Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pełne deskowanie - czy warto?

Kingaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak nie wiesz co zrobic, to ja Ci proponuje takie rozwiazanie:

polac od strony wejsciowej potraktuj papa i deskami a od strony przeciwnej folia.

Sory za ten sarkazm ale prosisz o racjonalne argumenty a sam pruszasz sprawe wlamania przez dach. Albo jestes niepowazny, albo juz zdurniales

przez te forum (sciany oddychaja czy nie, prad czy gaz, oczyszczalnia czy szambo, rolety czy szyby p-4 itp., itd.)

Proponuje ci wakacje od tego forum.

Gratuluję CI Gościu, że Ty nie zdurniałeś.

Nie udało Ci się zalogować. Rozumiem. Nie wszyscy potrafią.

Opowiedz nam o tym, jak mieszkasz. Jakie zastosowałeś rozwiązania.

sory troche mnie ponioslo- nie powinienem przepraszam.

Tez mialem duzo watpliwosci ale zwyciezyla kasa (nie mialem desek z deskowania stropu)

Dachowka, membrane wysokoblabla i tu uwaga dalem szczeline ok 3 cm i zapewnilem dostep powietrza od dolu, nastepnie 15 cm welny (krokwie 18)

+ nastepne 5 cm pod stela na plyty, folia paraizolacyjna i plyty gipsowo jakiestam.

Ta szczelina jest w sumie niepotrzebna i jest to byc moze rozwiazanie zle ale ja tak mam i tyle.

Aha u mnie sciany odduchaja a jak wezma za gleboki oddech to mi tynk peka

HOUGH.

Też mam dylemat (folia czy deskowanie). Wczoraj widziałem czteroletnią folię założoną na dachu (wyglądała jak by ktoś ja potraktował żyletką, jedno wielkie sito), nie wiem co to za folia jakiej firmy. To wszystko pokazał mi mój przyszły dekarz (zwolennik deskowania, wróg folii).

I nadal jestem niezdecydowany.

A pytales Hugo, jak dlugo ta folia byla wystawiona na slonce/mróz/

wiatr itp., zanim polozyli na niej dachówke ?

Widzialem inspirujace foto n/t temat w Muratorze ...

Krzysiek

na mroz i wiatr folia bedzie zawsze "wystawiona". ile czasu lezala na dachu to kazdy sobie "zmierzy" ale ile czasu folia lezala na sloncu w hurtowni tego niestety nikt ci nie powie. poza tym nie tylko wyglad folii swiadczy o jej jakosci. folia - czesto poprawnie nazywana memebrana - sie "zapycha", podobnie jak membrany osmotyczne. Dlatego slusznie zabezpieczaja sie ci ktorzy mimo wszystko zostawiaja przerwe wentylacyjna miedzy folia a ociepleniem.

większość podnosi kwestię że dach z deskowaniem jest duuużo droższy.

A czy ktoś wie, ile biora dekarze za ułożenie dachówki na dachu z deskowaniem i bez? Bo mi się wydaje, że o wiele łatwiej i szybciej jest położyć dachówkę na dachu z deskowaniem, więc i dekarze powinni wziąć mniej (znacząco mniej)? Mam rację?

pozdrawiam

Tomi

Zalety deskowania są znane ,ale foliowania to napewno czas pokaże i obym nie miał racji.

Jak bym mial taki widok z domu jak Ty to Ci zareczam, ze siedzialbym przed domkiem i mial gdzies zalety foli czy tez desek i papy.

Gratyluje wyboru dzialeczki- rewelacja.

entliczek pętliczek

A co z silnymi wiatrami?Obok mojej działki stoją domy bez deskowania i po ostatniej wichurze .......pech nie ma dachu.

Q..wa nastepny magik a co to ma wspolnego z daskowaniem, folia, swietami bozego narodzenia. Widocznie mieszkasz w rejonie gdzie buduja same buce

Po pierwsze to jak chcesz mieć tablice Mendelejewa na dachu i totalnie zamknięty dach żeby nie oddychał to kładź papę - gratulacje, to metoda starodawna. A co do folii, to jak ktos kładzie folie o małej paroprzepuszczalnosci i jeszcze w dodatku zbrojoną - ANTYVIL to to jest badziewie, ale co innego membrana paroprzepuszczalna - nic się z nimi nie dzieje, mają w końcu gwarancję.

BOŻE CZY NIKT NIE ROZUMIE ŻE PAPA SIĘ NIE NADAJE NA DACHY!!!!

1. Cała tablica? nie przesadzaj... skąd wiesz co jest w folii?

2. Jak zrobisz dach dobrze ze szczeliną w kalenicy to czemu ma nieoddychać?

3. Metoda starodawna ale sprawdzona. Folia którą widziałęm byłą podobno super i do tego jedna z droższych, problem tylko taki, że hurtownik nie ma już dystrybutora tej foli więc nie ma gdzie reklamować... więc co mi wychodzisz z gwarancjami?

4. Tyle papy jest na dachach więc czemu wrzeszczysz że się nie nadaje?

Folia wysokoparoprzepuszczalna kosztuje trochę ponad 4,- zł/m2

Na 338m2 dachu wydasz 1.500,-

Z tego wynika, że 338m2 deski i papy kupiłeś za 2.500,- !?

Czyli metr kwadratowy za cicra 7 złotych !?

Toz to ledwie na papę wystarczy :)

Poczytaj co napisałem - deski na deskowanie dachu to dla mnie większy koszt o 1k zł (jak to zrobiłem? dałem drewno do przetarcia - różnica wyszła z różnicy między gotową więźbą w tym co zrobiłem, a wyszły mi z tego i więźba i dechy i jeszcze zostało tych dech :-) ). Potem napisałem wyraźnie, że trzeba dodać koszt papy i odjąć folii, różnica na robociźnie minimalna... przynajmniej u mojedgo dekarza :D .

Co do gwarancji (tych długoletnich) to nie będę się już powtarzał, co mi po gwarancji, jeśli nie ma gdzie z nią iść? A sąsiad i tak dach przekłąda i już go nikt na żadną folię nie namówi...