Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatury zasilnia w pompie ciepla

kurm28

Recommended Posts

Witam. Przepływów nie mam za dużych, przy tej małej pompie ledwo coś widać na rotametrach, raczej wszystko mocno przymknięte aby wszędzie grzało. Temp. góra-dół, dokładnie takie same. Wyraźnie widać, że jak pokrecę rotametrem to dane pomieszczenie jest cieplejsze lub chłodniejsze tylko zakres regulacji jest strasznie mały bo raczej polega na ograniczaniu. Niespodzianki się trafiają, oby jak najmniej. Przy temp. podniesionej do 38 stopni temp. w pomieszczeniu dalej taka sama. Do jutra idzie prawie na 40 i zobaczę czy coś będzie cieplej. Trochę zima mnie zaskoczyła bo miałem nadzieję, że jeszcze coś tam poizoluję dokładniej w garażu gdzie cała kotłownia jest zlokalizowana a tak przy okazji grzeje się garaż.

Czy okap vel pochłaniacz przy WM tak bardzo jest konieczny ? pozdr adam

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie za szybko spodziewasz sie efektów?

mówią/piszą, że to tak ze dwa dni trzeba odczekać, zanim coś będzie widać.

pewnie dwa dni to przesada, ale te kilka godzin to chyba trzeba...

z ciekawości - jaka masz histerezę?

już kilka razy pytałem tak ogólnie, ale jakoś nikt sie nie chce pochwalić.

ja obecnie mam 8, ale się zastanawiam, czy nie zmniejszyć na 6. to i tak więcej niż dotychczas, bo miałem 3. :D:D:D

Czy okap vel pochłaniacz przy WM tak bardzo jest konieczny ? pozdr adam

Moim zdaniem tak.

To kwestia wydajnosci. U mnie WM (na caly dom) ma wydajnosc pewnie z 50% tego co "punktowy" okap nad jedna kuchnia.

WM nie wywieje Ci szybciutko wszystkich smrodow po "smazeniu ryby", o tym zapomnij. Owszem wymieni powietrze, ale to potrawa troche.

WM to nie klima z ktore potrafi tak wieac, ze glowe urywa. U mnie przynajmniej nie czuc nawiewu dopoki w jego poblize sie reki nie wyciagnie.

Przy czym ja nie mam wyciagu tylko pochlaniacz. Nie wywalam powietrza na zewnatrz.

marcin

z ciekawości - jaka masz histerezę?

już kilka razy pytałem tak ogólnie, ale jakoś nikt sie nie chce pochwalić.

ja obecnie mam 8, ale się zastanawiam, czy nie zmniejszyć na 6. to i tak więcej niż dotychczas, bo miałem 3. :D:D:D

Ja mam ustawione na 7*C -jesli masz na mysli histereze pompy.

Pzdr.

Witam. Sam za bardzo nie wiem o co chodzi bo temperaturę zasilania podłogówki mam już prawie 40 stopni a w domu temperatury się nie zmieniają :) Czyżby jednak akumulacyjność była na tyle duża, że raptem teraz dopiero dostarczam odpowiednią ilość ciepła ?

Pompę ciepła i cały osprzęt (bufor, zasobnik, mieszacz, pompy) mam w nieogrzewanym garażu podziemnym gdzie jest jednak trochę zimno. Może jednak tam ucieka mi trochę ciepła, co w sumie można uznać na plus bo w garażu dodatnio :)

Musisz sie "pobawic" zeby znalezc zloty srodek.

Ja ustawilem temp. max. zasilania na 44*C ale na to wchodza skladowe: temp. zasilania + histreaza + 2K = 44*C

gdzie:

temp. zasilania np. 35*C

histereza pompy - 7K

stala - 2K

Temp. powrotu nie ma znaczenia i ustawilem ja na 55*C -zebym nie mial problemow po grzaniu cwu -chwilowy skok temperatury

Pzdr.

Tak, histereze pompy. Dla CO.

Ja dzisiaj zmieniłem na 6, bo miałem 8 i to chyba jednak było za dużo.

Pyt - co to jest 2K?

Ja np mam tak max 42 temp na zasilaniu (ale u mnie to chyba woda w jakimś buforze - nie patrzyłem ile na zasilaniu jest - i po dzisiejszej nocy chyba obniżę o 1) - histereza 6 - pochylenie krzywej 0.6 - przesunięcie 3.

Wszystkim steruje pogodówka.

Rotametry sa pootwierane na max i tutaj nie wiem, czy to jest OK. Myślałem, żeby przykręcić dół, to więcej pójdzie na górę, ale nie wiem czy to zadziała, bo góra i dół maja osobne pompki zasilania.

Jeszcze jedno pytanie - czy dobrze kombinuje, ze to jest tak, ze jak sie juz podłoga dobrze wygrzeje, to potem juz tak dużo ciepła nie przyjmuje i spada zużycie prądu?

(Ciągle staram się zrozumieć system...)

pzdr

k

Edytowane przez kurm28

• 2 weeks później...

Podłącze się u was.

Ile max mogę puścić na podłogówkę?

Na podłodze w łazienkach mam gres (podłogówka + kaloryfer) jest cieplusio i milusio przy 30 st. na podłogówce i 47 st na kaloryferach, może to też zasługa niewielkich powierzchni tych pomieszczeń. Hol + kuchnia też na podłogówce, ale jest ułożony korek - mam stresa, że jak dam więcej niż 30-35 to się odklei ;) dodatkowo mam salon na kaloryferach wszystko to tworzy otwartą przestrzeń - nie za wysoką 2.80 m. i jest tam zimno. Na górze w pokojach są kaloryfery po jednym na pokój (pokoje powierzchni 14-22m2) i jest tam ciepło.

Może ja się cudów spodziewam, ale szlak mnie trafia jak po 1.5 dnia grzania temperatura na dole z 10 st. wyjściowych skacze do 19 st., a ja do życia i normalnego funkcjonowania potrzebuję około 22 st., oczywiście temperatura cały czas rośnie i pewnie po kolejnej dobie dobiła by do 22 st. no ale bez jaj.

Zastanawiam się ile mogę wrzucić na podłogówkę żeby dół się nagrzewał szybciej?

• 3 weeks później...
  • 7 months później...