Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury zasilnia w pompie ciepla

kurm28

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli to co wskaże licznik podziel przez moc pompy podzieloną przez 4. Wyjdzie ci czas pracy.

OK.. Jutro podzielę sie danymi (chociaż nie sądzę, żeby to kogoś interesowało. :D:D:D:D

W kwestii ogrzewania jako takiego, to niestety mam chyba problem z poddaszem.

niby wełny sporo, niby wyizolowane wszystko, a temp wyraźnie niższa niż na dole.

Jakoś pompa nie jest w stanie nagrzać tam zadanych 23 stopni.

Nawet w łazience.

Wiem, że grzeje, bo czuć podnoszenie temp, ale jakoś bez wyrazu.

Myślę, ze powodów jest kilka - strona nawietrzna, dalej od pompy... ale dzisiaj też zauważyłem, że mam histerezę ustawioną na 5 stopni.

To chyba troszkę za dużo.

W sumie jak miałem ustawioną temp max na 33 (a nie 35 jak myślałem), to temp spadała aż do 28, zanim się włączyło.

Zmniejszyłem histerezę na 3 (ale chyba jeszcze zmniejszę na 2) i zobaczę co będzie rano.

Masakra z tymi ustawieniami... oby do wiosny. :D:D:D

pzdr

k

W kwestii ogrzewania jako takiego, to niestety mam chyba problem z poddaszem.

niby wełny sporo, niby wyizolowane wszystko, a temp wyraźnie niższa niż na dole.

Jakoś pompa nie jest w stanie nagrzać tam zadanych 23 stopni.

Nawet w łazience.

Masz podłogówke czy grzejniki? Co najpierw ocieplałeś dach czy ściany bo obawiam się że może być spory mostek, jak masz ten dach ocieplony?

Wszędzie podłogówka.

Najpierw był ocieplany dach - ściany potem.

Na dachu wełna 15cm pomiędzy krokwie plus 5 cm "w poprzek" na całości.

Poza tym wełna pomiędzy podłogą strychu (czyli tego co w trójkącie poddasza), a pokojami na poddaszu. (nie wiem, czy dobrze to opisałem).

Na ścianach styro Organica Platinium 15cm.

pzdr

k

rzufik1, jakiej mocy masz tą pompę bo wydaje mi się że te CWU to grzałka grzała.

Najpierw był ocieplany dach - ściany potem.

kurm28, czyli możesz mieć ten sam problem co był u mnie. W prawdzie u mnie nie było problemu z dogrzaniem poddasza ale możesz mieć spory mostek na łączeniu dachu ze ścianami. Ja w tym roku ściągałem dwa rzędy dachówki, przecinałem membranę i dokładałem między wełnę a styro jeszcze wełny. Dookoła domu poszła mi ponad jedna rolka wełny 15cm.

Jeśli to PW, to i tak przy tych temp. otoczenia COP powininien wynosić co najmniej 3. Jeśli grzałki są wyłączone i pompa w ciągu 30 min. pobrała prawie 3kWh to znaczy, że jej wydajność powinna wynosić 18 kW. A ma tylko 11,2 kW i to pewnie przy +7 na zewnątrz. Wygląda na to, że jest coś nie tak z pompą. A może włącz grzałki, które w większości powietrznych pomp ciepła powinny pracować w czasie odszraniania. Wtedy może się okazać, że temperatura w domu wzrośnie a zużycie prądu spadnie.

to jakie powinno być w PW zużycie prądu gdy grzejemy CWU do temperatury te 47 stopni przy zewnętrznej temperaturze 1 stopien. a zaczynamy grzać 300 litrów od temperatury załóżmy 35 stopni. i jak się to ma do PC glikol?

nie chodzi mi o wyliczenie do 1 tysięcznej. tak ile wam pobierają PC

i co moze byc ewentualnie nie tak z tą pompą?

Moja pompa glikolowa (geoTherm) o mocy 5,9kW dogrzewa cwu od ok. 25*C do 62*C w niecala godzine, na wykresach wychodzi tak ok. 50minut.

Grzeje 175 litrow zasobnika zintegrowanego w pompie, pobor pradu na poziomie 1,8 kWh - niestety dla takich temperatur COP jest juz gorsze.

Zauwazylem ze z gruntu przy obecnych temperaturach wyciaga ok. 6kWh, to wiecej niz nominalnie :) bo dodajac moc elektryczna 1,8 kWh wychodzi ze mam pompe 7,8 kW

Pzdr.

Witam ponownie

Więc tak - pompa zużyla przez noc 9kWh, w tym podgrzała CWU z jakichś 40 do 46 stopni. Czyli wychodzi, ze chodziła około 4.5h. Mozliwe to jest?

(Nateo SMART+ 8kW)

Niestety popełniłem błąd, ponieważ zmieniłem zbyt dużo parametrów na raz - opuściłem temp max dopuszczalna z 33 na 31 stopni, opusciłem krzywą grzania z 4 na 2(chociaż to chyba nie ma znaczenia, bo wg programu, który mam nie zmieniło to wymaganej temp max) oraz zmniejszyłem histereze z 5 na 2.5 (co wg mnie powinno podnieśc tem w domu, ponieważ więcej ciepłej wody w podłodze było dłuzej).

Niestety po nocy z jakiegoś powodu - pewnie w związku z obniżeniem temp zasilania - temp w pomieszczeniach nie podniosła sie jak zwykle do ponad 22 stopni na dole, ale została na poziomie około 21.6 ( na górze w zasadzie wcale sie nie podniosła i oscyluje w granicach 19.7 w dwóch najchłodniejszych pokojach).

(Przy okazji - jak odpowietrzyć pętlę w takim ogrzwaniu. Mam wrazenie, ze w jednym pomieszczeniu na górze podłoga grzeje na pół gwizdka i chciał bym spróbowac to jakoś konkretnie odpowietrzyć.)

Biore jednak poprawkę na to, ze podłogówka potrzebuje czasu, więc poczekam jeszcze ze dwie noce i pewnie jak nic nie ruszy to podniose temp wody o 1 stopień.

pzdr

k

Pozwole sobie jeszcze raz zadać dwa nurtujące mnie pytania:

1) Jakie max temp zasilania dopuszczacie na swoich PC i przy jakich temp w pomieszczeniu oraz na zewnatrz?

Ja np chciał bym osiagnąć około 22 stopnie przy 0 na zewnatrz i wyglada na to, ze zasilanie max 31 stoni nie wyrabia.

Inna sprawa, ze dziwnie wyszło iż pompa pracowała w nocy - pomiedzy 22 a 6 tylko 4.5h (pompa 8kW/4=2 i dalej 9/2=4.5 - wg wzoru Liwko), co daje "niedopracę" ;) 3.5h.

Histereza 2.5

Liwko napisał, że chce ogrzać dom wodą 30 stopni przy mrozach, tylko brakuje mi własnie wiedy do jakich temp w domu i przy jakiej na zewnatrz.

Inna sprawa,z e jak patrze na to co sie dzieje u mnie teraz, to nie sądzę, zebym nawet używajac 35 stoni był w stanie wydolic przy mrozach na 22 wewnątrz.

Pytanie - sterujesz pogodówką, czy po prostu pompa włacza sie np o 22 i pracuje z tymi 30stopniami do rana?

Jezeli pogodówką, to czy mozesz podac jaki masz ustawioną krzywą?

2) Jaka histerezę macie ustawioną dla swoich pomp?

pzdr

Edytowane przez kurm28

Niestety każdy model pompy ma inaczej. Inny sterownik i inne DZ i GZ, inną moc. Ogólnie większość parametrów jest inna bo i domy inne i w innych regionach.

Przede wszystkim musisz przy podłogówce nauczyć się cierpliwości. Zmieniasz jeden parametr i czekasz 2-3 dni. Ja czekam na mrozy bo dopiero wtedy podłogówka zaczyna pracować pełną parą. Dociepliłem tego lata jeszcze dach i muszę znowu powalczyć z podłogówką. U syna musiałem zakręcić całą jedną pętlę bo było za ciepło a teraz przykręcam łazienkę. Mam nadzieję do połowy grudnia mieć to wszystko poustawiane. Także cierpliwości z ustawieniami. Zmień jeden parametr i czekaj na efekty. Musisz sam nauczyć się tego.

Sprawdź na rozdzielaczu jaką masz temp na wejściu górnych pętli podłogówki.

Edytowane przez Liwko

Rozumiem, że kazdy układ jest inny, ale myślałem, ze majac takie dane, o które pytam to miał bym jakąs bazę.

Trochę martwi mnie to, ze jak piszesz masz zamiar w mrozach grzać 30 stopniami w podłodze, a u mnie przy temp w okolicy 0, już temp po nocy w zasadzie sie nie podnosi przy max 31.

(Powiedzmy, zę na górze to mogę jakoś zrozumiec, ale na dole powinna podskoczyć).

Dzisiaj druga noc i dalej temp sie nie podniosła po nocy - temp max 31 - histereza 2.5 - sterowanie pogodowe - a w salonie 21.3.

Wiem, wiem - cierpliowść.... ;)

a do jakiej temp w pokojach grzejesz?

pzdr

k