nodan 02.10.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Witam was serdecznie zaczynam pisać swój dziennik. Jesteśmy 30-latkami, mamy 4 letniego syna, ale myślimy, że jeszcze jedna pociecha powinna przybyć. Kilka tygodni temu nabyliśmy działkę o powichrzeni 1000m2 w kształcie prostokąta o przybliżonych wymiarach 28metrów szerokość i 37 metrów długość działki. Media przy działce: prąd, woda gaz idą w drodze. Działka ma usytuowanie: Zaznaczyłem na działce planowane według nas ustawienie domu i garażu. Dom , który zamierzamy budować oprzeć chcemy na projekcie Zx17 z pracowni Z500 http://www.z500.pl/projekt/zx17.html. Jeżeli chodzi o zmiany do projektu chcemy: -zwiększyć o 2 stopnie kąt nachylenia dachu -zlikwidować kominek -zamiast kominka rekuperator -zmiana elewacji frontowej - zastąpienie tych brązowych desek pionowych po lewej stronie czymś innym. Czym? Jeszce nie wiemy liczymy na wasze propozycje -zmiana koncepcji drzwi frontowych. Mojej żonie nie podoba się taka wnęka -nie znam się jeszcze na stropach w każdym razie poddasze będzie nie użytkowe i służyło jako stryszek i miejsce do zamontowania rekuperatora -Ogrzewanie podłogowe na całości - piec gazowy -Zestaw solarny do ogrzewania wody - tylko gdzie go zamontować hmm Chcielibyśmy zawrzeć się w budżecie 350tyś zł i w 2012 roku zamieszkać. Co do wnętrz to raczej proste skromne bez wynalazków Do działki jest opracowany plan zagospodarowania przestrzennego więc w październiku jak dostaniemy mapki od geodety zaraz składamy papiery o przyłącza To tyle na dziś, liczę na komentarze z waszej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 24.10.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Dokumenty o przyłącza złożone za tydzień powinny być odnośnie wody i gazu a za 3 tygodnie odnośnie prądu. Co się okazało przy mojej działce postawiona jest podwójna skrzynka więc tylko podłączyć licznik i już. Zamówiłem 16,5KW przy zabezpieczeniu 32A. Złożyłem wniosek o wycinki kilku samosiejek-zobaczymy jak rozpatrzą chociaż mówili , że dla budownictwa rodzinnego nie robią zwykle problemów Tydzień temu wraz z pomocą ojca ogrodziłem działkę siatką leśną - aby nie wyrzucali na niej śmieci - taka prowizorka ale rok wytrzyma spokojnie Spotkaliśmy się także z projektantką od której zakupiliśmy projekt i przekazaliśmy jej nasze uwagi i zmiany do projektu. W zależności od decyzji Urzędu miasta w sprawie wycinki (mają 30dni) doprojektują garaż do budynku po lewej stronie, jednostanowiskowy, ale pokrywający się długością z szerokością domu. Także puki co musimy czekać do połowy listopada na decyzje z UM w sprawie drzewek. Większość można wyciąć samemu, ale jak się zgodzą to wolę zrobić to za jednym razem. Działka ma szerokość 25metrów i długość 40metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 24.10.2010 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 W związku z tym, że rezygnuje z wentylacji grawitacyjniej na rzecz mechaniczej z odzyskiem ciepła zlikwidowane zostaną projekcie wszystkie kominy grawitacyjne. Ale ostatnio myślę, czy nie zrobić kuchni na gaz zamiast płyty indukcyjnej. Koszt dużo niższy , ale wtedy musi być wentylacja w pomieszczeniu...hmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 28.11.2010 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 No oczywiście urząd robi pod górki, chcą przed wycinką wyrysowany projekt na mapce i znowu opóźnienie, a chciałem to zrobić przed zimą. Jedno dobrze że już prąd papierkowo jest załatwiony i teraz 3-4 tygodnie przed budową trzeba złożyć wniosek z danymi osoby , która nas podłączy pod licznik. Nastąpiła też zmiana biura projektowego , które będzie adaptować nam projekt do działki- mam nadzieje , że będą bardziej profesjonalni. Wczoraj także ustaliłem z murarzem cenę za stan surowy -14,5 tyś. Po wizycie u projektanta będę wiedział też co powiedzieć Cieśli odnośnie jak będzie dokładnie wyglądał dach. mam też wstępny wykaz potrzebnych materiałów Na najbliższe 2 miesiące skupie się na ich poszukiwaniu-najtańszych oczywiście w interesującym jakościowo mnie zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 07.12.2010 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 No i z cieślą omówione - konstrukcja, pokrycie, orynnowanie - ok 50zł/m2. Czyli w 10tyś się zmieścimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 28.12.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 (edytowane) No i zacząłem polowanie na okazje - kupiłem za 25zł nową umywalkę z wyprzedaży portugalskiej firmy Sanindus. Dwie baterie- jedna kuchenna , druga umywalkowa , za 50zł/szt przecenione z 270zł/szt Edytowane 2 Stycznia 2011 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 08.01.2011 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Pozytywna wiadomość z urzędu miasta jest decyzja(zgoda) na wycięcie drzewa w miejscu gdzie stać ma dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 05.02.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Wniosek o pozwolenie złożony do Urzędu Miasta. Do końca lutego powinna być prawomocna decyzja. Załączyłem mapkę z naniesionym domem. W przyszłym tygodniu zaczynam jeździć załatwiać materiały. oraz inne sprawy: -firmę do instalacji przyłącza wodno-kanalizacyjnego oraz rozprowadzenia kanalizacji wewnątrz -kierownika budowy dogadać szczegóły -geodeta wyznaczenie domu -podłączenie skrzynki budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 15.03.2011 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Jutro dostanę pozwolenie na budowę!!!! oczywiście nie obyło się bez drobnych problemów w Urzędzie Miasta, ale dzięki pani co sprawdzała zaoszczędziłem 2 tyś na studnie do wodomierza, więc defakto się opłacało poczekać. W tym tygodniu elektryk powinien podłączyć prąd - bo z ziemi odpuściła zmarzlina. Pismo w sprawie zajęcia pasa drogowego w celu zrobienia przyłącza wodno-kanalizacyjnego także zrobione. Geodeta na telefon, kierownik budowy także już jest. Za 3-4 tygodni mam nadzieje zacząć Materiały na stan surowy czekają już kupione w hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 10.04.2011 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Kolejne postępy w pracach przygotowawczych , a właściwie już finał prac. Drzewka wycięta, korzenie wyrwane, humus z całej działki zdjęte, teren wyrównany, niecka wykopana - szersza, gotowa do budowy. Garaż zwieziony na działkę, geodeta wytyczył dom, do nadzoru poszło zgłoszenie w przyszłym tygodniu zaczynamy Ostatnie zakupy: stal, drut gwoździe, drzewo do szalunków Także trzeba zmontować garaż - primo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 06.05.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) Obecnie ukończyliśmy mury, ścianki działowe, 30-31.05 przyjezdza wieźba z Eragi i dalej ruszamy do dzieła. Woda i kanaliza już w budynku. Rura do gwc też na wszelki wypadek umieszczona, jakby kiedyś zachciało mi się robić,Dziś skończyli murować komin i podmurówkę pod okno tarasowe Parę fotek: Edytowane 6 Maja 2011 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 06.05.2011 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ogólnie idzie szybko, nawet trochę za szybko. Puki co po więźbie wchodzi od razu cieśla aby odeskować i pokryć papa. Za tydzień będę zamawiał okna aby zaraz po odeskowaniu można byłoby je montować. Czekam na wycenę jednego elektryka i jeszcze w czerwcu maiłby zacząć i może skończyć. W lipcu tynki wewnętrzne maszynowe gipsowo-wapienne. Nie wiem kiedy ocieplać- myślę wrzesień październik, aby dom podeschnie porządnie. Co do reszty to nie wiem kto i kiedy. Mysle tez już po malu o frontowym ogrodzeniu już coś wybrałem ale muszę się zorientować jak kosztowo wyjdzie,ot takie: http://ogrodzenia.drewbet.pl/images/stories/oferta/ogrodzenia-drewniane/8_min.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 12.07.2011 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) Tak więc prace posuwają się do przodu i to ostro mogę powiedzieć. Kilka fotek W chwili obecnej właśnie skończyli tynkować ściany wewnątrz, w ciągu tygodnia będzie układany styropian na podłodze o dokańczana hydraulika w budynku. Zaraz potem wchodzi instalator ogrzewania podłogowego i posadzkarz - niech ładnie schnie wtedy już. W sierpniu cieśla-dekarz będzie dokańczał dach- właściwe pokrycie i rynny Myślę, że pod koniec lipca przystąpimy do ocieplania budynku Edytowane 12 Lipca 2011 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 12.07.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Okna DOMEL z radomia , profil 88mm pakiet trzy szybowy, złoty dąb, bardzo ciężkie, dobrze wykończone. Do uszczelnienia taśmy Soudal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 31.07.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Tak wiec tynki wewnatrz zrobione, podlogowka położona, czekamy na drzwi, aby do końca oblozyc styropianem- beda w tym tygodniu, srodem ma ladnie schnac za 2 tygosnie zabieram sie za ocieplenie stropu, zrobienia konstrukcji oraz zamontowania wentylacji mechanicznej Edytowane 31 Lipca 2011 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 23.11.2011 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 No dawno nie pisałem, a prace posunęły się znacząco. Tak było na początku sierpnia: Obecnie: - Nawieziona i rozplantowana ziemia na ogród - Dokończona kostka brukowa i postawione słupki ogrodzeniowe - Zainstalowana czerpnia ogrodowa - Skończona kotłownia- piec gazowy uruchomiony -Zainstalowany rekuperator i rozprowadzone kanały -Ocieplony strop 15cm w płytach Lambda 0,39 Knauf Ecolose + 25 cm granulatu. = Razem 40cm -Zrobiona konstrukcja sufitu i zamontowane rygipsy -są już też rynny i blacha na rąbek W tej chwili to co zostało będę robił własnymi rękami z pomocą teścia i ojca. Tylko łazienkę zlecę specjaliscie z polecenia kolegi. Zrobiliśmy też projekt łazienki oparty na płytkach z Parandyza: http://www.paradyz.com.pl/pro/apps/cad-decor/gallery/sensual-blue Za 2 tygodnie wrzucę aktualne zdjęcia wnętrza i widok zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 07.12.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Dorzucam kilka świeżych zdjęć: Jak widzicie strop nasypany mam z granulatu wełny. Strop ociepliła mi firma z Grudziądza. Szczerze spodziewałem się większej kwoty za usługę, a było znośnie, jak policzyłem taniej niż tradycyjną metoda. Z czystym sumieniem mogę polecić http://izolacjeceluloza.pl Edytowane 19 Lutego 2013 przez nodan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 19.01.2012 00:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dostałem Certyfikat energetyczny budynku. Chyba nie najgorzej wyszło: EP - 65,55 KWh/(m2*rok)EK - 44,73 KWh/(m2*rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 09.02.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Kolejne prace wykończeniowe nastąpiły: - Łazienki wypłytkowane - Takze wiekszosc podlog - Białe błyszczące parapety również zamontowane W salonie "układa się" płytka imitująca parkiet drewniany Zamontowałem też halogeny w salonie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 19.04.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Prace już posuwają się ku końcowi i naszemu zamieszkaniu. Udało się wszystko ogrodzić już. I otynkować tynkiem mineralnym. za 2-3 tygodnie pokryjemy tynk farbą silikonową i wykończymy akrylem tynk na laczeniach Czesc lamp tez juz kupiona i zainstalowana. Reszta czeka na montaż i w trakcie wybierania Panele podlogowe juz wszedzie tam gdzie mialy byc, a do oblistwowania zostanie tylko kolrytaz z sienią. Oprócz 2 zlewów - biały montaż w łazienkach tez dobiegl do konca- oczywiscie nie bez problemow. Stolarka wewnetrzna centurion tez juz zamontowana: Czekamy na czesc mebli i wprowadzka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts