Joasia Jasia 17.02.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Pomóżcie forumowicze. Jak tanio ogrzać 70 m2. Jaki piec? Znajoma uparła się żeby opalać drewnem lub koksem. Jakie rozwiązanie proponujecie? - warunek - ma być tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek Niezalogowany 17.02.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Najtaniej wychodzi drewno, potem węgiel (różne sorty i odmiany - miał, groszek, etc), potem gaz z sieci, potem gaz plynny i olej, a chyba najgorzej prąd - aczkolwiek są zaprzysięgli zwolennicy elektryki.Kluczem do rozwiązania jest koszt urządzenia, koszt opalu i czas obslugi - jeżeli masz koze lub kominek na drewno, to dokladasz co 3 (koza) do 8 godzin (kominek na drewno), piece na węgiel bywają z zasobnikiem na opał i podajnikinem - nasypujesz np 80 kg co 3 dni i samo ci sie wsypuje wedlug potrzeb. To jest drogi szpass, ale wygodny.Musisz zdecydowac ile czasu bedzie mozna poświęcic na obsluge - jesli ktos jest na emeryturze i siedzi w domu, może ognia pilnowac. Aktywny zawodowo pewnie woli miec to z glowy.Sa tez piece, przeważnie z demobilu (nie wiem, czy sie jeszcze produkuje) - kuchenne na drewno i węgiel. Na tym i ugotujesz przy okazji i widzialem także i piece z orurowaniem wewnątrz (tzw "podkowa") - nad tym rurami podłączony na scianie zbiornik np 100 l.z wodą - po kilku godzinach palenia masz gorącą kąpiel i zmywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/#findComment-239372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 17.02.2004 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 No świetnie:) Dzięki. Ale wnikam dalej - oni chcą kupić piec, nei wiedzą jaki. Są jakieś w castoramie. Ja poradziłabym im prawie fachowo w doborze kotła do ogrzewania gazem. Ale o koksie i drewnie nie mam pojęcia. Czy ktoś z Was wykorzystał rozwiązanie, o którym mówię? Jakie były koszty instalacji? Co oprócz kotła potrzebne? I inne pytania, które powinnam zadać.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/#findComment-239455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 17.02.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Hm, pytan i czynnikow jest mnóstwo:1/ Jezeli piec na drewno/węgiel, to komin musi mieć o wiele większą srednicę i wytrzymalośc ogniową niz na gaz. Spaliny gazowe z tradycyjnego kotła mają ze 200 stopni, z kondensacyjnego poniżej 100 stopni a dobrze nahajcowany piec węglowy daje 700 st C. Zależy od tego, co juz istnieje - zmiana pieca może wymagać przebudowy - zmiany srednicy i ścian komina - to jest konkretna kasa do doliczenia.2/ Podloga i ściany - piece węglowe są cięższe - jeśli podłoga drewniana, to trzeba uważać. Odstęp od ścian tez jest jakiś wymagany (powinno pisać w instrukcji pieca).3/ Skład opału - skąd nosić, gdzie kupowac, gdzie trzymac, aby nie zamókł - to są "problemy logistyczne".4/ Co z popiołem - zwlaszcza gdy nie ma sniegu jest on nieprzydatny5/ Komfort cieplny - nie jest tajemnicą, że im mniej nachalne zródlo ciepla, tym przyjemniej. Rozgrzana do czerwoności koza nie pozwala siedzieć w promieniu kilku metrow. Kominek juz tak.6/ Skąd ciepła woda - bojler elektryczny? Czy instalacja jest wystarczająco dobra - czy miedziana, czy komunistyczne sypiące sie aluminium? Jakie zmiany tam trzeba wprowadzić?To trzeba podliczyc. Jezeli domek jest w górach i służy z rzadka na wyjazdy na narty, to bym nawet wziąl mały kocioł dwufunkcyjny (10 KW)przystosował na gaz LPG, z butli (butla kosztuje 32-35 Pln i wystarcza na dobę grzania). Do tego 2-3 grzejniki, tania instalacja z rur ocynkowanych, do środka niezamarzający płyn (bywa w Castoramie - ale poczytajcie w instrukcji kotła, czy producent dopuszcza) i hajda na narty. Z takiego kotła uzyskasz także ciepłą wodę do mycia. Jeżeli to na codzienny użytekto już odpada moje kowbojskie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/#findComment-239509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Xander 17.02.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Odnosnie drewna:Ogrzewam dom (2 x po ok 100m2) takim piecem firmy VIGAS. Kupilem go na Slowacji. W 2002 roku kosztowal mnie ok 2700 PLN z transportem i oplatami granicznymi (przywiozlem legalnie do odliczenia). Rocznie spalam ok 25 m3 drewna po ok 70 zl/m3. Rocznie bo tez w lecie grzeje ciepla wode w bojlerze 150 l. W zimie dokladam 2 x dzienni tzn ok 7.00 i 22.00,a w lecie raz na dwa dni. Ze wzgledu na male dzieci trzymam temp. ok 20-21 stopni. Jest to dom juz 40 letni , nie ocieplony , z wymienionymi oknami. Zamiast komina mam 2 kanaly wentylacyjne polaczone na ok 3/4 wysokosci w calosc. Popiol, jest go niecale wiadro na trzy tygonie wiec nie stanowi problemu.Cala istalacja sprawuje sie wysmienice i jestem z niej bardzo zadowolony, moze tylko ta uciazliwosc, ze musze dwa razy dzienne schodzic do kotlowni , ale cos za cos. Uwazam, ze taka instalacja z takim kotlem jest naprawde swietnym rozwiazaniem na ogrzewanie domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/#findComment-239952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 No świetnie:) Dzięki. Ale wnikam dalej - oni chcą kupić piec, nei wiedzą jaki. Są jakieś w castoramie. Ja poradziłabym im prawie fachowo w doborze kotła do ogrzewania gazem. Ale o koksie i drewnie nie mam pojęcia. Czy ktoś z Was wykorzystał rozwiązanie, o którym mówię? Jakie były koszty instalacji? Co oprócz kotła potrzebne? I inne pytania, które powinnam zadać. Pozdrawiam serdecznie Proponuje obejrzeć Buderus Dor(nie taki znów drogi) dosć ciekawa konstrukcja.Może kostrzewa .Na pewno dajcie sobie spokój z tzw."garażówkami" za 600-1000 zł.,bo często bedziecie do nich biegać. Co potrzeba ?Kocioł(1600-2900),rury+kszytałtki(?),zawory odcinające(30),naczynie przelewowe(20l ok. 35),ew.pompka obiegowa (od 215 myson do 350 grundfos),zalecam tez ogrzewacz z podwójną wężownicą120-140l(emalia ok.400). To tak w dużym skrócie. Tomcio Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/#findComment-239958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 18.02.2004 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Gościu - serdeczne dzięki - wieści przekazane dalej Duża buźka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/14873-piec-na-drewno-lub-koks-70-m2-do-ogrzania/#findComment-240145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts