Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprawidlowa instalacja wkladu spalinowego ?

Recommended Posts

Witam ,

proszę o poradę -

w kotle z zamknięta komora spalania ,dwu funkcyjnym ,w systemie z oddzielnymi przewodami spalinowo powietrznymi ,biegnącymi poziomo ,zainstalowano odskraplacz w taki sposób ,ze z kawałka pionowej części wkładu wyprowadzony jest wężyk z syfonem biegnący do kanalizacji .

Jakim cudem skropliny maja trafić do tego wężyka -rozumiem ze ściekają po ścianach wkładu w dol, jak zakręcają do tego wężyka ?

Przeciez to bylo by możliwe gdyby otwor i wezyk do skroplin umiejscowiony byl w poziomej części wkładu od spodu...

Czemu takie rozwiązanie widnieje w instrukcji dla wkładów dwuściennych biegnących pionowo ,a dla wkładów poziomych nie?

Czy ktoś możne to wyjaśnić?

Boje się ze skropliny zaleją mi nowy piec.Czy reklamować zamontowanie odskraplacza?

Są odskraplacze do montażu w pionie i w poziomie.

http://www.termet.com.pl/images/produkty/instrukcje_obslugi/minimax_dynamic.pdf

pkt -- 3.7.2

Dziękuje ale w instrukcje już oglądałam i na tej podstawie zauważyłam ,ze w mim systemie odprowadzania spalin odskraplacz zainstalowano z boku przewodu (odskraplacz pionowy)- według schematu na rysunku powinien być od spodu (poziomy).

[byc możne gdy jest więcej przewodu spalinowego pionowego(tak jak u mnie) zanim skręci w komin ,można tez z boku instalować odskraplacz bo jest miejsce na to... wiec moze jest to prawidlowo zrobione...?

Niemniej w systemie gdzie przewód spalinowy jest całkiem pionowy instaluje się oskraplacze z boku i problem jak to dzial pozostaje .

Proszę bardziej dociekliwych o wytłumaczenie jak skropliny wydostają sie z przewodu do odskraplacza zainstalowanego z boku ,zanim zadzwonię z reklamacja do kominiarzy ...nie chce się wygłupić.

Splywając w dol nagle skręcają pod katem 90 stopni w mały otwór odskraplacza??

Czy to możne działać? A jeśli tak to jakim sposobem?