Croolick 03.10.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Za dwa tygodnie śniegi i mrozy więc czas najwyższy zaopatrzyć się w mało wybredne, wszystkożerne zwierzę grzewcze. Większość kózek ma wylot spalin fi12, na sze kominy zazwyczaj 18-22cm. Proszę o mądrą wypowiedź jak i czym się podłączyć żeby mi moja koza swoimi gazami nie zaszkodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 03.10.2010 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Dziękuję za wprowadzenie do tematu. Musze zrobić wypad do jakiegoś Merleła i poszukać czego trzeba. Mój króciec jest pod katem 45st i ma fi 20cm. Bardziej obawiam się tego, że wprowadzając weń rurę stalową ryzykuje pęknięcie ceramiki pod wpływem rozszerzalności stali. Idealnie byłoby chyba znaleźć coś oczko mniejsze i uszczelnić jakimś sznurem(?) Szamot oczywiście będzie, opał w pierwszej fazie tylko drewno bo zalega mi tego parę metrów. Dokładać trzeba, cóż, przez pierwszy tydzień palenia nie jest to wada. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 03.10.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 I to jest jedyne wyjście! Nie ma ( przynajmniej ja nie znalazłem) redukcji z 200 na 120mm. Wełna załatwia sprawę-rozwiązania najprostsze są najlepsze.Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.10.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 A czy tą/tę wełnę po włożeniu pomiędzy rury można uszczelnić dodatkowo specjalną zaprawą szamotową do kominów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.10.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie, bo to jest rozwiązanie zwykłe na tymczasem. Przecież nikt nie podłącza wszystkożernej kozy na stałe Zapaprzesz szamotem, to jak potem rurę do kominka wsadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.10.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Redukcji 120/200 nie ma, ale znakomicie w tej roli funkcjonuje rozeta na rurę 120. Jej "rondo" ma średnicę taką, że od biedy pasuje do kielicha rury 200. U siebie dałem pomiędzy kielich a tą rozetę pierścień wycięty z kominkowej płyty wełny prasowanej (została mi się z doizolowywania komina), a naokoło nawciskałem jeszcze wełny luzem. Sama rura kominowa zaś była do komina dociągnięta za pomocą kawałka drutu i wbitego w ścianę gwoździa.Jakieś super szczelne eto nie było, ale jak się dobrze rozpaliło, to sam cug załatwiał sprawę, a w trakcie rozpalania, nawet jak przez chwilę podymiło, to same przeciągi hulające po domu z otworami okiennymi zabitymi deskami wystarczyły, żeby to nie było problemem. J. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.10.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 nie, bo to jest rozwiązanie zwykłe na tymczasem. Przecież nikt nie podłącza wszystkożernej kozy na stałe Zapaprzesz szamotem, to jak potem rurę do kominka wsadzisz? Ale ja potrzebuję na dłuższe tymczasem... Już mieszkam i chcę ograniczyć zużycie gazu, z przyczyn finansowych nie mogę jeszcze kupić pieca (kozy) docelowej i mam kozę taką zwykłą za dwie stówy. Myślę, żeby uszczelnić wełną- bo rzeczywiście redukcji to takich nie ma- a następnie wszystko obmurować szamotem. Co spadnie to wyciągnę wyczystką a przy przyłączaniu tej kozy później to chyba nie będzie taka znowu demolka - odkuć wokół, usnąć to co tymczasowe i obsadzić już ostatecznie nowe rury. Muszę mieć szczelne bo przecież mieszkam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.10.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 to może lepiej już sznurem uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.10.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 No właśnie "może" A, może jakaś fachura podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts