piwopijca 01.12.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Dodatkowo przestaje to byc komfortowe -zbyt wysokie temperatury w nocnych godzinach. Wiadomo ze spi sie najlepiej w chlodniejszym pomieszczeniu np. 18-19*C Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 01.12.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Wspomóżcie prosze trochę radami praktycznymi. By było optymalnie czyli i ciepło i ekonomicznie to bez własnych prób nie da rady.Spróbuj max wykorzystać II taryfę.Czyli krzywa grzewacza wyżej - nie bój się tych 35C na zasilaniu tym bardziej,że przy większych mrozach będziesz wolniej tyle osiągał.Poza tym raczej I taryfa jest nie do ominięcia. Nie wiem jakie masz godz taniej taryfy. Ja np: mam II taryfę od 22:00-6:00, ale teraz grzanie mam ustawione juz od 21:00.PCi w tej pierwszej godzinie pracy osiąga znacznie niższą temp niż gdybym ustawił od 22:00 do 7:00 i powinna mieć lepszy COP przynajmnej w czasie trwania I taryfy .Jednak u mnie PCi pracuje ostatnio non stop w II taryfie - dlatego to rozwiązanie stosuje. Podobnie robię z popołudniowym przedziałem 13:00-15:00 , podbicie mam już od 12:00. To może marne oszczędności,ale czasem optimum leży blisko tego co aktualnie mamy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 01.12.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A mnie ciągle nurtuje w jaki sposób liczycie ilośc kWh dla pompy... przeglądam dokumentacje i z niej mi wynika iż dla temperatury 7/35 pobór mocy to 2.51kW ale dla 0/35 to już 3,55 kW idąc dalej -10/35 to 4.24kW ; -15/35 4.77kW i ciagle do tej temperatury wydajność grzania to 11.2 kW gdzie przy tej temperaturze ma być COP 2.35Więc skoro w ciągu godziny pompa pobrałą 4.8kWh przy temperaturze zewnętrznej -18 ( ewentualnie kłamie czujnik) to mam się martwić ?Póki co idzie ciągle tylko tania taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 01.12.2010 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Bardzo dziekuję za te praktyczne rady. Dzisiaj po powrocie pozmieniam swoje ustawienia zgodnie z tym co piszecie i zobaczymy. Troszkę źle napisałem w swoim opisie o histerezie - mam wciąż 3. 10 stopni to ustawiłem obnizenie w I taryfie - bo więcej sie nie da. W związku z tym w I taryfie wymagana temp wynosiła 25.5 stopnia, co chyba jakos odpowiada obecnej tem podłogi i temp zasilania nie spada tak gwałtownie, przez co pompa sie tak bardzo nie załacza. Myślałem też, zeby faktycznie na godziny I taryfy zupełnie wyłaczyc grzanie... ale mam w domu babcie z mniejszym dzieckiem i chyba aż tak daleko nie pójde. Puki co zuzycie dzienne nie jest az tak strasznie duże - około 15 kWh, z czego pewnie z 75% w II taryfie, wiec ograniczę drastyczne posunięcia do minimum.... no i jeszcze jest kominek, w którym babcia chce palić, ale na razie nie ma zielonego światła. ) Jeszcze raz serdecznie dziekuje pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 01.12.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A mnie ciągle nurtuje w jaki sposób liczycie ilośc kWh dla pompy... przeglądam dokumentacje i z niej mi wynika iż dla temperatury 7/35 pobór mocy to 2.51kW ale dla 0/35 to już 3,55 kW idąc dalej -10/35 to 4.24kW ; -15/35 4.77kW i ciagle do tej temperatury wydajność grzania to 11.2 kW gdzie przy tej temperaturze ma być COP 2.35 Więc skoro w ciągu godziny pompa pobrałą 4.8kWh przy temperaturze zewnętrznej -18 ( ewentualnie kłamie czujnik) to mam się martwić ? Póki co idzie ciągle tylko tania taryfa. To sa dane dla DZ a nie dla temperatury zewnetrznej. Rzadko temp. DZ spada ponizej -5*C na wejsciu do parownika chyba ze DZ jest zle wykonane / zaprojektowane. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 01.12.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 kurm28 15KWh /dobe to super wynik przy tych temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 01.12.2010 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 mówisz? no to sprzwdzę jeszcze raz dokładnie, bo moze cos podkolorowałem. ))) aha - znalazłem mój certyfikat energetyczny. Wg niego, moje zapotrzebowanie na energie: - pierwotną - 89,6 kWh/(m2rok) - końcową - 51.9 kWh/(m2rok). Co z tego wynika? Jak ma sie moja pompa 8kW i rurki co 10-15 cm? pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 01.12.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 - pierwotną - 89,6 kWh/(m2rok) - końcową - 51.9 kWh/(m2rok). Co z tego wynika? Jak ma sie moja pompa 8kW i rurki co 10-15 cm? pzdr k Masz ciepły dom i mocną PCi do tego zapotrzebowania.Czyli II taryfa pozwoli uzyskać niskie koszt eksploatacyjne....byle tylko jeszcze utrzymać komfort w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 01.12.2010 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Czyli optymistycznie... przynajmniej w teorii. Jeszcze tylko musze na wiosnę pouszczelniać dach, żeby wiatr po poddaszu nie smigał i żeby snieg w domu nie ladował. Dzieki za interpretację. pzdr k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 01.12.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 To sa dane dla DZ a nie dla temperatury zewnetrznej. Rzadko temp. DZ spada ponizej -5*C na wejsciu do parownika chyba ze DZ jest zle wykonane / zaprojektowane. Pzdr. Hm jeśli chodzi o PowietrzeWoda to dolne żródło często jest poniżej minusa i to nie tylko minus 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.12.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Hm jeśli chodzi o PowietrzeWoda to dolne żródło często jest poniżej minusa i to nie tylko minus 5. Myślę że przy p-w oprócz tej temperatury jest jeszcze wilgotność powietrza którą to pompa wykorzystuje. Przy g-w takiej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 01.12.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 tak na drugiej stronie Liwko mnie troche postraszyl..ale wychodzi że jest OK. Przeglądajac dane techniczne dla mojej PW zgadza się to z poborem prądu.Więc dla pomp PW ten przelicznik dzielimy moc prze 4 i mamy zużycie chyba nijak ma się do rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 01.12.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Hm jeśli chodzi o PowietrzeWoda to dolne żródło często jest poniżej minusa i to nie tylko minus 5. Ups..., nie bylo podane ze o P-W chodzi, a ja zalozylem ze o glikol-woda. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.12.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Więc dla pomp PW ten przelicznik dzielimy moc prze 4 i mamy zużycie chyba nijak ma się do rzeczywistości. Aaaa... Też dałem się nieco zmylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 01.12.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 no... chłopaki.. wystraszyliscie mnie.... od drugiej strony tego tematu:) z tym że był gdzies tam altermowiec i podawał jakies strasznie niskie pobory prądu.u mnie mam się trzymac tabelki producenta..ale żeby dokładnie wyliczyć czas pracy muszę znac temperature..... wkazdy razie do minus 20 wiec że nie może pobrac więcej jak 5kWh:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.12.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Podniosłem trochę temp. na zasilaniu, teraz mam ok. 38 i zobaczę o ile to podniesie temp. w domu. DZ 6/3. W pomieszczeniach słabe 20 stopni. pozdra adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurm28 02.12.2010 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 a zjakiej podniosłeś i jak grzejesz? (w jakich godzinach?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 02.12.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Podniosłem z 36 stopni ( zmiana na krzywej ) a grzeję non stop bez żadnego obniżenia. W obniżenia temp. pobawię się przy bardziej dodatnich temperaturach bo teraz obawiam się, że jakiekolwiek obniżenie temp. zakończyłoby się długim dogrzewaniem. Przy tych mrozach pompa pobiera ponad 30 kWh na dobę. Ponawiam pytanie, czy wymiana pompy podłogówki na mocniejszą (40 na 60) coś może poprawić ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 02.12.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Sluchaj a moze przeplywy masz zle ustawione, np. za duze?Ja na gorze mialem temp. zasilania na rozdzielaczu 2*C nizsza niz na dole.Zmniejszylem przeplyw na dole zeby wiecej ciepla poszlo na gore. Jesli nie pomoze to zrobie odwrotnie -pokombinuje.Poki co temp. w domu jak PCi grzeje jest na poziomie 21*C.Teraz wyszlo ile baboli robotnicy narobili, czlowiek nie jest w stanie wszystkiego dopilnowac -niestety.Gwizdze mi z lukarny i pod drzwiami wejsciowymi - niezle straty ciepla tam sa. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Taaa... A ja odkryłem przy tym wczorajszym wietrze jeszcze mega mostek pod parapetem w kuchni. No i nieszczęsny okap chyba wymienię na pochłaniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts