Gruda 03.10.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Witam,Mam mały problem. W trakcie pozwolenia na budowę, urzędnik stwierdził iż do wiaty ( dobudowanej do budynku) należy stosować kąt nachylenia połaci dachu dla budynków określony w miejscowym planie zagosp. przestrzennego i nakazał zmienić ten kąt. Chciałam prawdę mówiąc kupić sobie gotową wiatkę i dostawić do budynku. Trochę dziwi mnie fakt na jakiej podstawie parametry budynku urzędnik każe stosować do budowli. Do tego w planie wskazano, iż przepis nie dotyczy nadbudowy uzupełniającej budynków z dachami płaskimi ( np. nadbudowa tarasu). Jak to rozumieć?Będę wdzięczna za wszelkie komentarze.Pozdrawiam Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 12.10.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Wiata nie jest budowlą a budynkiem zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM RADY MINISTRÓW z dnia 30 grudnia 1999 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB), cytuję: "Za szczególny rodzaj budynku uważa się wiatę, która stanowi pomieszczenie naziemne, nie obudowane ścianami ze wszystkich stron lub nawet w ogóle ścian pozbawione."Wiata nie jest również nadbudową w rozumieniu zdania które przytoczyłaś. Urzędnik ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts