aquariuss 02.10.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Witam Serdecznie, planuje zakup działki budowlanej. Mam w zawiazku z tym kilka pytań 1 - jakie są kosztu dodatkowe związane z zakupem działki? Ile trzeba jeszcze doliczyć?2 - ile wynosi obecnie podatek od gruntu ? np jak w ogłoszeniu jest napisane Podana cena jest ceną szacunkową netto ( brak aktualnego operatu) .3 - Co oznacza "Działka leży w strefie OW obserwacji archeologicznej", czy mogę mieć przez to kłopoty?4 - ile wynoszą na obecna chwilę opłaty związane z działką, podatek roczny ile i czy coś jeszcze?5 - jak kupię działkę za gotówkę, to będę użytkownikiem wieczystym czy miał ją na własność... jaka to jest różnica i czy w ogóle występuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 22.10.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam Serdecznie, planuje zakup działki budowlanej. Mam w zawiazku z tym kilka pytań 1 - jakie są kosztu dodatkowe związane z zakupem działki? Ile trzeba jeszcze doliczyć? 2 - ile wynosi obecnie podatek od gruntu ? np jak w ogłoszeniu jest napisane Podana cena jest ceną szacunkową netto ( brak aktualnego operatu) . 3 - Co oznacza "Działka leży w strefie OW obserwacji archeologicznej", czy mogę mieć przez to kłopoty? 4 - ile wynoszą na obecna chwilę opłaty związane z działką, podatek roczny ile i czy coś jeszcze? 5 - jak kupię działkę za gotówkę, to będę użytkownikiem wieczystym czy miał ją na własność... jaka to jest różnica i czy w ogóle występuje? Z informacji zawartych w twoim poście wnoszę, że kupujesz działkę od gminy (skarbu państwa?) więc: ad1. taksa notarialna ok. 1,2% od ceny; 22% podatku VAT od ceny; 260 zl opłat sądowych od tranzakcji. ad2. przy niezabudowanej działce podatek od gruntu jest minimalny, a dowiesz się o tym w urzędzie gmniny. Cena szacunkowa chyba zamieni się w rzeczywistą po przetargu. ad3. możesz mieć kłopoty bo jak tam coś znajdzie sie pod ziemią to obciążą Cię koszty "wykopków" archeologicznych. No i to może zatrzymać budowę. ad4. podatki i wewentualne koszty odśmiecania gruntu (o ile ktoś wywiezie na twoją działkę śmieci) ad5. w ogłoszeniu o sprzedaży gminy (starostwa) piszą czy sprzedają prawo własności czy też prawo użytkowania wieczystego. I gotówka, przelew, kredyt nic nie zmienia. Kupujesz albo prawo własności albo prawo użytkowania wieczystego. A różnica między nimi sprowadza się do dodatkowej opłaty za użytkowanie wieczyste w wysokości (przy mieszkaniówce) 1% licząc od wartości gruntu rocznie. Jeżeli kupujesz od osoby fizycznej opłaty są inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts