pelsona 25.09.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Pytanie raczej do fachmanów z branży dekarskiej ale wydaje się że 3-calowe.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 30.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Na początku budowania trochę się naczytałem i zdecydowałem, że będzie foliowanie. Potem coś mnie tknęło o poszperałem jeszcze. Obliczyłem ile wyjdzie deskowanie i papa, na dach ok. 300m2. Wyjdzie ok 5000zł. Jeśli dałbym membranę wyszłoby w przedziale 1200-2000 w zależności od zastosowanej membrany. Różnica prawie żadna porównując do całej inwestycji domu. Biorąc teraz pod uwagę doświadczenie ludzi związane z deskowaniem i papą a doświadczenia z dość krótkiego okresu stosowania membran, wybrałem deskowanie. Nikt nie zagwarantuje mi, że dekarze nie spartolą mi membrany przy układaniu jej i dachówek. Ani też tego, że folia za 10 lat będzie nieużyteczna i będzie trzeba remontować dach. W przypadku deskowania i papy takich problemów nie ma i jest to potwierdzone mnóstwem opinii, jak też tym że stosowane jest to od naprawdę wielu lat. Wybór jednak pozostawiam Wam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 01.12.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Na 300m2 dachu zakładane przez Ciebie 5 000 zł może niestety nie wystarczyć - deski (impregnowane) policz z zapsem min 10% - 8,25m3, przy cenie ok. 700 zł./m3 daje nam łacznie 5 775 zł - papa ok. 1 500 zł - gwożdzie ok. 60 kg - 350 zł - robocizna - ok. 3 000 zł Razem: 10 625 zł To są bardzo szacunkowe wyliczenia i raczej zaniżane. Mam deskowanie i na razie nie żałuję, ale trzeba przyznać, że nie jest to tania impreza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 01.12.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Obecnie mieszkam w domu 50-letnim ze strychem nieuzytkowym. Dach zrobiony jest tak, że na krokwie nabite są łaty, a na łatach leży cementowa dachówka. Nie ma żadnego deskowania, papy, folii, ani nic. Są szpary między dachówkami takie, że widać przez nie niebo. Nie wiem jak to się dzieje, ale jakoś woda nie leje się tymi szparami, choć muszę przyznać, że czasami porządnie z nich wieje. Swego czasu mój mąż był zainteresowany kupnem starego poniemieckiego domu. Byliśmy go obejrzeć, weszliśmy także na strych. Zobaczyłam to samo, co ma Twój dom: dachówki położone bezpośrednio na łatach, dziury między nimi, też było widać niebo. Ludzie jakoś tam mieszkali i gdyby się lało na głowę, to pewnie by poprawili dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wushu77 01.12.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Hej. Normalnie wyszło by więcej, ale deski mam po 480 zł. bez vatu, tartak pod ręką na miejscu, tak samo papę mam w dobrej cenie bo 50zł. za rolkę. Poza tym kupując teraz dachówki, można dostać naprawdę dobry rabat, więc kwotę zaoszczędzoną można przeznaczyć na deskowanie. A robocizna w cenie więźby. Tak się z majstrami dogadałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 19.06.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Jestem od 5 ltaat nieszczęśliwym posiadaczem domu z dachem na bazie folii paroprzepuszczalnej. Niestety, od początku mamy problemy z dachem - przeciekanie przy koszach, przy lukarnach, wokół komina. Wiem, że dach nie jest rewelacyjnie wykonany, aczkolwiek przykładowo, w zeszłym roku w poszukiwaniu gniazda szerszeni, straż pożarna rozpruła mi dodatkowo folię. Okazało się, iż folia w niektórych miejscach jest lekko przetarta itp. W przyszłym roku będziemy poprawiać dach (gdyż będziemy wykonywać regipsy na poddaszu, których obecnie nie mamy) i coraz bardziej zastanawiam się nad wykonaniem pełnego deskowania dachu. Czy są użytkownicy domów z kilkuletnim (kilkunastu) stażem którzy mogą powiedzieć o swoich doświadczeniach z deskowaniem i folią. Coraz bardziej boję się folii, gdyż, mimo wszystko, jest to materiał relatywnie delikatny i podatny na zniszczenie. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 19.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Czy ktoś miał do czynienia z deskowaniem za pomocą płyt OSB, czy też wszyscy mają deskowanie deskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 19.06.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Czy ktoś miał do czynienia z deskowaniem za pomocą płyt OSB, czy też wszyscy mają deskowanie deskami? http://forum.muratordom.pl/dobra-folia-czy-pelne-deskowaia-papa-czy-moze-plyta-osb,t136998.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 19.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Czy ktoś miał do czynienia z deskowaniem za pomocą płyt OSB, czy też wszyscy mają deskowanie deskami? Niczego lepszego nie znajdziesz. Jezeli masz kase to dawaj osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 23.06.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Do wyboru bylo OSB ale forum pomoglo podjac decyzje i jest deskowanie obite podwojna papa.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enigmei 08.04.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 a ja mam troche inne pytankomamy membrane ... dom stoi na dośc odkrytym terenie.. wieje czasami niemiłosiernie tak jak dzisiaj, dach jest dwuspadowy + facjatkipoczatkowo myśleliśmy, że hałas podczas wiatru związany jest z brakiem podbitki, teraz podbitka jest.. bezposrednio pod korkowiami, poddasze jest uzytkowe.. podczas wiatur.. na poddaszu specjalnie nie slychac "bicia" membrany.., ponad poddaszem w cześci nie użytkowej tez sporadycznie... za to na dole.. slychac jakby membrana napinala sie i rozluzniala.. wydajac przy tym dość wyraźny hałas...jakie są Wasze doświadczenia? to normalne czy coś jest nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TlumaczRosyjskiego 09.04.2011 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Zdecydowałem się na folię pod blachę tyle, że nie za trzypindzisiont. Zastanawiam się tylko którą: TYVEK SUPRO (lub TYVEK SUPRO GRID) - 10/11zł m2 czy PERMO EXTREME MAXX KLOBER (około 9zł). Na tyvek supro jest pisemna 30letnia gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.04.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Ja bym optował za membraną . Ocieplenie żle zrobione i słychać. Do Tłumacza; Daj lepiej deski i papę to nie będziesz póżniej żałował. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 10.04.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Jak lepiej , deskowanie - membrana - dachowka czy deskowanie -papa-dachowka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 17.04.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Jak lepiej , deskowanie - membrana - dachowka czy deskowanie -papa-dachowka...? A jaki jest w praktyce sens pierwszej wersji? Też tak miałem mieć, ale między wełną a deskami na poddaszu użytkowym musi być szczelina wentylacyjna więc powietrze będzie jechać po wełnie a pod deskami. Membrana wtedy najwyżej ochroni deski przed wodą z góry i śniegiem. Ale wełny przed nawiewanym śniegiem już nie no chyba że dach z podbitką niską). Ale do ochrony desek to i papa starczy. I pewnie folia cienka budowlana... A jak i membrana na deskach, i papa mają być "na wszelki wypadek" to starczy sama membrana - bez desek. U mnie dekarze chcą 2700 za bicie desek na 180m2 a tartak za deski weźmie ze 4000zł - więc mocno zacząłem wątpić w korzyści z deskowania. Zwłaszcza, że słyszałem i takie głosy, że i pod deskami przydałaby się membrana - jako wiatroizolacja. To jak mam dawać wełnę, membranę, deski i membranę lub papę - to wolę już chyba samą membranę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.04.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 To słyszałeś niefachowe głosy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 18.04.2011 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 To słyszałeś niefachowe głosy. Jan. Czyli fachowcy nie dają wiatroizolacji? Wełna nie jest osłonięta? I nic się z nią nie dzieje złego? Faktycznie te głosy były niefachowe. To były głosy ludzi którym membrana stykała się z wełną bo albo membrana obwisła albo wełna była za bardzo wepchnięta w stronę folii, albo wełnę wiatr poszarpał w wentylacji. Od fachowców - dekarzy z którymi rozmawiałem ws. krycia mojego dachu - słyszałem tylko "membrana i nic więcej" na to blacha albo dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 26.04.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Jakiej grubości deski powinno sie stosować do deskowania dachu?? ktoś doradzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deze 30.04.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 WitamW moim przypadku deski 25 mm,rozstaw krokiew 900mm.Jeśli deski na pióro-wpust 23 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 17.01.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam! Przywracam stary temat. Mój projektant, który właśnie kończy swe prace nad projektem od poczatku twierdzi żeby nie dawać deskowania i papy pod blachodachówkę tylko folię. Mówi, że tak nikt nie robi i jest to niepotrzebne. Poza tym tam gdzie mam działkę nikt nie ma deskowania. Następna sprawa 2 firmy budowlane ,z którymi rozmawiałam też twierdzą, że to nie potrzebne. Ja nie wiem co o tym sądzić? Czy są jakieś specjalne powody czy to jakaś podhalanska moda? Dodam, że jeden z forumowiczów zbudował dom w Poroninie za ogromną kasę/ w porownaniu do mojej skromnej inwestycji/ i na 100% nie były to względy oszczędności pieniędzy, że nie zdecydował się na deskowanie. Ma blachodachówkę taką samą jak ja. Mam ich wszystkich zmusić do tego deskowania czy nie walczyć? A może jest tu na forum góral budowniczy co by mi to wyłożył łopatologicznie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts