Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian - jakiego kleju użyliście?

fighter1983

Recommended Posts

ooo a tak a propos pisania bzdur na workach :) jakiego kleju uzywasz do plytek na zewnatrz?

Spodziewam sie ze uzywasz jakiegos kleju klasy C2 ... za 40-80zl za worek.

Dlaczego wiec nie uzyjesz kleju typu.... zwykly atlas za 14 czy tam 16 zlotych worek skoro na worku napisane jest ze jest do stosowania na zewnatrz i wewnatrz.... zreszta zgodnie z prawda ? mozna go zastosowac na zewnatrz... ale to ze plytki pewnie odpadna.... no coz...

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ooo a tak a propos pisania bzdur na workach :) jakiego kleju uzywasz do plytek na zewnatrz?

Spodziewam sie ze uzywasz jakiegos kleju klasy C2 ... za 40-80zl za worek.

Dlaczego wiec nie uzyjesz kleju typu.... zwykly atlas za 14 czy tam 16 zlotych worek skoro na worku napisane jest ze jest do stosowania na zewnatrz i wewnatrz.... zreszta zgodnie z prawda ? mozna go zastosowac na zewnatrz... ale to ze plytki pewnie odpadna.... no coz...

płaciłem za worek 28zł !!!!!!!!!!!!!! jest to zupełnie innego rodzaju klej niż innych producentów, uwierz mi że przestudiowałem temat klejów i jeżeli taki producent jak weber w aprobacie technicznej wyraźnie informuje że nie potrzeba kołkować do 12metrów wys. to dlaczego mam wierzyć że to bujda, równie dobrze można stwierdzić że styropian grafitowy nie jest tak ciepły jak podaje aprobata techniczna. Nie wiem czy pracowałeś na tym kleju bo jest to zaprawa gruboziarnista jak robiłem próby na innych to żaden nie był tak "piaszczysty" te kruszywo które tam użyli znacznie podnosi siłę wiązania co jest logiczne bo do betonu też sypią kamyszek. Oczywiście wszystko można spiep..... jak ktoś nie oczyści dokładnie powierzchni do której będzie kleił to mu odpadnie na bank. Coraz więcej ludzi nie kołkuje i to na znacznie gorszych klejach... około 100m obok mnie też stoi domek bez kołkowania tam kleili do pustaka keramzytowego a u mnie do mega-maxa i jakoś nic nie odpadło a elewacje mają po 2 lata

Coraz więcej ludzi nie kołkuje i to na znacznie gorszych klejach... około 100m obok mnie też stoi domek bez kołkowania tam kleili do pustaka keramzytowego a u mnie do mega-maxa i jakoś nic nie odpadło a elewacje mają po 2 lata

Do ściany to akurat każdy klej będzie miał dużą przyczepnosć... problem stanowi przyczepność do styropianu!

Wykonuje elewacje na co dzień i uwierz mi, że nie znalazłem jeszcze na rynku takiego kleju, którym z powodzeniem przykleiłbym styropian grafitowy bez kołkowania. Raz to zrobiłem, właśnie podanym przez Ciebie klejem Webera - poprawienie tego i zakołkowanie kosztowało mnie później dwa dni pracy! O ile z powodzeniem można sobie odpuścić to przy stosowaniu białego styropianu, o tyle przy graficie powinno się to zrobić bez względu na to jakiego kleju sie używa!

Popieram tutaj fighter1983

Do ściany to akurat każdy klej będzie miał dużą przyczepnosć... problem stanowi przyczepność do styropianu!

Wykonuje elewacje na co dzień i uwierz mi, że nie znalazłem jeszcze na rynku takiego kleju, którym z powodzeniem przykleiłbym styropian grafitowy bez kołkowania. Raz to zrobiłem, właśnie podanym przez Ciebie klejem Webera - poprawienie tego i zakołkowanie kosztowało mnie później dwa dni pracy! O ile z powodzeniem można sobie odpuścić to przy stosowaniu białego styropianu, o tyle przy graficie powinno się to zrobić bez względu na to jakiego kleju sie używa!

Popieram tutaj fighter1983

jak ja robiłem próby to za każdym razem oderwanie występowało w warstwie styropianu więc coś musiałeś spiepr... w dorabianiu kleju lub kleiłeś w upały. Powtórzę jeszcze raz że moja elewacja ma ponad rok i nawet klejąc styro pod płytą balkonową nie kołkowałem i jakoś nic nie odpada. Po roku jak wstawiali mi drzwi to musiałem troszkę elewacji zerwać i bylo to samo - styropian odrywał się w połowie. Jak nie wierzycie to zapraszam.

dokladnie... najslabszym polaczeniem jest polaczenie pomiedzy klejem a styropianem... ja wiem ze moze byc ok... ale nie musi. Po co Weber pisze tu o tym ze mozna nie kolkowac do 12m przy spelnieniu nosnosci podloza, kiedy przyczepnosc do podloza jest 5x wieksza? poza tym ja juz to gdzies analizowalem i "na szybko" znalazlem 3 zapisy w AT tego systemu ktore sa co najmniej dziwne.

Nie ma co sie zachwycac....

Parametry przyczepnosciowe KS125:

Przyczepność do podłoża mineralnego >0,5 MPa

Przyczepność do styropianu (rozerwanie w warstwie styropianu) >0,1 MPa

wezmy.... zeby nie bylo ze jeden z moich ulubionych: Ceresit CT83:

do betonu > 0,6 MPa

do styropianu > 0,1 MPa (rozerwanie w warstwie styropianu)

Kreisel:

Przyczepność do betonu w stanie powietrzno-suchym: ≥ 0,3 MPa

Przyczepność do styropianu: ≥ 0,1 MPa

Caparol:

Przyczepność do podłoża:

beton: ≥ 0,25 MPa (w. suche)

EPS: ≥ 0,08 MPa (w. suche)

tak wiec jak widac... przyczepnosc do EPS jest zawsze najmniejsza... i to stanowi problem...

dobry klej moze zadzialac bez kolkowania... ale... nie musi...

a tak wogole .... to i tak polowa styropianow nie spelnia wymogow AT systemodawcy... wiec o co sie tu spierac tak wogole... w razie czego i tak systemodawca stwierdzi wine wykonawcy albo styropianu :)

Mi chodzi jedynie o to ze taki zapis: 12m bez kolkowania jest marketingiem a nie faktem

Nie wiem jak to jest w przypadku wszystkich klei ale jak wziąłem kilka rodzai do przeprowadzenia prób to tylko w przypadku webera oderwanie od ściany występowało w styropianie. Też byłem sceptycznie nastawiony do metody bez kołkowej ale po rozmowach z ludźmi którzy mieszkają w takich domach i to ładnych parę lat, oraz po rozmowie z kolegą zajmującym się ocieplaniem domów i mówiącym mi że z roku na rok coraz więcej osób każe mu nie kołkować i żadnych problemów nie ma, podjąłem decyzję o niekołkowaniu. Zresztą po co byłoby mi przyklejać 20 cm styropianu graf. i potem dziurawić go setkami dziur..... mam fajną fotkę dla tych co kołkują.

ir0421.jpg

dom_otwory.preview.jpg

thumb_IR_2396.jpg

Mam 15 cm TermoOranigki Platinum nie kołkowałem- dom parterowy (klejone na wianuszek, a w środku 8 placków). Ściana była uprzednio gruntowana przed przyklejaniem płyt. Styropian przecierany tarką od wewnątrz przed nałożeniem kleju. Głupotą byłoby kołkowanie tego styropianu bynajmniej na domu parterowym.

Klej TermoOrganiki to klej z firmy Akamit. Robi to fabryka Akamit i to samo sypie do swoich worków jak i do tych pod nazwą TermoOrganika także nie polecam przepłacać bo to są te same kleje. Notabene kleiłem swój styro na Akamit i bez zastrzeżeń.

Edytowane przez pawko_

jak ja robiłem próby to za każdym razem oderwanie występowało w warstwie styropianu więc coś musiałeś spiepr... w dorabianiu kleju lub kleiłeś w upały. Powtórzę jeszcze raz że moja elewacja ma ponad rok i nawet klejąc styro pod płytą balkonową nie kołkowałem i jakoś nic nie odpada. Po roku jak wstawiali mi drzwi to musiałem troszkę elewacji zerwać i bylo to samo - styropian odrywał się w połowie. Jak nie wierzycie to zapraszam.

Tak, masz rację, spier... bo uwierzyłem w to co było napisane na worku...

takie same? Akamit też robił dla Kabexu i ten klej nie spełniał żadnej normy. Zmiana receptury to jakieś 3 minuty pracy nad sterownikiem mieszalni. A oszczędności to ho, ho!

Ale kiedy to było ?

Też czytałem, że Akamit nie spełniał norm, natomiast było to opublikowane również po to żeby firmy mogły się zrehabilitować i poprawić jakość.

W chwili obecnej z czystym sumieniem mogę polecić.

Tak są to kleje takie same tylko pakowane w inne worki :) i nie pytaj skąd wiem...

Nie wiem jak to jest w przypadku wszystkich klei ale jak wziąłem kilka rodzai do przeprowadzenia prób to tylko w przypadku webera oderwanie od ściany występowało w styropianie. Też byłem sceptycznie nastawiony do metody bez kołkowej ale po rozmowach z ludźmi którzy mieszkają w takich domach i to ładnych parę lat, oraz po rozmowie z kolegą zajmującym się ocieplaniem domów i mówiącym mi że z roku na rok coraz więcej osób każe mu nie kołkować i żadnych problemów nie ma, podjąłem decyzję o niekołkowaniu. Zresztą po co byłoby mi przyklejać 20 cm styropianu graf. i potem dziurawić go setkami dziur..... mam fajną fotkę dla tych co kołkują.

Wydaje mi się, że już tą fotkę kiedyś komentowałem tutaj na forum.

Ale napiszę jeszcze raz: czy ta ilość kołków na tej elewacji została zamocowana właśnie po to, żeby zrobić poźniej taką fotkę i straszyć zwolenników kołkowania?

Bo ilość tych łączników mechanicznych nie jest wg,. mnie normalna na tym zdjęciu.

Wg. mnie jako wykonawcy: chcesz kołkować - zastosuj zatyczki styropianowe - żaden koszt.

Nie chcesz kołków - nie ma problemu - robimy bez kołków - w gwarancji pojawia się zapis, że na wyraźne życzenie inwestora zrezygnowaliśmy z łączników mechanicznych i za ewentualne konsekwencje wykonawca (ja ) nie odpowiada - i po kłopocie.

A prywatnym zadaniem?

U siebie - jak w końcu będę robił elewację :) chyba nie będę kołkował - chyba.

A wracając do tematu wątku: do styro grafitowego używałem i normalnego kleju do styro z Ceresitu - kilka lat temu - i nic się nie działo i nie dzieje. Ostatnio lepimy :) na Caparolu do siatki i jest ok, był też montaż na Caparolu do styro - czerwonym - jak po kilku dniach trzeba było wyciąć kawałek na barierki - masakra - bez maizla i młotka nie podchodź :)

a no wlasnie :) i tu jest pies pogrzebany....

Zapis w umowie bardzo sluszny... i bardzo poprawny.

Bo 100 razy bedzie ok, a ten 1 raz moze styropian spasc... i bedzie problem.

Prywatnie - wiem ze czesto kolkowanie jest zbedne

Sluzbowo - nie moge wyrazic takiej opinii

Koszt kolkow i zatyczek jest tak niewielki ze nie ma o czym wogole mowic, patrzac na koszty i wlasnie zapis wykonawcy ze na wyrazne zyczenie nie stosowano lacznikow mechanicznych praktycznie wykonawce zwalnia z odpowiedzialnosci.

A dlaczego niby wymyslono te kolki? a dlaczego w AT systemow jest zapis o stosowaniu lacznikow mechanicznych zgodnie z projektem z uwzglednieniem sily ssacej wiatru?

O Piotrek bierze sie za swoja elewacje... bedzie Carbon :p

a no wlasnie :) i tu jest pies pogrzebany....

Zapis w umowie bardzo sluszny... i bardzo poprawny.

Bo 100 razy bedzie ok, a ten 1 raz moze styropian spasc... i bedzie problem.

Prywatnie - wiem ze czesto kolkowanie jest zbedne

Sluzbowo - nie moge wyrazic takiej opinii

Koszt kolkow i zatyczek jest tak niewielki ze nie ma o czym wogole mowic, patrzac na koszty i wlasnie zapis wykonawcy ze na wyrazne zyczenie nie stosowano lacznikow mechanicznych praktycznie wykonawce zwalnia z odpowiedzialnosci.

A dlaczego niby wymyslono te kolki? a dlaczego w AT systemow jest zapis o stosowaniu lacznikow mechanicznych zgodnie z projektem z uwzglednieniem sily ssacej wiatru?

O Piotrek bierze sie za swoja elewacje... bedzie Carbon :p

Jeszcze się nie biorę, na tą chwilę: żona namawia, namawia, namawia..................... :)

i tak od jakiegoś czasu - długiego :)

Ale jak będę robił to albo Carbon, albo armierungsputz.

Nie jestem jakimś fachowcem, ale umiem czytać ze zrozumieniem i analizować. Jestem na etapie ocieplania budynku i porównywałem kleje różnych producentów, a konkretnie wartości z ich kart technicznych. I tutaj moje spostrzeżenia. Większość zapraw klejowych do styropianu posiada wartości:

Przyczepność do betonu w stanie powietrzno-suchym: ≥ 0,3 MPa

Przyczepność do styropianu: ≥ 0,1 MPa

Jeśli najsłabszym punktem przyczepności tego kleju jest i tak miejsce połączenia z EPS to po co kupować klej, który ma przyczepność ≥ 0,6 MPa (jak w przypadku Ceresit) jeśli i tak jak ma się odkleić to i tak odklei Nam się nie od ściany tylko bezpośrednio przy styro, a jest znacznie droższy od pozostałych.

Druga sprawa. Niektóre zaprawy są "wzmacniane włóknami. Nie prowadziłem żadnych badań i polegam tutaj na opiniach, które przeczytałem. Jeśli ta zaprawa jest lepsza do zatapiania siatki to równie dobrze sprawi się do przytwierdzenia styropianu do ściany. Dlatego po porównaniu zapraw 4 różnych producentów zakupię FAST Specjal FK002 (właśnie z włóknami za 12,10/worek).

Jeśli plotę bzdury to niech mnie ktoś z tego błędu wyprowadzi.

Pozdrawiam.

• 7 months później...
Witam

Mam zamiar przyklejać 15cm styropian grafitowy, na klej atlas grawis U. Producent podaje- zaprawa klejąca do styropianu oraz do zatapiania siatki.

Co o tym myślicie? pozdrawiam

Witam.

Grawis U da radę, ale lepszy/pewniejszy do grafitu byłby bogatszy recepturowo Stopter K-20.

Proszę też nie zapomnieć przeszlifować/zszorstkowić płyty po stronie klejonej (lewej).

Po co taki zabieg?

Poprawi to przyczepność kleju do płyt z grafitem.