Bouli 03.10.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Hej, w ramach poprawy fuszerek deweloper ostatnio robił nam przebicia kominów wentylacyjnych tak żeby poprawić wentylację (naturalną). Stety niestety magikom nie chciało się przebijać kanałów na drugą stronę komina i powiedział że lepiej będzie jak drugą dziurę zrobi od góry. Jako że jestem z natury ufny to powiedziałem, że ok. Potem jednak dowiedziałem się że te wyloty nie będą niczym osłonięte. Teraz na 2 kominach mam 8 dziur od góry w których nie dość że mogą mogą mi się zagnieździć ptaki to jeszcze może mi padać tam deszcz i śnieg. Kominiarz (znajomy dewelopera) przez telefon powiedział że nie ma potrzeby zadaszania takich kanałów bo jeśli nawet coś tam wpadnie to zaraz wyparuje... I teraz pytanie do Was. Czy są jakieś przepisy które to regulują, na które mógłbym się powołać i wymóc na deweloperze założenie nasad? Czy może rzeczywiście nie mam się czym martwić? Z góry dzięki za pomocPozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 04.10.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 PN-89/B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły. Wymagania techniczne i badania przy odbiorze W punkcie 3.3.2.3 stanowi ona, że „Przewody wentylacyjne należy prowadzić od wlotu do wylotu komina. W kominach powinny być wykonane boczne otwory wylotowe. Dopuszcza się wykonywanie górnych otworów wylotowych, pod warunkiem stosowania nasad blaszanych nad wylotem”. Natomiast w punkcie 3.3.13 zapisano, że „Wyloty przewodów należy wyprowadzać ponad dach na wysokość zabezpieczającą przed zadmuchiwaniem. (…) W rejonie występowania silnych wiatrów, np. halnych, należy instalować na wylotach przewodów nasady kominowe. Na pozostałych terenach zaleca się instalowanie nasad kominowych przy usytuowaniu komina obok elementów budynku stanowiącego przeszkodę (zasłonę)”Tu jest cała treść PN-89/B-10425:http://chomikuj.pl/daniel111/Normy+Prawne/Normy+Audyt/PN-89_B-10425.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts