Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian 5cm -jakiej firmy? i czy przy obecnej pogodzie ocieplać?

Recommended Posts

Witam, ocieplam dom zbudowany z porothermu 44 styropianem o grubości 5cm i mam pytanie której firmy jest najcieplejszy?

Daje tylko 5 cm z powodu okien a dokładnie ościeżnic, które przy grubszym styropianie "wpadłyby" w ścianę.

Druga sprawa -pogoda. Do 15 października mają być dodatnie temperatury z przelotnymi opadami. Czy to dobre warunki do takich robót? czy lepiej czekać do wiosny?

Po prostu mam firmę, która od poniedziałku może "wchodzić" i jutro mam dać odpowiedź. Co radzicie?

Dziękuje wszystkim za odpowiedź i cenne rady. Roboty rozpoczęte. Styropian wykonawca kupił firmy Swisspor eps 40 5cm + na wykusz 8cm.

Mam pytanie jak wykończyć dół ściany tzn. dom otoczony jest brukiem -w większości 0.5m chodnik + przód i taras. Z przodu mam miejsce różniące się poziomami pomiędzy wjazdem do garażu a drzwiami wejściowymi jakieś 8 cm związane z koniecznością odprowadzenia wody.

Fachowcy proponują listwę startową na jednym poziomie około 2-3 cm nad brukiem. Wtedy z przodu między wjazdem do garażu a drzwiami przerwa między brukiem wychodziłaby około 10cm. Druga propozycja jest taka, żeby zawinąć siatkę od dołu pod styropian (co mam zabezpieczyć przed gryzoniami) i zrobić wszędzie około 1 cm przerwy. Nie bardzo wiem, którą opcję wybrać.

Tak jak pisałem wcześniej mam dosyć grube ościeżnice -obecnie ok. 19-20 cm -dlatego zdecydowałem się na styropian grubości 5cm. Spotkałem się jednak z takim rozwiązaniem, że przy oknach kładzie się cieńszy styropian -pasek 10-15 cm szeroki a resztę ściany grubszym styropianem. Osobiście nie spotkałem się z czymś takim i zastanawiam się jak to wygląda.

Dziękuje wszystkim za odpowiedź i cenne rady. Roboty rozpoczęte. Styropian wykonawca kupił firmy Swisspor eps 40 5cm + na wykusz 8cm.

Mam pytanie jak wykończyć dół ściany tzn. dom otoczony jest brukiem -w większości 0.5m chodnik + przód i taras. Z przodu mam miejsce różniące się poziomami pomiędzy wjazdem do garażu a drzwiami wejściowymi jakieś 8 cm związane z koniecznością odprowadzenia wody.

Fachowcy proponują listwę startową na jednym poziomie około 2-3 cm nad brukiem. Wtedy z przodu między wjazdem do garażu a drzwiami przerwa między brukiem wychodziłaby około 10cm. Druga propozycja jest taka, żeby zawinąć siatkę od dołu pod styropian (co mam zabezpieczyć przed gryzoniami) i zrobić wszędzie około 1 cm przerwy. Nie bardzo wiem, którą opcję wybrać.

Tak jak pisałem wcześniej mam dosyć grube ościeżnice -obecnie ok. 19-20 cm -dlatego zdecydowałem się na styropian grubości 5cm. Spotkałem się jednak z takim rozwiązaniem, że przy oknach kładzie się cieńszy styropian -pasek 10-15 cm szeroki a resztę ściany grubszym styropianem. Osobiście nie spotkałem się z czymś takim i zastanawiam się jak to wygląda.

witaj,

jesli chodzi o ten bruk to ja mialem podobnie tylko ze zamiast bruku mam chodnik betonowy i ja styropian dalem do samego betonu z tym ze przed przyklejeniem płyt w tym miejscu najpierw naciąłem sobie takie paski folii budowlanej o szerokosci 10cm (dlatego 10cm bo docieplalem 10-cio cm styropianem) a następnie polozylem te kawałki na ten chodnik blisko sciany a kawędzie dolne płyt posmarowalem grubiej klejem aby włąsnie zadne gryzonie nie wrąbały mi tego styro. folia ma za zadanie zatrzymanie w jakims stopniu wilgoci. i ja zastosowałęm takie rozwiązanie. jest tez takie rozwiazanie zeby tak 10cm tego bruku od sciany poprostu rozebrac jesli sie da, wpuscic ten styropian głebiej a pozniej kostke podocinac i tak jak wspominales podwinac siatke od dolu plyty i dobrze zapackac klejem. ale roboty troche wiecej byloby. a mam pytanie czy na rogach ościeżnic dawałeś lub będziesz dawał podwójnie siatke? ( mam nadzieje ze sie polapiesz w tym co napisalem;) )

" Tak jak pisałem wcześniej mam dosyć grube ościeżnice -obecnie ok. 19-20 cm -dlatego zdecydowałem się na styropian grubości 5cm. Spotkałem się jednak z takim rozwiązaniem, że przy oknach kładzie się cieńszy styropian -pasek 10-15 cm szeroki a resztę ściany grubszym styropianem. Osobiście nie spotkałem się z czymś takim i zastanawiam się jak to wygląda, "

a propo tego to ja również sie z czymś takim nie spotkałęm ja mialem ok 15cm szerokosci oscieznicy i dałem na sciane 10cm styropianu. a pozniej na boki oscieza pasek styropianu o gr 2cm.

witaj,

a mam pytanie czy na rogach ościeżnic dawałeś lub będziesz dawał podwójnie siatke? ( mam nadzieje ze sie polapiesz w tym co napisalem;) )

na rogach planuje zatopić profil aluminiowy z siatką. Natomiast kostkę rzeczywiscie moglbym wyciagnac tym bardziej, ze 10 cm pod siatka jest styropian, ktorym ocieplilem fundament jak robilem drenaz. Wtedy skladalem kase na wykonczenie wnetrz wiec myslalem, ze elewacji nie bede zmianial. Efekt jest taki, ze robie od tyl.

Taka sama sytuacja jest z podbitką, którą częściowo trzeba rozebrać. Rozwiazanie o ktorym piszesz, tzn. styropian do chodnika jest najbardziej estetyczne (dla mnie) jednak fachowcy mowia, ze kostki zima moga się podnieść i tynk popęka. Pewnie zdecyduje sie na rozwiazanie bez listwy startowej z wywinieta siatka i 1cm przerwy. Co o tym myslisz?