andstach1 02.10.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 (edytowane) Witam wszystkich! Zwracam się z prośbą o sprawdzenie schematu ogrzewania. Interesują mnie wszystkie opinie na ten temat. Postaram się szczegółowo opisać zasadę działania zamieszczonego schematu. I. Urządzenie grzewcze – POMPA CIEPŁA – ITV 7015 (15KW) - termostat pompy ciepła ustawiony na temperaturę 60 stopni. Rozpoczęcie pracy pompy ciepła powoduje załączenie pompy obiegowej znajdującej się w pompie ciepła. Obieg wody odbywa się poprzez wymiennik oraz obieg podłogówki. W momencie osiągnięcia zadanej temperatury i jej pojawieniu się na czujniku nr 3 układ AURATON 1111 Multi załącza pompy znajdujące się w rozdzielaczach podłogówki. Obieg wody odbywa się poprzez pompę w PC i pompy w rozdzielaczach, a więc omija obieg wymiennika. W zależności od nastaw sterownika AURATON 1111 Multi i ewentualnego ustawienia pierwszeństwa dla c.w.u. całość systemu działa inaczej a mianowicie: Po osiągnięciu zadanej temperatury, czujnik 1 załącza pompę obiegową wymiennika, chyba że temperatura czujnika 2 jest wyższa. (co zapobiega wychłodzeniu wymiennika) Po osiągnięciu zadanej temperatury na czujniku nr 2 pompa wymiennika zostaje wyłączona a włączone zostają pompy rozdzielaczy podłogówki. Zawory zwrotne założone na układach wymiennika płytowego oraz nagrzewnicy w kominku zabezpieczają przed zbędnych ich obiegiem i wychładzaniem instalacji. Przy wejściu podłogówki założony jest zawór mieszający ustawiony na temp. 55 stopni, który ma za zadanie mieszanie obiegu powrotu podłogówki z zasilaniem, gdy przekroczy ono 55 stopni. II. Urządzenie grzewcze – KOMINEK z płaszczem wodnym i nagrzewnicą – MAJA 12KW (kratki) Rozpoczęcie pracy kominka realizowane jest poprzez sterownik MSK. Nastawiona temperatura kominka odbywa się poprzez sterowanie przepustnicy zainstalowanej na dopływie powietrza. W momencie osiągnięcia założonej temperatury przez czujnik 4 zostaje załączona pompa obiegu otwartego kominka, oraz pompa znajdująca się za wymiennikiem po stronie układu zamkniętego, oraz pompa nagrzewnicy. W związku z tym, że na układzie nagrzewnicy zainstalowano zawór mieszający, do czasu osiągnięcia temperatury zadanej na zaworze (60 stopni) obieg wody do wymiennika jest zamknięty. W celu uniknięcia spalenia pompy obiegowej nagrzewnicy zastosowano zawór różnicy ciśnień, który otworzy obieg do powrotu wody. Pompa wymiennika płytowego pompuje wodę w stronę wymiennika c.w.u., oraz układu podłogówki. W zależności od nastaw układu AURATON 1111 Multi, następuje załączenie pomp obiegu podłogówki, bądź w przypadku pierwszeństwa c.w.u. pompy wymiennika i po osiągnięciu zadanej temperatury dopiero obiegu podłogówki. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem .... POZDRAWIAM WSZYSTKICH !!! Edytowane 4 Października 2010 przez andstach1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 07.10.2010 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Czy nie ma tu nikogo, kto mógł by wyrazić jakąś opinię na w/w temat??? Czekam z niecierpliwością ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Na oko - wszystko w porządku, ale....Może w pewnych sytuacjach pojawić się "czkawka"Jak PC zaspokoi inne potrzeby i zostanie z samą podłogówką to nastawa 60stC jest dla niej zbyt duża.Będzie porcjować start-stop-start-stop....Wsadziłbym pomiędzy podłogówkę a PC jakiś niewielki baniaczek dla "uspokojenia" pracy PC przy takiej nastawie.Z niego brałbym do zespołu mieszająco-pompowego podłogówki ciepełko.Dojdzie podłogówka i ten baniaczek - to całość stanie.PC nie lubi częstych startów. (To moje zdanie na ten temat. Przemyśl, bo mogę się mylić) Adam M. Zupełnie przypadkiem tu wlazłem....A.M. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 23.01.2011 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Jak zwykle tylko na Pana można liczyć ..... Dobrze, że jest ten ADAM !!!!, a jeszcze lepiej, że mam jego maila .... pozdrawiam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts