szwajcu 01.10.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam serdecznie. Proszę o opinie dot. ściany, którą planuje wyburzyć (znajduje się ona między kuchnią a pokojem). Ściana grubości 12cm oznaczona czerwoną obwolutą. Mieszkanie znajduje się w dwukondygnacyjnym domu wielorodzinnym z lat 60-tych na drugiej kondygnacji (na każdej są 3 mieszkania). Na rzucie zaznaczone są ściany zewnętrzne budynku, ściana nośna-kominowa o szerokości około 35cm oraz cienkimi liniami oznaczone ściany hmmm prawdopodobnie działowe. Nad mieszkaniem jest dach. Po zbiciu kawałka tynku na suficie, zobaczyłem że belki stropowe (czy dachowe, nie wiem jak nazwać) są ułożone w zdłuż mieszkania (oznaczone na rzucie niebieskimi liniami - dla przykładu tylko w górnej części obrazka) w takim samym położeniu jak ściana którą chce wyburzyć, a więc nie podtrzymują się one na owej ścianie do wyburzenia, tylko na ścianie nośnej-kominowej (co najwyżej jedna może iśc bezpośrednio nad ścianą do wyburzenia). Prosze o fachową opinie. PS: W spółdzielni nie ma projektu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 01.10.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam, fachowcem nie jestem ale według mnie to jest to ściana działowa, jeżeli jej grubość to 12 cm a zazwyczaj ściany działowe są tej grubości. Ściana nośna miała by przynajmniej 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 02.10.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 hehe ja też nie jestem fachowcem, ale poradzę Ci. Lepiej poczekaj na fachowca i nie słuchaj domysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 04.10.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Fakt, lepiej zaczekaj na fachowca. W ścianie może być komin, przewód wentylacyjny itp. Po za tym może jednak okazać się nośną. Lepiej niech fachowiec zbada to na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts