Łukasz80 07.11.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam ja miałem to samo styro AUSTROTHERM FASADA PREMIUM na kleju Anserglob BCX39 odchodziło na kleju do siatki BCX40 trzyma. co to znaczy "odchodziło" ? Mówisz o próbie przyklejenia kawałka styro i odrywaniu po czasie, czy w trakcie klejenia do ściany płyty "jeździły"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.11.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 ansera klej niest jakiejś "wyszukanej" jakości. A tynki są fatalnej wręcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 07.11.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 co to znaczy "odchodziło" ? Mówisz o próbie przyklejenia kawałka styro i odrywaniu po czasie, czy w trakcie klejenia do ściany płyty "jeździły"...? Witam Na drugi dzień płyty odchodziły od styropianu , klej pozostawał na ścianie a na płycie był tył tylko ślad po kleju , an 40 trzyma jak powinno i nic nie odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 07.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam Na drugi dzień płyty odchodziły od styropianu , klej pozostawał na ścianie a na płycie był tył tylko ślad po kleju , an 40 trzyma jak powinno i nic nie odchodzi. Aha, pytam, bo sam stosowałem ten klej na połowie domu i nie widziałem takiego efektu (ocieplałem austrotherm`em grafitowym). Kiedyś na tym forum czytałem raport z badan jakości i ta marka nie wyszła zbyt dobrze, tzn różne partie - różna jakość. Jednak nie zauważyłem nic niepokojącego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.11.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 grafitowy styro trzeć tarką od strony ściany w celu poprawienia przyczepności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 09.11.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Witam, Mam zakupiony szary styropian Swisspora. Niestety wykonawca ma duże opóźnienie i nie udało mu się do mnie jeszcze dotrzeć, a temperatura spada i prognozy nie są optymistyczne. Mam pytanie czy i czym kleić jeśli temperatura nie osiągnie 5 stopni. Jeśli nie będzie warunków na zabezpieczenie styropianu siatką, jak bardzo UV zimą zniszczy wierzchnią warstwę? Co zrobilibyście będąc w mojej sytuacji?Z góry dziękuję za porady PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.11.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 przyklejenie styro raczej powinno wyjść. Szczególnie jak zaczniesz grzać w budynku. Z siatką to już trochę loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.11.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 (edytowane) ja jestem w podobnej sytuacji jak kasiawe wtorek przyszedł ocieplać majster 25 cm grafit platinium jak mu odpowiedziałem że ma tarką przejechać styropian on stwierdził że on tak mi nie zrobi .te 25 cm chciałem bez kołkowania .na kleju do siatki termoorganiki powiedzćcie o co chodzi z tą tarką -większa powierzchnia kleju? Edytowane 11 Listopada 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 11.11.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 ja jestem w podobnej sytuacji jak kasia we wtorek przyszedł ocieplać majster 25 cm grafit platinium jak mu odpowiedziałem że ma tarką przejechać styropian on stwierdził że on tak mi nie zrobi . te 25 cm chciałem bez kołkowania . na kleju do siatki termoorganiki powiedzćcie o co chodzi z tą tarką -większa powierzchnia kleju? ..pewnie o to, żeby powierzchnia była chropowata, ale wg mnie jeśli zostaną luźne kuleczki styro po przetarciu, to pogorszy to właściwości. Ja kleiłem grafitowy bez tarki, i nie zauważyłem niczego niepokojącego... Poczytaj sobie na temat kołkowania, dużo ludzi pisze, żeby nie kołkować a nie piszą o tym, że producenci systemów umywają ręce, gdy wystąpią jakiekolwiek problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 16.11.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam, Mam pytanie czy i czym kleić jeśli temperatura nie osiągnie 5 stopni. Pozdrawiam Kasia Witaj! Mam (niestety!) podobną sytuację! Znalazłem klej Ceresit CT 85 Zima, który podobno może nawet być stosowany do -5 st C. Teraz pytanie - jest jakiś inny klej do siatki, nazwijmy go - "zimowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 16.11.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam, Dziękuję za podpowiedzi.Jeśli chodzi o klej zimowy to przeszukując strony producentów, znalazłam jeszcze Weber ks128 oraz Bolix UZ, które wytrzymują po kilku godzinach od przyklejenia spadek temperatury do -5. Zastanawiam się jednak czy jeśli temperatury będą powyżej 0 w nocy, to czy nie skorzystać ze zwykłego kleju. Czy może lepiej jednak zainwestować w klej zimowy? PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.11.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 ogrzewasz ten budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.11.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) a na czym najlepiej kleić Swisspor do ściany ? EOS? lub coś podobnego ? czy bawić się w tradycyjne kleje? dom parterowy , sciana zewnętrzna 3,3 - nie chciałbym kołkować ... mam plan w przyszłym tygodniu zacząć robić elewacje później siatka z klejem i zagruntować jeszcze na zimę - reszta na wiosnę Edytowane 17 Listopada 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 17.11.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W tej chwili nie ogrzewam jeszcze budynku.PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 przy ogzrewaniu sprawa jest prosta : przyklejenie płyty styropianowej spowdoje natychmiastowe ocieplenie ściany i dodatnią temp pomiędzy styro a ścianą. Wtedy można użyć zwykłego kleju. Teraz - raczej zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 18.11.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam,Ja ocieplałem w tym roku domek grafitowym styropianem w dwóch warstwach po 10 cm bez kołkowania. Pierwszą warstwę kleiłem na weberze ks125, robiliśmy na nim próby i za każdym razem oderwanie od ściany występowało w styropianie, sam producent podaje że nie jest wymagane kołkowanie do 12m wys.drugą warstwę kładliśmy na mijankę stosując klej w piance soudala gdyż ściana byla już wypoziomowana i szło o wiele szybciej a klej trzymał tak samo mocno jak webera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 wlasnie zakonvzylem ocieplac swissporem 20 cm grafit. Nie przycieralem od strony sciany. Kleilem na tytan eos. Dawalem kolki. Widzialem kilka ocieplen oderwanych od sciany i nie chcialem miec z tym problemu. Chociaz rzeczywiscie tytan trzyma bardzo mocno. No i mala uwaga dla chcacych ocieplac teraz. Otoz te kleje w puszkach-piankowe maja wydajnosc podawana przy pracy w 20 stopniach. Przy takiej temp niestety wydajnosc spada i mnie jednej puszki starczalo na 8 plyt a nie 8 m2 czyli polowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.11.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 a nie czytał kolega zaleceń by trzymać puszki w wyższej temperaturze? np we wiaderku z ciepłą wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.11.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 szczerze powiem ze nie oczywiscie puszki byly w domu w temp okolo 15 stopni ale juz jak byla na pistolecie wowczas sie ochladzala. Ogolnie jest okej trzyma bardzo mocno, ale trzeba uwazac bo potrafi odepchnac plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts