Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od Redakcji: Czy kupujecie i czytacie Muratora?

Redakcja

Czy kupujesz i czytasz "Muratora"?  

110 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy kupujesz i czytasz "Muratora"?

• TAK
      49
    • NIE
      61

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może by tak ktoś z szanownej redakcji zainteresował się problemem w tym poście, bardzo związanym z tym dlaczego Murator, kiedyś wiodące pismo na rynku jest.... mało interesujący.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27252-Redakcjo!-Jestem-w-szoku!

Wyciąga Pan sprawę sprzed 6 lat. Na drugiej stronie tego tematu jest nasze wyjaśnienie i przeprosiny autora tematu, który Pan tu powołuje. Dziękujemy za "życzliwość".

Wyciąga Pan sprawę sprzed 6 lat. Na drugiej stronie tego tematu jest nasze wyjaśnienie i przeprosiny autora tematu, który Pan tu powołuje. Dziękujemy za "życzliwość".

Bardzo przepraszam za MOJE niedopatrzenie daty postów !!!

Zwracam honor w 200%.

Nie jestem osobą z typu "życzliwy", raczej staram się być życzliwym w pozytywnym tego sowa znaczeniu.

Murator uratował mi skórę wiele razy, ale raczej jako forum i jego użytkownicy niż czasopismo.

Pozdrawiam.

Edytowane przez qwazar
poprawa

Nie chce żeby redakcja potraktowała to jako kryptoreklamę a raczej jako wskazówkę.

Kupiłem listopadowy numer Ładnego Domu. Rzadko ich do tej pory czytałem ale chyba zacznę - to było najlepiej wydane 7zł w tym miesiącu.

Widać, że przy zmianie layoutu zmienili też jakieś wytyczne redakcyjne. Bardzo mocno podkreślają, że piszą dla nich eksperci, często piszą co ile kosztuje, starają się obiektywnie liczyć opłacalność różnych rozwiązań. W Muratorze mi tego brakuje. W Muratorze ciągle jest tylko jakieś ogólnikowe pitu-pitu czym się różni kocioł tradycyjny od kondensacyjnego i panel zwykły od wielowarstwowego. A ludzi tak naprawdę najbardziej interesuje jak najkorzystniej wydać pieniądze przeznaczone na budowę domu.

• 2 weeks później...

Prenumeruję od 2006 roku i wlasnie kończę prenumeratę. Murator jest coraz cieńszy, dla przykladu nr 9 z 2008r miał 304 stony, własnie dostałam grudniowy nr i stron jest 176!

Równolegle prenumeruję Ładny Dom i z tej prenumeraty nie zrezygnuję. Nie twierdzę że całkiem odwracam sie od Muratora, ale będe przeglądać w kiosku nowe numery i kupię tylko to co mnie będzie interesować.

• 4 weeks później...
kupuję, bo się uzależniłam. Tak jak od Ładnego Domu czy Budujemy Dom. Przyznaję jednak rację Jarettowi i Magdzie34, że w Ładnym Domie jest więcej przydatnych informacji. Np. w ostatnim wydaniu grudniowym każdy prawie artykuł był mi przydatny. W Muratorze było ich mniej. Poza tym, jak już jest ciekawy temat, to zdarza się, że nie omawia wszystkiego. Tak np. było z grudniowym artykułem o orynnowaniu przy dachu bezokapowym. Bardzo liczyłam na ten artykuł, bo mamy taki dach i pytania, niektóre bez odpowiedzi, jak to porządnie i ładnie zrobić. W artykule podano, że jest kilka rozwiązań, ale szczegółowo rozrysowano tylko niektóre z nich. Niestety bez tego, które będzie u nas.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam,

jestem dziś pierwszy raz na forum MURATORA:wave:. Uważam, że MURATOR to najlepsza gazeta o budownictwie czy remontach w domu. Kupuję od roku i jestem zadowolony, że wreszcie znalazłem coś dla siebie. Dzięki wam będę pisał pracę magisterską na temat "Syndromu chorego domu". Liczę na wasze wsparcie!:cool: Forumowicze! Macie rację pisząc, że tematy artykułów się z roku na rok powtarzają, ale proszę zauważyć, że MURATOR co pewien czas ukazuje np: tzn. "nowe budownictwo". Wystarczy spojrzeć na styczniowy numer, gdzie jest choćby artykuł pt: "Murowanie na ciepło". Gdybyśmy cofnęli się 5 lat wstecz nie było tego typu technologii. MURATOR zbiera to w całość i jest cały czas na bieżąco. :wave:

• 2 months później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
  • 6 months później...
  • 9 months później...

Murator dziś to przereklamowane pompy ciepła - ekonomicznie zupełnie nieuzasadnione,

za mało się koncentrujecie na tym ile wyprodukowanie i import z Niemiec kosztuje środowiska,

ile jest w tym "deutschland uber alles" a piszecie bajki że kolektor to oszczędność,

pomijając koszty ekologiczne i polityczne jego produkcji.

Wałkowanie na okrągło tych samych tematów jak ściany działowe....

Zdecydowanie za rzadko alternatywne sposoby budowania - jakby rozkwit technologi straw-bali w świecie zachodnim.

Może coś dodacie w nucie "channel4 - grand design"?

Bardzo dobre wydawnictwo, dzis po 15 latach - to "dom dostępny 98",

dlaczego oddeszliście od tego cyklu?