Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pewien nietypowy problem z przyłączem do wodociągu. Będę się budował na działce która jest na granicy dwóch gmin w odległości ok 300m od najbliższych zabudowań (mam już WZ!). Po przeciwnej stronie drogi przebiega wodociąg do którego chciałbym się podpiąć. Po długim dochodzeniu sytuacja wygląda następująco. Przedsiębiorstwo kom. w mojej gminie każe mi się podpinać ok 70m od mojej działki bo tam się formalnie zaczyna ich rura (takie mam warunki przyłącza). Wodociągi z gminy sąsiedniej twierdzi że rura przy mojej działce nie należy też do nich i nie wydadzą mi warunków przyłącza. Wynika z tego, że pewien odcinek wodociągu nie ma właściciela.

Ponieważ moje poczucie humoru ma pewne granice nie zamierzam podpinać się zgodnie z warunkami przyłącza i prowadzić rury wzdłuż wodociągu przez kilkadziesiąt metrów (5 działek po drodze). Wiem, że w pewnych miastach istnieje procedura tak zwanej legalizacji nielegalnego przyłącza. Ja muszę się przecisnąć pod drogą więc trochę ciężko by to było zrobić na czarno. Jestem trochę w kropce.

Bardzo proszę forumowiczów o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/148754-wodoci%C4%85g-przy-dzia%C5%82ce-ale-bez-w%C5%82a%C5%9Bciciela/

Wodociągi z gminy sąsiedniej twierdzi że rura przy mojej działce nie należy też do nich i nie wydadzą mi warunków przyłącza. Wynika z tego, że pewien odcinek wodociągu nie ma właściciela.

Urzędnicza linia demarkacyjna, nie wiadomo śmiać się czy płakać;)

Znajdź w którejś z tych firm wodociągowych osobę która zrobi to legalnie i tak jak ty chcesz.

Wynika z tego, że pewien odcinek wodociągu nie ma właściciela.

Logicznym sie wydaje, ze skoro odcinek nie ma wlasciciela, to nikt nie bedzie protestowal, jak sie do rzeczonego odcinka bez pozwolenia przylaczysz ;-))))

No bo kogo niby masz spytac o pozwolenie ;-)

A tak na powaznie - dziki kraj w srodku europy.

marcin

problem z tym że jest to czysta złośliwość ze strony "prezesa" wodociągów które są najprawdopodobniej właścicielem tej rury. Czy są jakieś przepisy które by zmuszały właściciela wodociągu do dania warunków przyłącza?
A na mapie z ośrodka geodezyjnego ta rura jest? Jak nie to cichnąć koparką i właściciel szybko się zgłosi ;) Może w okolicy mieszka któryś z prezesów i ten odcinek na dziko położyli? Powiedz im, że skoro nie są właścicielem to zgłaszasz ten wodociąg do PINB oni znajdą tego co zbudował, przyślą miły list z załącznikami i każą rozebrać ;)
  • 2 weeks później...

... przewód wodociągowy jak to przewód, ma pewne uzbrojenie, m.in. ZL czyli zasuwy liniowe ( to takie nieduże okrągłe metalowe dekle ).

Jeśli zakręcić kilka najbliższych Twojej działce, to podejrzewam że baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo szybko przyjedzie jakaś ekipa techniczna i znajdzie się właściciel !

Wątpie żeby istniała jakaś "spinka" pomiędzy sieciami wodociągowymi jednej i drugiej gminy, wszystko wskazuje na jakąś lewiznę !

Pzdr

J

• 3 weeks później...