdyby to tylko nie była osoba mająca znaczący wpływ na moją inwestycję, byłoby znacznie łatwiej...

Pozdrawiam

Maciek

a weź wyszukaj w necie teoretyczne napromieniowanie (bo o tym wspomniałeś) dla ceramiki (dachówka ceramiczna) i stali (blachodachówka) i już jeden konkretny argument będziesz miał (choć tak na zdrowy rozsądek te wartości są pomijalne to w samych cyferkach różnicę zobaczysz)

może z tą blachą to tak jak ze szpinakiem, którym dzieci kiedyś katowano, że zdrowy jest bo anemii dzieciak mieć nie będzie ;)

Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, jednak okazało się to pomyłką wynikającą z przesunięcia przecinka dziesiętnego o jedno miejsce w lewo. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpinak

może ten fachowiec osoby Ci bliskiej też taką wiedzę miał ;)

• 2 weeks później...