Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian - jakiego kleju użyliście?

fighter1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co to znaczy "odchodziło" ?

Mówisz o próbie przyklejenia kawałka styro i odrywaniu po czasie, czy w trakcie klejenia do ściany płyty "jeździły"...?

Witam

Na drugi dzień płyty odchodziły od styropianu , klej pozostawał na ścianie a na płycie był tył tylko ślad po kleju , an 40 trzyma jak powinno i nic nie odchodzi.

Witam

Na drugi dzień płyty odchodziły od styropianu , klej pozostawał na ścianie a na płycie był tył tylko ślad po kleju , an 40 trzyma jak powinno i nic nie odchodzi.

Aha, pytam, bo sam stosowałem ten klej na połowie domu i nie widziałem takiego efektu (ocieplałem austrotherm`em grafitowym). Kiedyś na tym forum czytałem raport z badan jakości i ta marka nie wyszła zbyt dobrze, tzn różne partie - różna jakość. Jednak nie zauważyłem nic niepokojącego....

Witam,

Mam zakupiony szary styropian Swisspora. Niestety wykonawca ma duże opóźnienie i nie udało mu się do mnie jeszcze dotrzeć, a temperatura spada i prognozy nie są optymistyczne. Mam pytanie czy i czym kleić jeśli temperatura nie osiągnie 5 stopni. Jeśli nie będzie warunków na zabezpieczenie styropianu siatką, jak bardzo UV zimą zniszczy wierzchnią warstwę? Co zrobilibyście będąc w mojej sytuacji?

Z góry dziękuję za porady

Pozdrawiam

Kasia

ja jestem w podobnej sytuacji jak kasia

we wtorek przyszedł ocieplać majster 25 cm grafit platinium jak mu odpowiedziałem że ma tarką przejechać styropian on stwierdził że on tak mi nie zrobi .

te 25 cm chciałem bez kołkowania .

na kleju do siatki termoorganiki

powiedzćcie o co chodzi z tą tarką -większa powierzchnia kleju?

Edytowane przez malux20

ja jestem w podobnej sytuacji jak kasia

we wtorek przyszedł ocieplać majster 25 cm grafit platinium jak mu odpowiedziałem że ma tarką przejechać styropian on stwierdził że on tak mi nie zrobi .

te 25 cm chciałem bez kołkowania .

na kleju do siatki termoorganiki

powiedzćcie o co chodzi z tą tarką -większa powierzchnia kleju?

..pewnie o to, żeby powierzchnia była chropowata, ale wg mnie jeśli zostaną luźne kuleczki styro po przetarciu, to pogorszy to właściwości. Ja kleiłem grafitowy bez tarki, i nie zauważyłem niczego niepokojącego...

Poczytaj sobie na temat kołkowania, dużo ludzi pisze, żeby nie kołkować a nie piszą o tym, że producenci systemów umywają ręce, gdy wystąpią jakiekolwiek problemy.

Witam,

Mam pytanie czy i czym kleić jeśli temperatura nie osiągnie 5 stopni.

Pozdrawiam

Kasia

Witaj!

Mam (niestety!) podobną sytuację!

Znalazłem klej Ceresit CT 85 Zima, który podobno może nawet być stosowany do -5 st C.

Teraz pytanie - jest jakiś inny klej do siatki, nazwijmy go - "zimowy"?

Witam,

Dziękuję za podpowiedzi.

Jeśli chodzi o klej zimowy to przeszukując strony producentów, znalazłam jeszcze Weber ks128 oraz Bolix UZ, które wytrzymują po kilku godzinach od przyklejenia spadek temperatury do -5.

Zastanawiam się jednak czy jeśli temperatury będą powyżej 0 w nocy, to czy nie skorzystać ze zwykłego kleju. Czy może lepiej jednak zainwestować w klej zimowy?

Pozdrawiam

Kasia

a na czym najlepiej kleić Swisspor do ściany ? EOS? lub coś podobnego ? czy bawić się w tradycyjne kleje? dom parterowy , sciana zewnętrzna 3,3 - nie chciałbym kołkować ...

mam plan w przyszłym tygodniu zacząć robić elewacje później siatka z klejem i zagruntować jeszcze na zimę - reszta na wiosnę

Edytowane przez R&K

Witam,

Ja ocieplałem w tym roku domek grafitowym styropianem w dwóch warstwach po 10 cm bez kołkowania. Pierwszą warstwę kleiłem na weberze ks125, robiliśmy na nim próby i za każdym razem oderwanie od ściany występowało w styropianie, sam producent podaje że nie jest wymagane kołkowanie do 12m wys.

drugą warstwę kładliśmy na mijankę stosując klej w piance soudala gdyż ściana byla już wypoziomowana i szło o wiele szybciej a klej trzymał tak samo mocno jak webera.

wlasnie zakonvzylem ocieplac swissporem 20 cm grafit. Nie przycieralem od strony sciany. Kleilem na tytan eos. Dawalem kolki. Widzialem kilka ocieplen oderwanych od sciany i nie chcialem miec z tym problemu. Chociaz rzeczywiscie tytan trzyma bardzo mocno. No i mala uwaga dla chcacych ocieplac teraz. Otoz te kleje w puszkach-piankowe maja wydajnosc podawana przy pracy w 20 stopniach. Przy takiej temp niestety wydajnosc spada i mnie jednej puszki starczalo na 8 plyt a nie 8 m2 czyli polowa .